Sindikat Nezavisnost: Zastrašivanje članova sindikata u valjevskom Krušiku

“Poslovodstvo Holding korporacije Krušik u Valjevu pokušava da pritiscima odvrati radnike od članstva u sindikatu, što je krivično delo,”ukazuju u Granskom sindikatu metalaca „Nezavisnost“ . Na zvaničnoj internet prezentaciji ovog sindikata nalazi I se I saopštenje sledeće sadržine:

“Prošlog četvrtka radnici su pozivani na šalter fabričke direkcije gde su ih zaposleni u pravnoj službi ispitivali o tome da li su, kada i zašto potpisali pristupnice za članstvo u sindikatu. Predstavnici rukovodstva sindikata Nezavisnost su upozorili „ispitivače“ da je njihov postupak krivično delo jer predstavlja grubo kršenja radnih i sindikalnih prava radnika. Službenici su kazali da rade po nalogu, odnosno po odluci poslovodstva koju međutim nisu pokazali, da bi onda sindikalce uputili na izvršnog direktora za pravne i ekonomske poslove Dragana Radojičića. Ispitanje radnika na šalteru je ubrzo prekinuto.

Sve ovo dešava se povodom novog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata Nezavisnost i sindikata ASNS u korporaciji Krušik. Nezavisnost je u skladu sa zakonom predala pristupnice 354 člana a poslodavac je naložio pravnoj službi da pojedinačno proveri da li su radnici lično odlučili da se učlane u sindikat. Inače, prošlog četvrtka je istekao rok od 15 dana za formiranje komisije za utvrđivanje reprezentativnosti a sindikati još nisu obavešteni kada će se pristupiti tom poslu. Umesto toga, sindikat Nezavisnost je dobila dopis o nevodnim nepravilnostima u podnetim pristupnicama koje treba ispraviti do 22. aprila. Istovremeno, pravna služba počinje sa ispitivanjem radnika koji su potpisali pristupnice.

U kasnijem razgovoru sa direktorom Radojičićem, pored predstavnika Nezavisnosti učestvovali su i članovi rukovodstava Samostalnog sindikata i sindikata Sloga u Krušiku. Na pitanje zašto se službeno preispituju sindikalna opredeljenja radnika Radojičić je izjavio da mu nije jasno kako je broj članova Nezavisnosti sa 199, koliko je evidentirano na februarskoj listi članstva, porastao na 354, i da zato želi da utvrdi verodostojnost pristupnica zbog novog utvrđivanja reprezentativnosti koje je u toku. Direktor je pitao sindikalce zašto nisu došli kod njega da se dogovore (?!) oko reprezentativnosti. Predstavnici Nezavisnosti su i Radojičića upozorili da takvo ispitivanje radnika predstavlja krivično delo.

Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ je podneo prijavu inspekciji rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava svojih članova. Takođe su o grubom pritisku na članove sindikata u Krušiku obavestili rukovodstvo Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i centralu evropske sindikalne asocijacije IndustriALL.

Povodom dešavanja u valjevskoj namenskoj industriji predsednica UGS „Nezavisnost“ Čedanka Andrić izjavila je da će Nezavisnost preduzeti sve mere na nacionalnom i međunarodnom nivou da zaštiti članstvo od šikaniranja i pritisaka.

„Neka se rukovodstvo Krušika bavi planovima za uspešno poslovanje umesto što šikanira članove Nezavisnosti. Posle se predstavnici naše države čude kada nas Međunarodna konfederacija sindikata godinama ocenjuje kao zemlju u kojoj se sistematski krše radnička i sindikalna prava, a ovaj primer je sve samo nije usamljen“, izjavila je Čedanka Andrić.

S.R”

 

8 comments on “Sindikat Nezavisnost: Zastrašivanje članova sindikata u valjevskom Krušiku

 1. Pitam za druga

  Koliko se para sliva u sindikate i kakve koristi radnici imaju od toga? Sta ste tacno uradili za prosecnog radnika evo poslednjih deset godina kao sindikat sem sto im uzimate clanarinu?

  Reply
  1. Ана Р.

   Јел то што кажеш има неке везе са застрашивањем о коме се овде говори, очигледно да нема.

   Reply
   1. Pitam za druga

    Pa sta? Jel ima veze to sto u dnevnoj nekoj politickoj temi vredjaju decu politickih protivnika, neki, sa dnevnom temom koju akteri analiziraju ili sta vec?

    Reply
   2. Анонимни

    Ima veze sa zastrašivanjem. Ako se smanji broj članova jednog sindikata, tako što se zaposleni učlane u drugi sindikat, samim tim se manjuje novac koji se sliva u sindikat! To je poenta i proveravanja ko će za koga da glasa na izborima!!!

    Reply
 2. Dragan

  ja neznam cemu sluze ovi sindikati. vise je ljudi stranka zaposlila nego oni a oni bi da se pitaju sve u fabrici a da se niko iz stranke nepita

  Reply
 3. kom se carstvu privoleti

  Na koju cete stranu kada budete trazili tu medjunarodnu zastitu? Nesto nisam cuo da su se Kina i Rusija pretrgle u odbrani radnickih prava po svojim gubernijama.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.