Pokret Sad: JKP Polet primer partijskog plena

Odbornicima Pokreta Sad tema je bio rad JKP „Polet“ i stare gradske pijace, uz tri predloga kako da se reše boljke ovog JKP.

S obzirom na to da zakupci plaćaju i mesečne zakupnine i dnevne karte za tezge, a „Polet“ ima i poslovni prostor na novoj pijaci koji izdaje, odbornici ovog Pokreta smatraju da to JKP dobro prihoduje, ali se postavlja pitanje zašto je stalno u dubiozi?

„Ovo preduzeće je pravi primer jednog partijskog plena gde su zaposleni ljudi koji su došli preko partije i koji su nezainteresovani za posao“, kaže odbornica Snežana Mijatović.

Odbornik Đorđe Pavlović je podsetio da je „Polet“ prošle godine dobio od Grada subvenciju od 10,5, a ove se planira subvencija u iznosu od 12,4 miliona dinara i to samo za tekuće poslovanje.

„Što znači da i pored toga što radi i ima prihod od naplate, ovo preduzeće nije u stanju da finansira svoje osnovne obaveze u smislu isplata zarada i isplata poreza i doprinosa na zarade“, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare.

O odnosu gradske vlasti prema ovom JKP, kako je naveo, svedoči i to da je budžetom bilo predviđeno više od pola miliona evra za rekonstrukciju stare zelene pijace, „ali nije prošlo ni puna tri meseca a gradska vlast je od toga odustala“.

„Dakle, to je jedna neozbiljnost i površnost koja pokazuje kako se igraju sa novcem građana Valjeva i znači da oni od početka nisu imali ideju o ozbiljnoj rekonstrukciji, već da se zamažu oči javnosti da se time bave. A kako se bave, najbolje govori činjenica da je najveći uspeh Poleta u 2023. godini bio taj što su uspeli da isplate zarade zaposlenima. Ono što je poslednja odluka sa sednice skupštine grada u martu jeste da se to preduzeće pripoji Vidraku, čime se ono praktično gasi“, istakao je Pavlović i dodao da u Pokretu Sad smatraju da to nije rešenje za ovo JKP.

Potom je izložio i tri predloga koje Pokert Sad ima kako bi se rešilo poslovanje „Poleta“ ali i izgled najstarije gradske pijace.

„Prvo u građavinskom i estetskom smislu jeste da se stara pijaca rekonstruiše po ugledu na moderne pijace u Srbiji, da se urbanistički uklopi sa Hramom i celim tim prostorom, sa tezgama koje bi se prepodne koristile, a popodne uklonile, čime bi se dobio lep novi trg“, predložio je Pavlović.

Drugo rešenje, kako je objasnio, jeste poslovno povezivanje delatnosti „Poleta“ sa „Agrorazvojom“ čime bi se u potpunosti zaokružio proces proizvodnje i prodaje poljpoprivrednih proizvoda, što svoje benefite ima i za kupce. Treće rešenje, pošto je Vlada Srbije donela odluku da poljoprivredni proizvođači svoje proizvode mogu da prodaju na kućnom pragu, jeste da se „Polet“ organizuje kao posrednik u tom poslu.

Na novinarsko podsećanje da je gradska vlast predočila projekat uređenja celog prostora od kapije Tešnjara do Hrama, zbog čega je i benzinska pumpa izmeštena, a kojim bi se onda rešilo i pitanje rekonstrukcije stare pijace, Pavlović je odgovorio da je „raznih predloga bilo“.

„Sećate se da je bilo predloga i o stavljanju u funkciju zgrade valjevske Štedionice, pa i dalje čekamo. Ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi građane Valjeva zanimalo da li gradska vlast ima neki problem, nego da se on reši. A pitanje pijace nije rešeno. Gradskoj vlasti koja tako površno i neozbiljno pristupa rešavanju problema više niko ne veruje“, zaključio je odbornik Pokreta Sad.

 

 

 

3 comments on “Pokret Sad: JKP Polet primer partijskog plena

  1. Dragan

    mi smo vec doneli odluku s kojom resavamo problem poleta. polet ce biti spojen s vidrakom pa nek ovi iz vidraka vide sta ce s njima

    Reply
  2. Građanin ubskog predgrađa

    Kad smo već kod partijskog plena, kako je ovaj čovek svojevremeno postao direktor Vodovoda?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.