Ponovo masovan pomor ribe u Kolubari kod Divaca

Novi pomor ribe dogodio se u Kolubari na području Divaca, gotovo na istom mestu kao i pre tri godine kada je iz reke izvađeno gotovo pola tone uginule ribe, a uzrok pomora ni tada nije otkriven.

Informaciju o novom pomoru ribe u Divcima, nizvodno od Valjeva, objavio je na svom Fejsbuk profilu ribolovac Goran Živanović, koji je na licu mesta zatekao veće količine uginulog skobalja, klena i drugih vrsta. Mrtve ribe su plutale po površini Kolubare ili bile nasukane na njenoj obali.

“Pomor ribe u Kolubari izgledao je jezivo. Bilo je mrtvo na stotine jedinki, od malih sitnih riba, do krupnih primeraka klena i skobalja. Prosto je neverovatno da se neko osmeli i napravi ovakav ekocid nad prirodom i uništi floru i faunu, nismo ni svesni kakve ovo posledice može ostaviti na zdravlje i život ljudi”, izjavio je Živanović.

Ovaj pomor, kako je naglasio, prijavljen je nadležnim inspekcijama, kao i ribočuvarskoj službi. Očekuje se njihov izlazak na lice mesta i uzimanje odgovarajućih uzoraka vode i uginule ribe.

Na žalost, sve to je učinjeno i pre tri godine, ali istraga nije dovela do trovača. Naime, na gotovo istom mestu, na području Divaca u dužini od skoro pet kilometara, ribolovci su u julu 2021. godine takođe otkrili masovan pomor, a tada je iz reke izvađeno na stotine uginulih jedinki, odnosno, kako je bilo procenjeno, skoro 500 kilograma ribe.

Kao i sada, pre tri godine je najviše stradao skobalj, klen i mrena, ali ribočuvari su iz reke izvlačili i uginule primerke soma i sitnije bele ribe. Tada je, kako su ispričali, “Kolubara u jednom delu svog toka bila praktično crna, sa izraženom penom na površini”.

I tada su nadležne inspekcijske službe uzele uzorke vode i uginule ribe, ali počinilac tog ekološkog incidenta nije poznat ni tri godine kasnije.

Fotografije: Goran Živanović

3 comments on “Ponovo masovan pomor ribe u Kolubari kod Divaca

  1. Trovač

    Zna,se ovde ko truje ribu,veoma uvaženi član SNS tako da džabe duvate,on će trovati ,službe će ćutati a mi ćemo duvati po portalima

    Reply
  2. Ribolovac.

    Gde je sada ribo čuvarska služba da reaguje ili je ona samo zadužena da teroriše obične ribolovce koji upecaju dve ili tri ribe…Ovo će proći ko prošli put nikom ništa.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.