Gojković: Valjevo rešava višedecenijski problem aerozagađenja

Vlada Srbije donela je zaključak da se gasovod produži do Toplane I Krušika u Valjevu. Gradonačelnik Lazar Gojković navodi da će uz sve ostale mere koje grad sprovodi gasovod rešiti problem aerozagadjenja.

Uz podršku Vlade Republike Srbije, Valjevo je na pragu rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja, navodi se u saopštenju za javnost gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića  koji  ističe da je ponosan na činjenicu da je država stala iza Valjeva, što pokazuje ozbiljnost i države i grada Valjeva.

“Dokaz za to je i zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske „Toplane“ i „Krušika“, što će umnogome doprineti rešavanju problema zagađenosti vazduha u našem gradu. Problem kvaliteta vazduha je globalni problem i naša zajednička briga. Shodno tome, gradsko rukovodstvo ne beži od problema, već se trudi da preduzima mere koje će obezbediti kvalitetniji vazduh u našem gradu. Mnogo novca smo uložili u poslednje tri godine, od rekonstrukcije kotla u gradskoj „Toplani“, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva. Urađena je kontejnerska gasna kotlarnica na komprimovani gas u Suvoborskoj ulici za potrebe grejanja Druge osnovne škole, obdaništa, Internacionalnog studija ”Trnavac”, Pošte i dve stambene zgrade, ”navodi Gojković u saopštenju.

Grad Valjevo je dobio 25.158.000 dinara za zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u okviru konkursa koje je sprovelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

“Ovo je još jedan u nizu koraka koje je gradsko rukovodstvo, uz podršku Vlade Srbije, preduzelo na rešavanju problema aerozagađenja u Valjevu, ali i unapređenju života svih građana Valjeva. Zahvalni smo Ministarstvu za zaštitu životne sredine i ministarki Ireni Vujović, što nam pomažu da sprovodimo mnogo važnih projekata koji se odnose na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu. Nama je značajno da ugasimo sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i da pređemo na ekološki prihvatljive energente”, kaže Gojković.

On podseća da su ugašene  kotlarnice na mazut u obdaništu i školi u Novom naselju.

“Važno je da što više građana bude upoznato sa činjenicom da dajemo besplatne priključke i podstanice i potrebno je da se prijavi što veći broj ljudi. U narednom periodu ćemo uraditi treću kontejnersku kotlarnicu u Brđanima i time povezati OŠ „Milovan Glišić“ i vrtić. Problem individualnih ložišta rešavamo i kroz subvencije za energetsku efikasnost. Do sada je subvencionisano oko 600 domaćinstava, ulagano je u šest osnovnih škola i četiri stambene zgrade. Ove godine smo dobili najviše sredstava od Ministarstva zaštite životne sredine. Naime, u cilju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, Ministarstvo je izdvojilo 50 miliona dinara, dok je iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 12,5 miliona dinara i uskoro će biti objavljen konkurs”, najavio je Gojković.

Gradonačelnik navodi da smo blizu  realizacije projekta da gas dođe do Valjeva, naročito  sada kada je donet  i zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske „Toplane“ i „Krušika“.

“Suvišno je pričati koliko je važno što gas dolazi u Valjevo, što smo prvi prioritet Vlade Republike Srbije i što će „Krušik“, kao jedan od najvećih individualnih zagađivača koristiti ekološki prihvatljiv energent u budućnosti.

Mnogo gradova u Srbiji muči ovaj problem. Mi smo se odlučili za rešavanje problema velikih kotlarnica i dobili smo ogromnu finansijsku podršku. Nastavljamo dalje, a sve sa ciljem da značajno smanjimo zagađenje vazduha u Valjevu”, poručio je gradonačelnik Gojković.

 

 

10 comments on “Gojković: Valjevo rešava višedecenijski problem aerozagađenja

  1. Dragan

    dobro je da se krusik prikljuci na gasovod jer ugalj koji placa je skup i placa se privatnicima dok gasovod vodi drzavna firma i tu ipak nemora da se placa uredno vec kad ima viska para

    Reply
  2. Predrag Savić

    Poredjenje rezultata poslednja dva popisa pokazuje da se Valjevo smanjilo za oko 7 hiljada stanovnika. Za skoro trećinu ove cifre direktnu odgovornost snosi lokalna vrhuška SNS koja punih osam godina ne uspeva da sastavi ni Plan kvaliteta vazduha, još manje da ga sprovede.
    Uzgred, ako u Valjevu od posledica zagadjenja vazduha svake godine prerano umre 240-250 ljudi, kako to da je na biračkom spisku u 2022.godini bilo skoro 6 500 više birača nego punoletnih gradjana Valjeva? Ima li i ta pojava neke veze sa politikom Aleksandra Vučića koju tako žustro brane naše lokalne SNS perjanice?

