Drugačiji pristup savremenoj hirurgiji

Dva uvažena profesora Medicinskog fakulteta BU, prof. dr Lazar Davidović i prof. dr Aleksandar Simić posetili su Zdravstveni centar Valjevo.

U sali Edukativnog centra ZC Valjevo, održana je promocija knjiga: Hirurgija za studente medicine i Hronika hirurške klinike, prof. dr Lazara Davidovića, Dekana Medicinskog fakulteta BU. Nakon promocije knjiga, za stručnu javnost je prof. dr Aleksandar Simić, šef katedre hirurgije Medicinskog fakulteta BU, zamenik direktora Klinike za digestivnu hirurgiju KCS(I hirurška klinika) održao predavanje: „Savremeni koncept abdominalne hirurgije“. Medicinski fakultet BU, je u prošloj godini objavio ova dva udžbenika u formi monografije, te su oni značajni osim za stručnu i za ostalu akademsku javnost kao nosioci vrednih podataka i edukaciju.

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Lazar Davidović je rekao da pisanje bilo kakve knjige, bilo kakvog udžbenika jedan mukotrpan i dugotrajan posao, sa jedne strane, dok sa druge strane on ne sme suviše dugo da traje da knjiga ne bi izgubila namenu i aktuelnost. On je naglasio da ukoliko želimo da se mladi ljudi, pre svega studenti Medicinskog fakulteta,  na adekvatan način edukuju onda odgovarajuće katedre moraju prilično precizno da u trogodišnjim, četvorogodišnjim i petogodišnjim intervalima da publikuju nove knjige.

  • Knjiga kao udžbenik nije značajna samo za studente Medicinskog fakulteta nego i za one koji se bave brojnim specijalističkim hirurškim disciplinama. Kada sam ja bio student učio sam iz sasvim drugačijih knjiga i za ovu mogu reći da je izuzetno savremeno koncipirana. Ova promocija ima poseban značaj jer je Zdravstveni centar Valjevo jedan od najznačajnijih okosnica zdravstvenog sistema Srbije. Kao hirurg najbolje poznajem situaciju na valjevskoj hirurgiji decenijama unazad. Prezentacija dr Stojakovića koju smo imali priliku da vidimo, za mene je više nego prijatno iznenađenje i pokazuje koliko je valjevska hirurgija u stvari savremena. Sve ono što je dobro i novo ne treba ni po kakvom pravilu da dolazi samo iz Beograda. U nekim stvarima i nekim disciplinama zašto i centri poput Valjeva ne bi bili vodeći – naglasio je prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta BU.

Prof. dr Aleksandar Simić, šef katedre hirurgije Medicinskog fakulteta BU, zamenik direktora Klinike za digestivnu hirurgiju KCS(I hirurška klinika) održao predavanje: „Savremeni koncept abdominalne hirurgije“ i istakao da je posebno zadovoljstvo uvek sarađivati sa kolegama iz ovako visoko specijalizovanih centara kao što je Zdravstveni centar Valjevo.

