MI-Glas iz naroda: „Valjevo – grad bez institucija kulture „

Povereništvo „MI-Glas iz naroda dr Branimir Nestorović“, izdalo je saopštenje za javnost u kom navodi svoj stav po pitanju rada ustanova kulture i ulaganja u značajne objekte . Saopštenje prenosimo u celosti:

„Valjevo živi od stare slave. Nekada kulturni, istorijski,književni, obrazovni, duhovni, poljoprivredni i ekonomski centar države, a sada samo bleda senka prošlih vremena.

Naime, u Valjevu ne postoji profesionalno pozorište od 1956. godine, kada je ukinuto dekretom SFRJ. Umetnost je bila previše „reakcionarna i kontrarevolucionarna“ izgleda i danas. Setimo se da su revolucionarne vlasti nakon Drugog svetskog rata, zapalile pozorište u Valjevu. Iako Valjevo baštini tradiciju pozorišta još od 1860.godine i prvih izbedbi u kafani „Kraljević Marko“. Može se slobodno reći da se pozorište „renovira“ već 68. godina.

Što se tiče Biblioteke „Ljubomir Nenadović“, stara zgrada čeka decenijama preseljenje u novo zdanje. Renovirana zgrada Doma vojske oficira Kraljevine Jugoslavije, godinama tavori, i „ide od ruke do ruke“, ko će biti njen vlasnik, da li privatnik, da li grad ili država i koja će njena namena biti. Svakako, ova „prazna biblioteka“, čeka svoje knjige ali i čitaoce, dok duša i duh ne potonu u osrednjost, konzumerstvo, prostakluk i besmisao.

Osim Moderne galerije čija je namena najpre afirmacija fantastične i nadrealne umetnosti, Valjevo nema svoju gradsku galeriju, nema svoj izložbeni prostor gde bi Valjevci ali i ostali afirmisani umetnici iz drugih gradova, izlagali i predstavili svoje „misli i osećanja kroz narodnu kulturu“. Nažalost, neko je morao da zapali (ili je u pitanju kvar na el. instalacijama) objekat kafića „Ponte bjanka“, da bi on (možda) postao izložbeni prostor. A zgrada bivšeg Radio Valjeva na Desankinom trgu, trune i propada. Tako da od institucija umetnosti imamo i Zapaljenu galeriju kao performans da „umetnost ne gori“ i Praznu ruinu postmoderne umetnosti na Desankinom trgu.

Od verskih objekata, manastira i kulturne baštine srpskog naroda izdvajamo i manastir Gračanicu posvećenu Arhangel Mihailu, Nemanjićki manastir, za koga je vladika Nikolaj rekao da je manastir srpska „Sveta Gora“, a koji je i obnovio kube na crkvi, a koji je 2014. godine potopljen u suludom projektu „Brana- Rovni“. Manastir koji je i zaštićen u Zavodu za zaštitu kulturno istorijskih spomenika i koji predstavlja baštinu, ne samo duhovnu, nego istorijsku i kulturnu, nije predstavljao „dovoljnu“ vrednost za vinovnike ovog zločina i kulturocida, s obzirom da isti nije konzerviran, premešten (poput manastira Pive recimo), ili koji nije zaštićen manjom branom ili nižim vodostajem (333 metra), od jezera. Zanimljivo je i da je manastir u jednom rukavcu van jezera, i da uopšte nije morao biti potopljen. Takođe, u Valjevu postoje i ostaci srednjovekovne Crkve na stadionu Gradac-Krušik, ali i ostaci kapele na brdu Vidrak, kao i preorano groblje ratnika iz Prvog svetskog rata. Takođe, koliko pojedinci u Valjevu ne poštuju svoju istoriju govori i srušena kasarna 17 pešadijskog puka, zadužbina Obrenovića, a koja je i bila valjevska bolnica tokom rata u kojoj je skončala i slikarka Nadežda Petrović. Srbi od Nebeskog naroda postadoše podzemni ali i podvodni narod.

O institucijama pravosuđa, policije, zdravstva, vojske, lokalne samouprave, obrazovanja, katastra, izvršitelja,  potrebna je reforma najpre na Republičkom nivou, kako izmene Zakona, tako i reforma kadrova i organizacije.

Stefan Stefanović, poverenik za Valjevo „MI- Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“

 

7 comments on “MI-Glas iz naroda: „Valjevo – grad bez institucija kulture „

  1. Ko pita ne skita

    Nikad se nije vise izdvajalo za ustanove vezane za kulturu, to je cinjenica? Rekonstruise se Dom kulture, uradjen nov depo arhiva, od cega se decenijama digle ruke, uradjena galerija pri Muzeju, odvojila se zgrada za biblioteku sto se tice Doma JNA, svasta nesto veliko i lepo se desava iz kulture ovde u Valjevu samo to vi ne vidite? Jel uopste pisao saopstenje neko iz Valjeva ili je stiglo iz centrale ovog pokreta iz Beograda? Mogli ste se malo raspitati.

    Reply
    1. Pavle

      Dom vojske apsolutno nije adekvatan objekat za biblioteku i nema nikakvog osnova zasto se to ponovo podmece kao resenje.Sama direktorka je vise puta ponovila da im treba prostor od 3500 m2 prostora a Dom vojse ima duplo manje. Ub sazida biblioteku i to kakvu.

      Reply
  2. svadbe i daće

    Ova vaša šajkača sa logoa je najurila kulturu iz ovog grada i ove države.

    Reply
  3. Dragan

    do nekle se slazem da kultura mora da se pojaca i verujem da bi clanovi nestorovicevog pokreta mogli da uzmu ucesce u vlasti i pokretu za odbranu od opozicije i da bi kulturu ovog grada mogla da vode dva velika umetnika dejan bogojevic i prestavnik kod nestorovica jer i on pise neke knjige

    Reply
  4. Правда

    Крадете саопштења од ПОКС-а. Они су то причали пре месец дана

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.