Danas je prvi dan proleća

Noćas u 04.06 na severnoj hemisferi počelo je proleće. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

 

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

U Srbiji, nakon hladnog jutra, još ponegde sa slabim mrazom, tokom dana biće pretežno sunčano, ponegde uz umerenu oblačnost.

Najniža temperatura kretaće se od -2 do 4, a najviša od 11 do 16 stepeni.

Četvrtak:Ujutru slab prizemni mraz, a ponegde se očekuje i slab mraz na 2 m visine. Tokom dana pretežno sunčano uz malu do umerenu oblačnost. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -2 do 5 °S, a najviša od 15 do 19 °S.

Petak – Prolazno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak. Vetar slab do umeren severozapadni. Najniža temperatura od 1 do 8 °S, a najviša od 14 do 18 °S.

Subota – Promenljivo sa dužim sunčanim intervalima i toplo, tek ponegde u brdsko-planinskim predelima kratkotrajna slaba kiša. etežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni.Najniža temperatura od 2 do 9 °S, a najviša od 17 do 21 °S.

RTS /RHMZ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.