“Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi”

U četvrtak, 7. marta 2024. godine, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Tranavac Mića” biće svečano otvorena izložba „Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi”. Izložba se organizuje u saradnji sa Galerijom savaremene likovne umetnosti iz Niša, a u okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva. Autor izložbe je muzejska savetnica Milica Todorović.

Izložbu čine dela deset vajara, čiji su radovi deo Zbirke savremene skulpture u fondu Galerije savaremene likovne umetnosti Niš, koja dominantno počiva na delima umetnika iz Srbije, ali i autora iz svih bivših jugoslovenskih republika. Pred publikom su skulpture Zlatka Glamočaka, Mirka Marića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Dragana Jelenkovića, Marka Crnobrnje, Mrđana Bajića, Gabriela Glida, Radoša Antonijevića i Rada Mutapovića. Galerija savremene likovne umetnosti Niš je svoju kolekciju obogatila izloženim delima zahvaljujući učestvovanju pomenutih autora u radu Likovne kolonije „Sićevo“, ili otkupima sa njihovih samostalnih i kolektivnih izložbi realizovanih u Nišu.

Desetoro umetnika, čija dela čine izložbu, na simboličan i metaforičan način tretira potpuno različite fenomene stvarnosti, preko narativa čija izvorišta pripadaju oblastima ljudske psihologije, etike ili su iz domena ekologije, socijalne i društvene politike.

„Povodom prezentacije u Valjevu sačinjen je izbor od deset skulptura nastalih tokom poslednjih dvadesetak godina. Izložba je koncepcijski osmišljena tako da akcentuje dve karakteristike tipične za noviju skulptorsku praksu. Prva je likovno-vizuelnog karaktera i podrazumeva fenomen probijanja i proširenja ustaljenog pojma skulpturalnog, što je praćeno procesom relativizacije definicija skulpture. Druga promena je sadržinsko-saznajnog karaktera, a manifestuje se pre svega u domenu proširenja tematskog repertoara vajarskih dela onim temama koje sadrže jasnu aluziju na egzistencijalna pitanja života čoveka zatečenog u lavirintu postojećih društvenih prilika. Moramo naglasiti da je proces uzdrmavanja „sigurnosti“ modernizma koji se zadovoljavao takozvanim neutralnim temama i uglavnom larpurlartističkim istraživanjima, započet pojavom nove generacije skulptora uglavnom beogradske likovne scene, krajem osamdesetih godina XX veka, ali je svoj ozbiljan zamajac doživeo tek u ovom veku, odnosno poslednjih dvadesetak godina. Upravo je osvešćivanje savremene humanističko-etičke problematike zajednički imenitelj dela koja čine izložbu u Valjevu, upućujući nas na postojanje različitih aspekata likovne angažovanosti”, ističe autorka izložba Milica Todorović.

Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2024. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.