    Reply
  3. Vlada

    Pored ovoliko obrazovanih i uglednih ljudi pozicioniraju Lazu da nam priča o nečemu a pojma nema šta je stvarni eko problem valjeva.

    Reply
  4. Toša

    Bravo Dragane, glup si kao panj.
    A da Vlada nije dala amin, prodje gasovod pored toplane i Krušika i oni se ne bi priključili.
    Sramota jedna, vaznije je da gas stigne u Bizerbu i Rio Tinto a gradjane ko šiša.

    Reply
  5. мр Предраг М.Вулетић

    Од министарке екологије Ирене Вујовић и градоначелника Ваљева Лазара Гојковића смо очекивали да заштите нас грађане од , може се слободно рећи еколошког терора који сваког дана и ноћи трпимо.
    У Ваљеву између обданишта и стамбених зграда у Карађорђевој и Вука Караџића улици направљен је јавни паркинг тако да и дању и ноћу немамо мира ни чистог ваздуха .Ноћас се иза поноћи после вриске и дреке са паркинга, чуо чак и пуцањ , после чега је галама утихнула.
    Јавном паркингу ту свакако није место а уверен сам да ниједан одговорни архитекта ни урбаниста ,који има регуларну диплому , не би потписао да ту буде паркинг нити да добије употребну дизволу.
    Чак су неки покушали да посеку оно мало растиња и живе ограде ,иако нису на простору у власништву града, јер то смета возилима да се паркирају , а не знају да је то природна брана од издувних гасова који нас станаре трују даноноћно али и станиште колоније врабаца чији цвркут нам улепшава јутра и дане ,омогућивши мало релаксације ,поред све ове тортуре којој смо изложени..
    Наравно ,никаквог одговора од надлежних нема.

    Reply
  6. Taki

    Da trud postoji, to je očigledno. Da može bolje, to je uvek tačno. Problem zagađenja vazduha u Valjevu veoma je ozbiljan, ali ne bi bilo fer ako se ne bi reklo da nije mala stvar to što su se Arhiv, Zavod za javno zdravlje i zgrada Biroa priključili na daljinski sistem grejanja. I nisu to jedine ustanove – polako se rešava pitanje kotlarnice u kasarni, čitamo u tekstu iznad da je u planu da u Brđanima bude primenjeno rešenje sa za prelazak na adekvatniji energent za šestu školu i vrtić koji je već primenjen za drugu školu, tamošnji vrtić i „Trnavac“. Povrh toga, postoje i ti konkursi za zamenu stolarije, za fasade i zamene kotlova. Da li je to dovoljno da se rešimo aerozagađenja? Nije, ali su mali koraci u tom pravcu. Želim da verujem da postoji volja i namera da se dođe do, formuliše i primeni još više mera kako bi nam vazduh bivao zdraviji u budućnosti.

    Reply
  7. Dragoljub M

    Treba zabraniti prodaju uglja za lozenje, a oni koji bas zele uvestiekolosku taksu da ce im se bolje isplatiti da koriste bilo sta drugo osim uglja. Zasto grad i drzava ne presele Krusik u industrijsku zonu grada i taj prostor izgraditi sportski centar bazen i da grad postane lepsi i cistiji.

    Reply
  8. Istina

    Највећи проблем су индивидуална ложишта. Већина народа нема новца. Ко може приуштити грејање на гас када нема пара ни за садашњу топлану…
    Превише је хвале за министарство и министарку. То је шлихтање без везе.
    Стари аутомобили су и сто велики проблем са издувним гасовима, а њих је преко 80%. Забранити вожњу аутомобилима старијим од 15 година и ето чистог града и паркинг места колико хоћете. Овако сиротиња накуповала аутомобиле за 1000 евра и трују народ…
    Не сме Вучић да то уради јер би остао без ових полуписмених бирача који возе троваче по граду…
    Омладино, пакујте се док је време, овде више ни киша неће да падне…

    Reply
  9. ekonomista

    Dok je džabe starih auto guma, džabe svežeg drveća po brdima za loženje i starih dizel automobila bez katalizatora koji glatko prolaze tehnički, nemoguće je popraviti kvalitet vazduha………

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.