Po nečemu prvi u Evropi – najduže radimo!

Za razliku od zaposlenih u državama Evropske unije koji sedmično rade u proseku 36 sati, zaposleni građani Srbije imaju skoro 42 prosečna radna sata, što ih svrstava na prvo mesto na kontinentu, pokazuju poslednji podaci Eurostata.

foto:made by AI

Podaci Eurostata o prosečnom broju radnih časova tokom radne nedelje obuhvatili su i ostale zemlje Evrope, a ne samo članice EU. Srbija, dakle, zauzima vodeće mestu po broju provedenih sati svojih zaposlenih građana na poslu, a odmah iza nje je Bosna i Hercegovina sa 41,7 radnih sati, dok je na trećem mestu Grčka sa prosečna 41,4 radna sata.

Vodeći, dakle, na ovoj listi Eurostata su zaposleni u državama Jugoistočne Evrope, dok statistika pokazuje da daleko manje rade zaposleni na Zapadu Evrope – Nemci i Danci po 34, Austrijanci i Norvežani oko 33, a Holanđani svega 32 sata u jednoj nedelji.

Prema ovoj statistici, od svih zaposlenih u Srbiji, najviše vremena na svom radnom mestu provedu zaposleni u građevinarstvu, a potom sledi poljoprivreda.

Zakon o radu u našoj zemlji je propisao da zaposleni rade 40 sati nedeljno, odnosno, osam časova dnevno. Zanimljivo je da u državama EU pauze za doručak i ručak ne ulaze u radno vreme koje se obračunava, dok u Srbiji ulaze u 40-osatnu radnu sedmicu.

U Srbiji je, inače, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, trenutno zaposleno 2.364.580. Broj nezaposlenih prošle godine, s druge strane, bio je skoro 405.000, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

2 comments on “Po nečemu prvi u Evropi – najduže radimo!

  1. Dragan

    pa mora da se radi ako bi da budemo ekonomski tigar. mnogi nasi clanovi su cak zaposleni na vise mesta i u raznim komisijama gde izgaraju samo kako bi ostali na putu koji nam je zacrtao presednik vucic

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.