Nasledje: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović

Povodom 150 godina od rođenja nacionalne heroine Nadežde Petrović, Etnografski muzej u Beogradu priredio je izložbu: Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović koka će u Valjevu biti otvorena večeras u Gradskoj  galeriji, u 18 časova.

Izložba predmeta koje je prikupila Nadežda Petrović rasvetljuje lična interesovanja pobornice modernosti i slobodarnosti, a njeno predstavljanje kao kustosa jeste potpuna novina za širu javnost.

Prikazujući etnografsku kolekciju Nadežde Petrović kao celinu, publici otkrivamo do sada nepoznate delove njenog života, sa težnjom da na inovativan način novim generacijama predstavimo njen umetnički stil i rad na polju društvene emancipacije.

U okviru predmeta koji će biti prikazani na izložbi, po zanatskom umeću se posebno ističu prsten „stolovat“ i pafte sa predstavom obnaženog Boga Bahusa, muška misiraba i ženske košulje sa teritorije Stare Srbije.

Autor: Jelena Sekulović, muzejski savetnik

 

1 comment on “Nasledje: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović

  1. Anonimusa

    Vazno je da u Valjevu nema nikakvih obeležja niti se zna o Nadezdi,ali zato se zna o naprednom seljaku Dragoljub ima i spomenik

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.