Uskoro i ugovor za Južnu obilaznicu

Tokom narednih  nedelja trebalo bi da bude potpisan  ugovor za izgradnju Južne obilaznice oko Valjeva, a do kraja godine brze trake bi trebalo da budu završene, najavio je ministar Goran Vesić. „Povezaćemo Valjevo sa ostatkom Srbije“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

foto: printscreen Sergio Spector/you tube

Izgradnja Južne obilaznice oko Valjeva predvidjena je u dužini od 2,2 km i ovom saobraćajnicom kompletan teretni saobraćaj bio bi izmešten iz grada, a ujedno pomenuta saobraćajnica direktna je veza industrijske zone sa brzim trakama .

„Južna obilaznica nam je jako važna i zbog industrijske zone jer ćemo tako i nju povezati sa brzim trakama, s obzirom da sada u toj zoni imamo velike fabrike , a rešićemo i problem teretnog saobraćaja u gradu. Ovo je zaista veliki projekat i već sada kada su brze trake u funkciji do Divaca možemo da vidimo koliko sve to skraćuje trasu do Beograda , a preko auto puta MIloš Veliki i do drugih gradova u Srbiji. Konačno ćemo povezati Valjevo sa ostatkom Srbije „, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Tokom prošle godine brze trake , deonica Iverak Lajkovac stigle su do Divaca , a trenutno se radi na izgradnji preostalih 5,8 km do Valjeva.

„Ostalo je sad da se završi 5,8 kilometara do Valjeva, a čitav posao će biti završen do kraja godine. Završava se i još nekoliko eksproprijacija koje su ostale i radi se punom parom na čitavom projektu“,rekao  je Vesić.

foto: printscreen Sergio Spector/you tube

Ukupna dužina brzih traka je 18,2 km , a na ovoj deonici nalazi se čak 20 objekata. Na deonici koja je trenutno u izgradnji  ima osam mostova od kojih je sedam mostova završeno više od 90 odsto, naveli su izvodjači radova za Tanjug. Trenutno se radovi izvode na mostu broj tri, koji prelazi preko pruge i magistralnog puta.

9 comments on “Uskoro i ugovor za Južnu obilaznicu

  1. MIloje Milojevic

    Posto G.din Vesic nije gradjevinski strucnjak, malo da pojasnimo terminologiju…Most je objekat putne infrastrukture koji spaja dve obale reke ili druge vodene povrsine….Dok gradjevinski objekat koji prelazi preko pruge i maggistralnog puta (kao sto je slucaj u Popuckama), zove se vijadukt i on je u gradjevinskom smislu jeftiniji za izgradnju, jer se sve radi na suvom…..Cisto da se zna, jer je po Vesicu to sve isto,,,a nije!!

    Reply
  2. Miloš Marjanović

    kako će Južna obilaznica da izbaci teretni saobraćaj iz grada? Je li neko preneo Vesiću gde se ona nalazi i šta će da poveže?
    Samo će ubrzati protok iz pravca autoputa ka Kosjeriću. A oni koji dolaze iz Loznice, Bajine Bašte, Šapca… Gradonačelniče, reaguj!

    Reply
  3. Koridor014

    Isto tako mu treba skrenuti paznju da termin „brze trake“ postoji samo u kolubarskom okrugu. Ova saobracajnica se naziva moto put, cisto da se razgranici…

    Reply
  4. ALEKSANDAR

    Sve je to super a dal bi gospodin ministar Vesic hteo da se provoza od Lelica ka taoru da vidi kakav je put I da se time pohvali??

    Reply
  5. Vuk

    Prioritetno povezati Peti puk pored strelišta i Nas. M. Pavlovića sa duplim trakama uz pomoć države i Ministarstva odbrane. A nemojte govoriti da se izmešta teretni saobraćaj, kada ostaje rak rana izlazak ja Loznici i Bajinoj Bašti.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.