  • Osim za promociju ovih značajnih knjiga, ovde smo da podelimo razmišljanja kako bi neka savremena edukacija mladih hirurga trebalo da izgleda. Imali smo priliku da se uverimo u prezentaciji dr Stojakovića kako se operiše u valjevskoj bolnici i na osnovu ne samo njihovog iskustva, već na osnovu iskustva i Medicinskog fakulteta, ali i sličnih centara u celoj Srbiji, mislim da je vreme da se prikaže da jedan apsolutno drugačiji pristup savremenoj hirurgiji mora da postoji. Taj savremeni pristup podrazumeva jednu nepobitnu simbiozu između dobrog hirurga, edukovanog hirurga sa jedne strane, ali i savremene tehnologije sa druge strane. Bez savremene tehnologije nema ni savremene hirurgije i ono što će biti zaključak na kraju jeste da će se ako ne već danas ali u skorijoj budućnosti hirurzi deliti na dve velike grupe. Jedni su oni koji su se sublimisali sa tehnologijom i drugi oni koji je jednostavno nisu bili u stanju da prihvate. Oni koji su je prihvatili su budućnost hirurgije, oni koji to ne budu uradili jednostavno neće biti interesantni ni društvu ni svojim kolegma profesionalcima. Baš iz tog razloga da bismo shvatili šta nas čeka u budućnosti, uvek je bitno da se popnemo malo više i da pogledamo malo kako je to izgledalo u prošlosti da bismo videli budućnost koja nas neumitno očekuje i koju treba mnogo bolje da pratimo nego što smo je pratili do sada. Važno je da svatimo na čijim temeljima je bazirana savremena srpska hirurgija. Iz tog razloga je i proizišla jedna ideja na Medicinskom fakultetu BU, da se povodom 100 godina Katedre hirurgije oformi jedna monografija koja će objasniti kako je nastajala beogradska hirurgija. Da bismo gledali u budućnost moramo da razumemo pre svega iskustva naših prethodnika, moramo da poštujemo jako naše učitelje, m oramo da to održimo u svojim mislima, i da na kraju krajeva i učimo iz njihovih dobrih postupaka, ali i grešaka kako bi s ehirurgija budućnosti što više usavršavala i omogućila ono što je cilj svima nama, a to je dobrobit naših pacijenata uz minimalan rizik, uz maksimalnu posvećenost, sa druge strane praćenje svih savremenih tendencija – rekao je prof. dr Aleksandar Simić i dodao tokom predavanja da je trenutno najaktuelnija robotska hirurgija u svetu koja je zahtevna iz mnog razloga pre svega finansijske prirode. U zemljama u regionu, u Rumuniji imaju 16 robo uređaja, a u Bugarskoj 6. Sa druge strane imamo endoskopsku hirurgiju koja je u ekspanziji kao veliki napredak u tehnološkom smislu.

Dr Nebojša Stojaković, šef Odseka OP bloka, prezentovao je uvaženim gostima način rada valjevskih hirurga. Kada je dr Jordan Lazarević 2003. godine po prvi put u zemlji u Zdravstvenom centru Valjevo izveo kolektomiju( prva operacija debelog creva) tada je valjevska hirurgija uspešno pridružena velikoj porodici srpske  minimalno invazivne hirurgije. Danas operacije koje se standardizovano rade su dominantne u kolorektalnoj hirurgiji, zatim hepatobilijarnoj i gornjeg digestivnog trakta. Zatim slede hirurgija kila, urgentna stanja. Brojke koje su urađene u valjevskoj hirurgiji etablirale su valjevske hirurge u Lapserb program. Nakon KBC “Dragiša Mišović“, u valjevskom Zdravstvenom centru, dr Nebojša Stojaković je uspešno izveo radikalnu resekciju glave pankreasa, izuzetno kompleksan operativni poduhvat koji se do sada radio u tercijarnim kliničkim centrima, kojima  valjevska hirurgija odavno  parira u čemu su i gosti profesori saglasni.

PR ZC

2 comments on “Drugačiji pristup savremenoj hirurgiji

  1. BRANKO BOROVINIC

    Respekt za odsek Hirurgije Zdravstvenog centra Valjevo! Nismo svesni kakve velikane imamo u nasem dvoristu,zato cuvajmo zdravstvo Valjeva!!! S postovanjem !!!

    Reply
  2. Baki

    Kako u svakom žitu ima kukolja tako je i na našem odeljenju hirurgije ali bih svakako pohvalio one prave doktore koji ne odstupaju od osnovnih načela ljudskosti i humanosti poput Dr. Stojakovica koji se pominje u ovom prilogu i poželeo da ih imamo što više i za takve doktore treba obezbediti što bolje uslove rada u smislu plata i opreme za rad.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.