Mala matura za osmake 18., 19. i 20. juna

Polaganje male mature za sve svršene osnovce biće održano 18,. 19. i 20 . juna . I ove godine na maloj maturi polažu se testovi iz srpskog jezika i matematike i test iz izabranog predmeta. U Valjevu je juče održan i sastanak svih direktora Kolubarskog i Mačvanskog okruga sa načelnicom ŠU Zoricom Jocić .

Tri dana naredne nedelje učenici osmog razreda polagaće malu maturu iz tri predmeta . U utorak 18. juna očekuje ih test iz srpskog jezika, sredu 19. test iz matematike i 20. juna test iz izabranog predmeta . Polaganje će trajati od 9 do 11 sati svakog navedenog dana. Tim povodom u Poljoprivrednoj školi u Valjevu održan je sastanak svih direktora ŠU Valjevo na kome je još jednom utvrdjena procedura polaganja male mature .

„Po uputstvu ministarstva formirana su sva radna tela i republičke i okružne komisije sa sedištima u Valjevu , Šapcu i Loznici. Tu su i školske komisije gde su predsednici direktori škola , informatički koordinatori i sl. U ponedeljak  idemo po testove u Beograd , preuzimamo kese sa testovima i dovozimo u pomenuta tri sedišta komisija . U utorak direktori preuzimaju i donose u svoje škole . Učenici u školi moraju biti u 8 da bi sa razrednim starešinama proverili do 8.30 da li svi imaju djačke knjižice i identifikacione nalepnice , ali i da li su poneli potreban pribor. Za srpski jezik i izabrani predmet to su grafitna olovka, plava hemijska olovka i gumica , a za matematiku pored toga i šestar , lenjir i trougao“, navela je načelnica ŠU Zorica Jocić osnovna pravila.

Kako je rekla , sve osim navedenog nije dozvoljeno i tu se misli na telefone, tehnička pomagala, pametne satove . Za takve stvari učenika biće odredjen poseban prostor na kojima će biti odložene. Učenici će u zavisnosti od škole do škole polagati u učionicama , kombinovanim prostorijama ili salama.

Već u 9 časova počeće rad na testovima , a odlukom ministarstva ukoliko se dogodi da neki učenik zakasni biće tolerisano kašnjenje do 30 minuta o čemu će odlučivati direktor škole , s tim da će učenik test morati da završi do 11h kada završavaju i ostali djaci. Jocić je navela da će klupe biti numerisane sa razmakom od 1.20m s tim da učenik sedi na sredini klupe .

„Imamo u sva tri grada skening centre jer ove godine 4000 učenika koji polažu završni ispit što umnogome olakšava posao. U Kolubarskom okrugu završni test polaže 1342, a u Mačvanskom okrugu 2658 učenika. U gradu Valjevu 724 učenika osmog razreda polaže malu maturu . Preliminarni rezultati završnog ispita su 22. i 25. juna su konačni rezultati. Ukoliko neko od učenika iz opravdanih razloga ne može da radi završni ispit za njih se polaganje pomera za avgust . Nakon toga sledi popunjavanje lista želja i tu učenici moraju voditi računa o broju bodova koje imaju jer to nisu samo želje već treba voditi računa o realnim mogućnostima“, pojasnila je Jocić.

Formula za izračunavanje broja bodova je takva da se prosečna ocena šestog , sedmog i osmog razreda množi sa 4 i na taj način se može postići maksimalnih 60 bodova . Testovi iz srpskog jezika i matematike  mogu imati od 20 do 40 zadataka , ali je ukupan broj ostvarenih bodova 20. Ovaj broj se potom množi sa 0,7 tako da iz pomenutih testova učenici mogu imati po  maksimalnih 14 bodova . Jedino se izabrani test množi sa 0,6 tako da najveći broj bodova sa male mature može biti 40, što na postignuti uspeh čini 100 maksimalnih bodova.

„U odnosu na ove brojeve učenici treba i da pažljivo popune liste želja jer sve je elektronsko i tu nakon zaključenja , popunjavanja se radi raspored po školama i tu više nema izmena . Što se tiče valjevskih srednjih škola 724 učenika je prijavljeno za završno testiranje , a predvidjeno je 948 slobodnih mesta . To je više nego dovoljno za sve djake ,a  treba računati i da jedan broj dece iz Okruga takodje dolazi u škole u Valjevu o čemu smo takodje vodili računa praveći planove upisa“, rekla je Jocić .

Ona je svim osmacima na kraju  poželela mnogo sreće na završnom ispitu i da pokažu svoje znanje  najbolje što mogu.

1 comment on “Mala matura za osmake 18., 19. i 20. juna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.