Do boljeg kvaliteta vazduha u Valjevu

Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, grad Valjevo je na pragu rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja u Valjevu.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i zamenik gradonačelnika Valjeva Nemanja Petrović, danas su u Beogradu potpisali ugovore koji predviđaju nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje u 2024. godini, kao i realizaciju projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2024. godini.

Grad Valjevo je od Ministarstva zaštite životne sredine dobio ukupno 85 miliona dinara za dva projekta. U cilju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora, Ministarstvo je izdvojilo 50 miliona dinara, dok je iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 12,5 miliona dinara.  Za realizaciju drugog projekta koji predviđa nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje u 2024. godini, Ministarstvo je izdvojilo 35 miliona dinara, što sa 15 miliona dinara iz budžeta grada Valjeva, čini ukupno 50 miliona dinara.

Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanja divljih deponija.

„Od svih lokalnih samouprava koje će na osnovu ugovora dobiti podršku države, tražila sam da počnu sa radovima što pre, jer su ovi konkursi od velikog značaja za bolji kvalitet vazduha i kvalitet života građana“, naglasila je ministarka Irena Vujović.

2 comments on “Do boljeg kvaliteta vazduha u Valjevu

 1. Жика

  Можда не треба губити више време на коментаре које каквих текстова…
  Ирена, кафе куварица са, после, завршеним Мегатрендом да нешто прича о животној средини…. Па она не разликује две врсте дрвећа ни траве. Она није добро савладала ни комуникацију, а камо ли заштиту животне средине…
  Елем, нема тренутно Србија у власти интелектуалног капацитета за решавање таквих проблема. Поготово у Ваљеву. Ваљево можете решити једино исељавањем, или бесплатним прикључцима, уз декрет, свих индивидуалних ложишта на градску топлану. И ту се прича завршава.
  Новац се одваја и троши тако што се појединци богате, а све већи број грађана једва крпи крај са крајем. Брука и туга.
  Омладино бежите из овог пакла.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.