Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović postigao je  načelni dogovor u četiri tačke sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara.

Pre svega, načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja 2024. godine, a to je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

Učesnici sastanka saglasili su se i da se Vladi Srbije predloži formiranje Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline.

Takođe, načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije u vezi sa rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta Republike Srbije, te da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja, i to: Milutin Živković  ispred Saveza „Srpska malina“ Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja „Miker“ Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja „Spas“ Kraljevo, zatim Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović ispred Udruženja malinara „Vilamet“ Arilje, Živan Marković iz preduzeća „Žileks – trgovina“ Valjevo, Dragan Tomić ispred Udruženja malih i srednjih hladnjačara „Breza“ Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća „Coja promet“ i Boban Mikić ispred preduzeća „Aleksinac“.

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije Marijan Rističević.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto je opredeljeno da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu, sa ciljem da pruži podršku kako malinarima, tako i hladnjačarima, da udruženim i zajedničkim naporima ostvare uspeh na vrlo zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

5 comments on “Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima

 1. Zemljoradnik

  A kad cemo da znamo koja je izvozna dobit i kako da se naplatimo od privatnika sa kojima svake godine ima problema za naplatu redovnu, a kamoli doplate i slicno? Drzava mora da kontrolise te likove koji otkupljuju. Kapiram da drzava ne moze da im naredi za cenu, to je jasno, ne krivim ja drzavu, ali drzava mora da uci pameti ove sto ostaju duzni onome nizem u lancu u kome najmanje zaradjuje onaj koji najvise radi oko maline. Ovo je korektno da bude pocetna i da se deli dobit, ali samo me brine da to hladnjacari ne zloupotrebe, pa posle da se jurim sa njima za moje pare.

  Reply
 2. Pričević

  To nevaži za sela u Valjevu,cena sada je 180 dinara.O doplati mogu da maštaju.u svim opštinama se islačuje malina koja je zadnja cena,samo kod nas ne.

  Reply
 3. Branko

  Mogli bi nadležni da obidju sela da vide koja je cena.A ne samo kada su izbori !

  Reply
 4. Danijela

  Leskovac 200 din, i to odma isplacuju da ne bi posle doplacivali. A ovome sto treba deliti nema nikakve price. Sve ce to biti za hladnjacare, cista laz od gospodina Martinovica.

  Reply
 5. Zoran

  dokle bre svake godine malinari.Nek cuvaju ovce pa da vide kolika je zarada.Oce za 15 dana da zarade za celu godinu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.