AKUD “Kosta Abrašević” na CIOFF Festivalu u Belgiji: Srpski folklor u svetlu svetske scene

Valjevski AKUD „Kosta Abrašević“ bio je učesnik CIOFF-ovog festivala u belgijskom gradu San Ghislanu. Sa još 12 zemalja iz celog sveta Valjevci su predstavili kulturu i folklor Srbije, a podršku mladim igračima dao je i ambasador Srbije  u Kraljevini Belgiji i Velikom Vojvodstvu Luksemburga, Aleksandar Tasić. Valjevci jedini igrali na bis.

Trinaest zemalja i trinaest potpuno različitih kultura predstavljeno je na 38. po redu festivalu folklora u belgijskom San Ghislanu. Bolivija, Meksiko, Japan, Novi Zeland, Poljska, Gruzija, USA, samo su neke od država koje su svoje predstavnike uputile na dobro poznati festival u organizaciji CIOFF-a, međunarodnog tela koje okuplja festivale folklora i tradicionalnih umetnosti širom sveta. Osnovana je 1970. godine, a njen cilj je očuvanje i promocija folklora i tradicionalnih umetnosti i smatra se krovnom svetskom organizacijom u ovoj oblasti.

„Ove godine imamo 4 festivala i ovaj nam je vrlo značajan, oni koji se bave follklorom znaju šta su CIOFF festivali i koliko je teško biti pozvan na jedan od njih. Nama ovo nije prvi takav festival, već smo učestvovali, najskorije u Portugaliji i upoznati smo sa težinom samog festivala. Kada kažem težinom mislim na veliku odgovornost, ali i izazove festivala s obzirom da se dešava da u toku dana imamo po tri nastupa sa nekoliko koreografija. Festival je odlično organizovan, dugujemo veliku zahvalnost organozatoru koji nam je prepoznavši naš kvalitet omogućio učešće“, kaže umetnički rukovodilac i predsednik AKUD „Kosta Abrašević“ Katarina Bogutović.

Izazovi su zaista bili veliki,i o tome govori i podatak da su igrači gotovo svakog dana imali po nekoliko nastupa, a koncertna dvorana  bila je ispunjena do poslednjeg mesta s obzirom da je festival nadaleko poznat ne samo u Belgiji već i Francuskoj pa su posetioci dolazili sa svih strana.

Valjevci su Srbiju predstavili kroz deset koreografija medju kojima su  Vojvodina, Dubočke kraljice, Binačka Morava, Vranjska svita, ali i Šumadija sa spletom igara koje predstavljaju upravo valjevski kraj i Kolubaru.

Da su nastupi naših folkloraša bili itekako zapaženi svedoči podatak da je tamošnja televizija upravo napravila prilog o festivalu kroz priču o ansamblu iz Srbije.

Début de la 38ème édition du Festival de Folklore à Saint-Ghislain ! | Tele MB

Vijorila se zastava Srbije iz dana u dan Festivala, a podršku našim Valjevcima iskazao je i ambasador Srbije u Kraljevini Belgiji i Velikom Vojvodstvu Luksemburga, Aleksandar Tasić.

„Ovo je zaista jedan lep povod , veliki Festival i drago mi je da naša zemlja ima svog predstavnika. Mnogi misle da je ambasada tu samo ako su veliki državni poslovi u pitanju, ali mi smo tu i da damo podršku našoj deci koja ovde predstavljaju našu zemlju. Znam da je sada u fokusu Evrope fudbalsko prvenstvo, ali ovakvi dogadjaji itekako su značajni. Drago mi je što nas ovde predstavljate baš Vi, Valjevci, Valjevo je lep grad“, rekao je izmedju ostalog ambasador u razgovoru sa igračima i upravom KUD-a.

Srbija igrala na bis

Igrači su dali svoj maksimum što je publika umela da prepozna i nagradi burnim aplauzima i pozivom na bis, a posebnu pažnju publike izazvala je koreografija „Dubočke kraljice“ koja pokazuje obred svojstven Vlasima Homolja, a posebno je vezan za selo Duboka . Narodnu priču o smrti jedne od dubočkih kraljica, padanju u trans i žalosti  dočarala je solista Teodora Lukić praćena sa još 22 igrača koji su svojom igrom preneli narodna verovanja vezana za praznik Duhova koji se i danas praznuje u Homolju. U ovu neobičnu koreografiju uvode nas igrači na štulama koji simbolizuju demone i već naznačavaju okolnosti vlaške magije, a energično finale koreografije šalje poruku o sreći i zdravlju za sve prisutne aludirajući na jednu od uloga Dubočkih kraljica. Ovaj nastup Valjevaca izazvao je zapaženu  reakciju gledalaca pa je nastup valjevskog KUD-a  bio jedan od retkih  medju brojnim zemljama učesnicama, za koje je publika tražila bis.

„Pokazali smo nekoliko novih koreografija koje smo pripremali tokom ove zime izmedju ostalog i Keremejli koji nam donosi i dah juga Srbije. Trudili smo se da u nastupima predstavimo ne samo naš kraj već različite delove Srbije s obzirom da smo bili jedini predstavnici naše zemlje na ovom Festivalu i to je upravo ta odgovornost koju sam pomenula ranije. Moram da istaknem da nam je Grad Valjevo takodje iskazao podršku za ovu turneju i Festival što od nas traži da  budemo još bolji“, rekla je Bogutović.

Valjevci opravdali očekivanja

Da je ovaj folklorni ansambl opravdao očekivanja organizatora potvrdio je direktor Festivala Daniel Coustry.

„I više od očekivanog“, rekao je Coustry i dodao: “Za svaki festival lićno biram ansamble i proveravam njihov kvalitet tako da su sve folklorne grupe proverene, neke sam i lično gledao. Nikada nije dovoljna samo preporuka nekog već se moramo uveriti u kvalitet.

Za festival koji počeo pre 38 godina kaže da niko nije očekivao da će prerasti u jedan veliki svetski festival. „To je najpre bila naša poljska grupa koja je nastupala pa smo pozvali i druge iz okoline, ipak vremenom insistirajući isključivo na kvalitetu postigli smo da Festival danas bude visoko posećen , a da na njemu nastupaju sjajni folklorni ansambli iz zemalja širom sveta. Trudimo se da sa svakog kontinenta imamo bar jednu gostujuću zemlju, ako ne i više“, kaže Coustry koji dodaje i da će Festival nastaviti da teži još većoj atraktivnosti.

Nekada i sam igrać sada direktor Festivala kaže da je mnogo lakše bilo igrati nego organizovati tako veliki Festival, ali da ima podršku grada i mnogi ljudi koji rade u okviru Festivala tu su dugi niz godina. Svim mladim igračima imao je da poruči samo jedno: „Nema odustajanja. Potrebno je mnogo rada , mnogo vežbe i treba visoko postaviti ciljeve, težiti savršenstvu. A postići savršenstvo nije lako, zato je rad ključan“.

Mlade igrače AKUD“Kosta Abrašević ovog leta očekuje još mnoštvo nastupa s obzhirom da su pred njima nastupina turnejama u Turskoj, Siciliji i Grčkoj.

„Imamo izuzetno aktivno leto ove godine, a mi inače imamo svake godine nekoliko turneja. Ne treba zaboraviti ni nastupe u Srbiji kojima takodje pristupamo sa velikom ozbiljnošću i naravno nastupi u našem Valjevu koji su nam uvek poseban doživljaj“, kaže Katarina Bogutović.

Foto: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093521062301

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.