Počinju završni ispiti za male maturante

Danas, sutra i u četvrtak održavaju se završni ispiti za učenike osmog razreda. Danas je na programu test iz srpskog jezika, matematika se polaže sutra, a u četvrtak izabrani predmet. Polaganje sva tri završna ispita je od 9 do 11 časova.

Kako je najavljeno u pravilniku za polaganje male mature, đaci u školi moraju biti u 8 časova, kako bi sa odeljenskiom starešinama proverili do 8.30 sati da li svi imaju đačke knjižice i identifikacione nalepnice i da li su poneli potreban pribor.

Za srpski jezik i izabrani predmet to su grafitna olovka, plava hemijska olovka i gumica, a za matematiku, pored toga, još i šestar, lenjir i trougao. Sve osim navedenog, kao što su mobilni telefoni, pametni satovi ili kalkulatori – nije dozvoljeno.

Polaganje počinje tačno u 9 časova, ali će kašnjenje učenika na početak testa biti tolerisano do 30 minuta, o čemu će odlučivati direktor škole, s tim što će taj đak test morati da završi do 11 časova, kao i svi ostali. Kada učenici završe svoje testove, oni ih predaju dežurnom nastavniku. Testovi se potom pakuju u kese i dovoze se u skrining centre na skeniranje.

Formula za obračunavanje uspeha je takva da se prosečna ocena šestog, sedmog i osmog razreda množi sa 4 i na taj način se može postići maksimalnih 60 bodova. Testovi iz srpskog jezika i matematike mogu imati od 20 do 40 zadataka, ali je ukupan broj ostvarenih bodova 20. Ovaj broj se potom množi sa 0,7 tako da iz pomenutih testova učenici mogu imati po maksimalnih 14 bodova. Jedino se izabrani test množi sa 0,6 tako da najveći broj postignutih bodova je 12. Dakle, učenici mogu ostvariti najviše 40 bodova na završnom ispitu, 60 uspeh iz škole, što je ukupno 100 bodova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.