Poseta predavača iz Saveta Evrope Zdravstvenom centru Valjevo

U Zdravstvenom centru  Valjevo, u Bolničkoj banci krvi-kliničkoj transfuziologiji Opšte bolnice, boravili su eminentni predavači iz oblasti Menadžmnta kvaliteta u oblasti krvi i krvnih produkata.

Članovi tima su bili Luka Mascaretti iz Trsta, Karen Byrne iz Dablina, i Perinne Arnould, iz Strazbura, predavači ispred EDQM (Evropska Direkcija za menadžment kvaliteta) Saveta Evrope.  Ovi stručnjaci su sproveli trodnevnu obuku u oblasti uspostavljanja sistema menadžmenta kvaliteta u oblasti krvi i krvnih produkata. Zahvaljujući razumevanju v.d. direktora ZC Valjevo, dr sci. med. Vladimira Pantelića, a uz podršku Uprave za Biomedicinu Ministarstva zdravlja, kako je saopšteno, “ova poseta imala je za cilj unapređenje sistema rada kako za Bolničku banku krvi (BBK) tako i za ZC Valjevo u celini”.

“Posle uspešno završenog radnog dela, i izveštaja koji treba da stigne kroz mesec dana, rad na prevenciji i usklađivanju mera podići će kvalitet rada, sigurnost primene i racionalno korišćenje krvi i komponenti krvi. Moram istaći da smo prva i zasad jedina zdravstvena ustanova pod okriljem Ministarstva zdravlja u kojoj su boravili predavači iz Saveta Evrope i da ćemo se truditi da podignemo kvalitet zdravstvene zaštite pacijenata na viši nivo”, zaključio je načelnik Bolničke banke krvi, prim dr Svetislav Matić.

Iz ZC je saopšteno da je “veoma dobro i afirmativno za Bolničku banku krvi što je uključena u program upravljanja kvalitetom u oblasti krvi sledeće godine”, te da je poseta od strane stručnjaka iz EDQM, koji su tom prilikom obavili i obuku iz oblasti transfuzijske medicine, “višestruko značajna”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.