Pre putovanja na more sopstvenim automobilom važan kontrolni pregled i to bar dve nedelje ranije

Vreme godišnjih odmora i putovanja uveliko je počelo, a mnogi od naših turista do svog letovališta, najviše ako se ono nalazi u Crnoj Gori ili Grčkoj, odlaze sopstvenim automobilom. Ali, da bi to putovanje bilo potpuno bezbedno, pre puta je važno svoje vozilo proveriti.

Odlazak na letovanje u Budvu ili u neko letovalište na grčkom Halkidikiju sopstvenim automobilom, umesto autobuskim prevozom, ima svoje prednosti. Takav put, međutim, nosi i rizik, pogotovo ako vam je četvorotočkaš stariji model, ako je od poslednjeg tehničkog pregleda prošlo više od šest meseci ili ukoliko niste sigurni da na njemu sve funkcioniše bez problema.

Zato, na sajtu AMSS, savetuju da se pre odlaska na druži put, kao što je odlazak na letovanje, obavezno obavi kontrolni pregled automobila i to na bar dve nedelje pre odlaska na put. Jer za tih 14 dana do početka aranžmana, imate dovoljno vremena da neki uočeni kvar otklonite kod majstora.

Na sajtu AMSS tako savetuju da se na automobilu proveri sledeće: ulje i filter motora, kočiona tečnost, tečnost za hladnjak, tečnost za klima uređaj, ulje servo volana, tečnost za vetrobran, pneumatici, svetlosna signalizacija, akumulator i metlice brisača.

Iz AMSS napominju da iako je možda sve navedeno bilo potpuno ispravno na tehničkom pregledu on je dovoljan za vozila stara do pet godina, ali za automobile starije od deset godina ipak je pred put veoma poželjno ponovo sve navedeno isproveravati. Inače, cena tog kontrolnog pregleda kod valjevskih majstora, u zavisnosti od obima pregleda jer, na primer, svetla i metlice možete proveriti i sami, kreće se od 1.000 do 2.000 dinara. Najčešće, ukoliko imate stalnog majstora, taj iznos ćete platiti u okviru usluge popravke ili zamene nekog dela.

Ono što je takođe važno, kako podsećaju na sajtu AMSS, jeste da pre putovanja u svom automobilu imate i svu zakonom propisanu obaveznu opremu, a to su prva pomoć, sigurnosni prsluk, trougao, ključ za skidanje točkova, rezervne sijalice, sajla ili uže za vuču, te rezervni točak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.