Klime od 20.000 do više od 200.000 dinara

S obzirom na to da po najavi meteorologa počinje prvi od nekoliko najavljenih ovogodišnjih tropskih talasa sa temperaturama preko 30 stepeni, teško je zamisliti da se u kućnim ali i radnim uslovima funkcioniše bez klima uređaja. Klime su, međutim, skoro za 20 odsto skuplje nego lane, pa ako je još niste kupili a to planirate, pripremite se za veći izdatak.

Raspon u cenama ovog rashladnog uređaja je veliki. Jer, pre svega, cenu diktira vrsta klime, snaga hlađenja i nivo energetske efikasnosti, kao i to ko je proizvođač, tako da vas kupovina ovog uređaja može koštati 20.000, ali i 200.000 dinara.

Osnovna razlika je u izboru vrste klime – klasična ili inverter, koje se razlikuju u načinu rada i u energetskoj efikasnosti.

Za razliku od klasične, naime, inverter klima se ne isključuje kada postigne zadatu temperature prostorije koju hladite, već nastavlja da radi u režimu održavanja te temperature, pri čemu štedi potrošnju struje i to, kako navode stručnjaci za ove uređaje, i do 30 odsto u odnosu na standardne klime. Prednost inverter klime je i u tome što je znatno efikasnija kada radi u režimu grejanja, odnosno, može da radi i na temperaturama do minus 20 stepeni.

Međutim, zbog ovih prednosti inverteri su znatno skuplji od klasičnih klima, a cena im se, u zavisnosti od snage i proizvođača, kreće od 40.000 do više od 200.000 dinara.

Što se tiče klasičnih klima uređaja, ni njihova cena nije na prošlogodišnjem nivou, pa tako sada onu najslabiju možete pazariti za oko 20.000 dinara, pod uslovom da “ugrabite” akcijsku prodaju, ali “dvanaesticu”, klimu koja se najčešće koristi i kupuje, teško da ćete naći za ispod 30.000 dinara. Na tržištu, pored toga, ima klasičnih klima koje koštaju i svih 100.000 dinara.

Što se tiče ugradnje, cena takođe varira i zavisi od više faktora, počev od modela uređaja, sprata na kojem se postavlja, do toga koliko metara creva će ići između unutrašnje i spoljašnje jedinice. Uzimajući to u obzir, cena ugradnje klima kreće se između 8.000 i 30.000 dinara, a i ta usluga je skuplja nego prošle sezone.

Ukoliko već posedujete klimu i pre puštanja u rad treba da proverite da li nije preterano zaprljana, da li ima dovoljno freona u njoj ili postoji neko oštećenje, računajte da servis košta 4.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.