Učenje na različite načine: Devet vekova Nemanjića

OŠ “Andra Savčić” kroz niz različih aktivnosti ove nedelje obeležava devet vekova Nemanjića. Radionice, predstave , izložbe pa I kviz znanja , samo su neke od mogućnosti da učenici  na jedan drugačiji način nauče o Nemanjićima.

Po preporuci ministarstva prosvete tim za medjupredmetne kompetencije obuhvatio je brojne nastavnike različitih predmeta :  srpskog jezika, likovne kulture, muzičkog, informatike, veronauke, domaćinstva I učenike od šestog do osmog razreda . Za svaki dan osmišljena je neka aktivnost ,a  ceo projekat počeo je predstavom sa temom Nemanjića. Kako se moglo čuti uslediće priča o  srednjeovekovnoj  trpezi gde će se uključiti i roditelji.

Gordana Vasiljević nastavnica istorije u ovoj školi kaže da je cilj bio povezivanje dece.

“Poenta je bila, da kroz te međupredmetne kompetencije povežemo djecu, da međusobno sarađuju, da se druže, da razvijaju empatiju, da budu tolerantni, da negujemo estetske vrednosti , da učimo kako se uči,  organizujemo radionice radi lakšeg savladavanja istorije, koja im je ponekad  dosadna, jer često je mnogo podataka u smislu godina , datuma. Namera nam je da sve to olakšamo I naravno negujemo tu kulturu sećanja “, rekla je Vasiljević.

Nastavnica srpskog jezika I književnosti Nataša Stefanović najavila je brojne aktivnosti narednih dana .

“ Nastavljamo u toku ove nedelje isto obeležavanje devet vekova Nemanjića, tako što ćemo u sredu, desetog aprila, imati recital, u stvari, predstavljanje Nemanjića u književnosti, zatim izložbu maketa manastira, povelja i panoa. Naredni dan , 11.4. je prezentacija časopisa srpske princeze doba Nemanjića. Prelep jedan časopis, bogato uređen, gde su i deca učestvovala, sa mnoštvo ilustracija. Tu će biti i elektronska prezentacija samog časopisa. Deca će čitati pojedine isečke iz tog časopisa. Ono što mislimo da će najviše privući pažnju jeste prezentacija srednjovekovnih borilačkih sportova Srbije. Znači srednjovekovni vitezovi, borilačke veštine. To je 10.11. u 17.00h”, najavila je Stefanović.

U školi podsećaju da ovakve aktivnosti nisu novina te I da je u proteklim godinama radjena projektna nastava na teme Prvog svetskog rata, ali I Živojina Mišića.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.