Lokalni odgovor o javnoj prezentaciji

Povodom javne prezentacije studije o proceni uticaja objekta galvanizacije fabrike Hansgrohe doo , Udruženje Lokalni odgovor izdalo je saopštenje za javnost. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Nakon javne prezentacije studije o proceni uticaja objekta galvanizacije fabrike Hansgrohe doo koja je u ponedeljak organizovana u Valjevu, očekujemo od Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da u potpunosti bude osigurana primena zakona koji regulišu gradnju objekata i zaštitu životne sredine. Tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da u što kraćem roku razjasne dilemu koja na javnoj prezentaciji nije razjašnjena: da li je investitor Hansgrohe doo u Valjevu već sagradio objekat za galvanizaciju bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i bez građevinske dozvole? Da li je javna rasprava imala za cilj uključivanje javnosti u postupak donošenja odluka ili je to bio pokušaj  prikrivanje nezakonitosti?

”Postupak javne prezentacije je sproveden tako da se javnost zbuni i obeshrabri da učestvuje u postupcima procene uticaja na životnu sredinu, te da samo najuporniji odluče da se pojave na javnoj raspravi 20. maja”, rekao je Miloš Veljović, pravni savetnik u RERI.  Predstavnici zainteresovane javnosti koji su učestvovali na javnoj prezentaciju su argumentovano ukazali na brojne nedostatke studije o proceni uticaja, zahtevajući pojašnjenja od investitora i izrađivača studije. Međutim, umesto odgovora, učesnici su od navedenih lica dobijali uglavnom neprecizne i neodređene odgovore, poput ,,Proverićemo”, ,,Proverićemo, pa ćemo javiti”, što je učesnike rasprave na kraju ostavilo sa još više pitanja. Tako je obesmišljena svrha javne rasprave na kojoj bi učesnici skupa trebalo da razmenjuju mišljenja, iznose primedbe, komentare, sugestije i postavljaju pitanja izrađivaču studije u vezi sa projektom koji je predmet javne rasprave, uz mogućnost da na njih dobiju jasne i smislene odgovore.

“Potrebna su nam radna mesta i nove tehnologije. Ali nam je podjednako potrebna i evropska poslovna kultura koja podrazumeva poštovanje zakona”, ističe Slavica Pantić, pravna savetnica Lokalnog odgovora.“Ministarstvo životne sredine bi trebalo da primenjuje propise o životnoj sredini u interesu građana, a investitori ne treba da čine krivična dela i da grade bez dozvole” ističe Slavica Pantić.

Investitor Hansgrohe doo u Valjevu pribegava nezakonitoj praksi razdvajanja jedinstvenog projekta na više manjih. A na javnoj prezentaciji studije su učesnici saznali da bi Ministarstvo zaštite životne sredine ”kada bi se pitalo” zabranilo veštačko razdvajanje projekta.

Studija o proceni uticaja pogona za galvanizaciju fabrike slavina Hansgrohe doo nije izrađena u skladu sa propisima jer nedostaju ključni podaci koje je izrađivač studije bio dužan da pruži, a kako bi se moglo utvrditi postojeće stanje životne sredine i predvidele adekvatne mere zaštite životne sredine. Podaci o emisijama u vazduh iz pojedinih  postrojenja ove fabrike slavina nisu potpuni jer navedeni emiteri nisu povezani sa tehnološkim procesima. Nisu prikazane njihove lokacije i fizičke karakteristike kao ni ukupne emisije svih zagađujućih materija.

Izrađivač studije o proceni uticaja pogona galvanizacije na životnu sredinu preduzeće Envico doo se poziva i koristi podatke i razmatra mere iz Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva za period od 2022. do 2027. godine koji nije dobio saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, niti je usvojen. Izrađivač studije nije mogao koristiti podatke o emisijama zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu budući da Grad Valjevo ne poseduje ažuran lokalni registar izvora zagađenja. Studija nije dala odgovor na pitanje kakav će biti uticaj emisija iz fabrike Hansgrohe na kvalitet vazduha u Valjevu, iako prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, kao i po podacima lokalnog monitoringa vazduh u Valjevu spada u najslabiju, treću kategoriju zbog prekomerne godišnje koncentracije suspendovanih čestica prašine, PM10 čestica.

Galvanizacija je elektrohemijski proces kojim se nanosi tanak metalni sloj na površinu predmeta tako što se struja propušta kroz hemijski rastvor u koji je uronjen predmet. Odlivci koji se u ovom procesu galvanizuju se proizvode u livnici i nakon toga mašinski obrađuju. Za galvanizaciju komponenti koje dolaze iz procesa mašinske obrade i poliranja koristiće se nikl, hrom i bakar. U procesu galvanizacije cinka bakrom koristi se cijanid. Navedeni tehnološki procesi i postupci izrade slavina predstavljaju jedinstven i nedeljiv proizvodni proces. Zbog toga nije moguće organizovati proizvodnju slavina ako nisu izgrađeni svi objekti u kojima se pomenuta proizvodnja odvija. Kao odgovor na tako složen problem, investitori u pribavljanju urbanističke i tehničke dokumentacije i izgradnji praktikuju salami slicing, veštačko razdvajanje realizacije projekta na manje celine kako bi se izbegla procena uticaja na životnu sredinu, prikrio ili  umanjio ukupan uticaj svih delova projekta, odnosno svih proizvodnih procesa na životnu sredinu.

Lokalni odgovor“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.