Ujedinjeno Valjevo može: Pitanja koja čekaju odgovore

Politički savet koalicije „Ujedinjeno Valjevo može“ izdao je saopštenje za javnost u kom postavlja pitanja vezana za prezentaciju projekta Jadar u Valjevu.  Saopštenje koalicije prenosimo u celosti:

“Koalicija „Ujedinjeno Valjevo može“  je, sa građanima i zainteresovanom javnošću, bila tamo gde se od nje i očekuje – na javno-tajnoj prezentaciji rudarskog konglomerata „Rio Tinto“, čiji početak je bio zakazan za 18 časova u prostorijama „Omni centra“ u Valjevu, a o kojoj nije bilo zvaničnih poziva lokalnoj zajednici, građanima, niti medijima.

Kako javnost nije bila upoznata sa stvarnim namerama ove kompanije jer se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će prezentacija ponovo biti odgođena (prvobitni termin bio je 21. mart), koalicija „Ujedinjeno Valjevo može“ putem ovog saopštenja postavlja važna pitanja koja zahtevaju odgovore:

 1. Kome je bila namenjena ova prezentacija? Ko su ti „zainteresovani građani, članovi lokalne zajednice, nezavisno od njihove profesije, stepena obrazovanja ili poznavanja Projekta Jadar“ koji su na prezentaciju pozvani, a da „javna prezentacija“ ipak ostane tajna za ostale članove lokalne zajednice koji su svoju zabrinutost nemali broj puta javno iskazali?
 2. Da li je možda ova javna prezentacija ostala tajna jer je bila namenjena određenim, saradljivim očima i ušima? Rudarski projekti poput ovog koji kroz „veliki broj prezentacija širom Srbije“ kompanija Rio Tinto pokušava da predstavi, veoma su unosni. Da li je prezentacija namenjena onima koji u svemu vide ličnu korist, čak i ako je ona u suprotnosti za željama i voljom dominantne većine građana koji su protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma?
 3. Kako to da, iako je Vlada Republike Srbije stopirala „Projekat Jadar“, promotivne i lobističke aktivnosti ove kompanije ne jenjavaju, već se pojačavaju? Zar sama ta činjenica nije dovoljna da objasni bojazan i zabrinutost koju građani sa pravom osećaju? Živimo u zemlji u kojoj se vlasti ne može i ne sme verovati, jer svojim nečinjenjem, nebrigom, korupcijom i poslušništvom prema krupnom kapitalu jasno stavljaju do znanja da je i vlast i zemlja njihova lična svojina.
 4. Da li je slučajno da je po našim saznanjima ovo bila prva prezentacija na koju nisu bili pozvani ni predstavnici medija? Ako je sve tako javno, zašto barem novinari, čija je dužnost i obaveza da o temama važnim za lokalnu zajednicu, a ovakve prezentacije su bez sumnje primer takve teme bez presedana, nisu pozvani da čuju ono što su predstavnici Rio Tinta imali da saopšte?

Gospodo, čini se da ste pogrešno procenili Valjevo i Valjevce. Nas nije tako lako prevariti. Vreme je da shvatite – vlast možda još neko vreme jeste vaša, ali su zemlja, voda i vazduh naši. I branićemo ih.

sVAnuće uskoro, pa šta ćete onda?

Ujedinjeno Valjevo može. Sve.

Politički savet koalicije „Ujedinjeno Valjevo može“

8 comments on “Ujedinjeno Valjevo može: Pitanja koja čekaju odgovore

 1. Svanuce

  Sad bar znamo kako da glasamo – referendumski! Sps Sns je za kopanje litijuma i da naprave pakao od Valjeva, a sa druge strane imate ponudu ujedinjene opozicije Valjeva pod nazivom “ sVAnuce“ koja je protiv iskopavanja. Ne postoji treca opcija! Narode, pamet u glavu.Referendum imamo, a ne izbore! Da nam svane u Valjevu posle 12 godina pakla.

  Reply
 2. Вујић

  Још кад вам на челу не би био одборник СПС. Хоћете да рушите власт са *** из НДСС и са одборничком СПС. Јадно

  Reply
  1. Maja

   Radovicu, opusti se. Koristi ove dane za setnju po prirodi i penzionerskom pisanju memoara od politike.

   Reply
 3. Istina

  Bravo za Svanuće i za Ivkovića, uskoro se menja vlast.
  Ima10 ha imanja besplatno za prinudni rad kada se pojavi Laura Koveši, pa ako bude zainteresovanih, eto…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.