Gerontološki centar : Od koncepta do realnosti

Kako Vamedia saznaje, tokom sledeće nedelje u Gradsku upravu treba da stigne rešenje iz MUP-a koje je preduslov za dobijanje upotrebne dozvole i poslednje licence za početak rada Gerontološkog centra. Do sada pristiglo 57 prijava budućih korisnika . „Na otvaranje će biti pozvani i predstavnici Vlade Japana, mi nemamo čega da se stidimo“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Izgradnja Gerontološkog centra počela je 2009. godine . Izgradnja je počela zahvaljujući donaciji Vlade Japana u iznosu od 2,5 miliona evra . Projekat je predvidjao   izgradnju zgrade,  dvorišta i parka,  ambulante,  prostora  za negu  i  ishranu. Procenjena vrednost bila je 373 miliona dinara, a  preostala sredstva  su  trebali da obezbede grad i Republika. Radovi su zaustavljeni u junu 2011. godine zbog problema izmedju Ministarstva i preduzeća Ratko Mitrović .

Zanimljivo je da su izgradnju pratile brojne oprečne informacije neke su govorile da mnogo novca odlazi na nepredvidjene radove pa i da je iskop mnogo teži zbog kamenitog terena , a u jednom trenutku se pojavila i informacija da je pomenuto preduzeće posao dobilo bez tendera . Ipak ove informacije nikada nisu zvanično potvrdjene . Ali ono što jeste potvrdjeno to je da su brojni ministri najavljivali istrage i krivične prijave . Epilog odgovornosti opet na kraju nije poznat.

Koliko je poznato Grad je 2013. godine uložio 30 miliona dinara , a objekat je uz nešto kasnija sitna dodavanja uglavnom služio za slikanje ministara , državnih sektretara i sl. Lopovi su skidali i odnosili stolariju, u unutrašnjosti se okupljali huligani i narkomani pa je u jednom trenutku čak komunalni policajac čuvao zgradu. U medjuvremenu u proteklim godinama japanski ambasadori izrazili su jasno nezadovoljstvo zbog prekida gradnje. Svojevremeno je potvrdjeno da je zbog Gerontološkog u Valjevu državi uručena i protestna nota , a  tadašnji ambasador Masafumi Kuroki pozvao je državu Srbiju da se uključi. „Bio bih srećniji da je objekat u Valjevu završen, ali nije“, rekao je 2014. godine Kuroki.

Novi radovi koji su podrazumevali rekonstrukciju već izgradjenog dela objekta obuhvatili su I dogradnju aneksa objekta .  Kapacitet objekta je 113 korisnika. U Gerontološkom centru će se  pružati I dve nove socijalne usluge prihvatilište za beskućnike koje će imati 30 mesta  I 20 mesta za jednodnevni smeštaj starih lica u vidu dnevnog boravka, a država je u Gerontološki uložila milijardu dinara.

Po saznanjima Vamedie sva neophodna dokumentacija je spremna , a sledeće nedelje će stići i  rešenje iz MUP-a tako da će uslediti  i upotrebna dozvola . Uporedo, navode izvori Vamedie stiže i  licenca i potpisivanje ugovora sa RFZO preko koga će biti finanirane zarade jednog lekara i šest medicinskih sestara.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdjuje da je objekat u potpunosti opremljen .

„Sve je završeno i moram reći uradjeno po najvišim standardima , o svemu se vodilo računa . Nikad nismo bili bliži početku rada. Koliko mi je poznato već je pristiglo blizu 60 prijava budućih korinsika . I sami znate u kakvom je stanju bio objekat kada smo započeli nove radove , zaista se mnogo toga moralo raditi gotovo ispočetka. Ja ne ulazim u to šta je ko pre nas radio , svi u Valjevu dobro to  znaju,  ali vrlo brzo će svi moći da vide šta smo mi uradili . Gerontološki centar je bilo naše predizborno obećanje i mi smo ga ispunili , a ono što je najvažnije ovaj objekat će vrlo brzo dobiti svoje prve stanare . I nije to samo Dom za stare , to je i prihvatilište za beskućnike to je i dnevni boravak za stara lica . To je sve ono što nije prazna priča već konkretno rešenje do koga smo došli uz veliko ulaganje Vlade Srbije  i podršku predsednika Aleksandra Vučića“, kaže Gojković.

Na pitanje Vamedie da li će na svečano otvaranje biti pozvani i predstavnici Vlade Japana , Gojković kaže : „Obavezno , mi možemo da im pogledamo u oči . Mi nemamo čega da se stidimo. Hvala im na izdvojenim sredstvima“.

6 comments on “Gerontološki centar : Od koncepta do realnosti

  1. Građanin ubskog predgrađa

    Kako je ovaj objekat od 2,5 miliona evra stigao do 12 miliona evra? Ovo je najskuplji objekat u našem gradu čiji troškovi izgradnje (bez nameštaja i opreme) su oko 2000 evra po kvadratu. Kako je to moguće?

    Reply
    1. Taki

      Moguće je iz jednog jednostavnog razloga – uvreženo je pravilo da rekonstrukcija nekog objekta iziskuje više sredstava i ulaganja nego izgradnja i opremanje novog objekta. Zgrada Gerontološkog centra je, nažalost, u prošlosti bila prepuštena zubu vremena, pa je bilo potrebno više sredstava da se rekonstruiše nego što je to originalno bilo predviđeno. Možda bi bilo zgodno da su uz tekst bile priložene i fotografije nastale pre rekonstrukcije, poređenja radi.

      Reply
  2. Mina

    Divne vesti! Gernotoloski cenatr zaista izgleda lepo i moderno i sto je najvaznije pruzace pomoc svima kojima je potrebna.
    Korisnici ce se ovde osecati lepo prijatno i sigurno.

    Imamo cime da se pohvalimo!

    Reply
  3. Dr Haos

    Lepo, nadam se da će korisnici dobiti adekvatnu uslugu za svoj novac.A nadam se i da će kadar koji se i u ovom slučaju isključivo stranački zapošljava takođe biti zadovoljan.Japanci su već zadovoljni!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.