Blizu 300 građana iskoristilo mogućnost preventivnih pregleda

Zdravstveni centar Valjevo je i ove nedelje realizovao  besplatne preventivne pregleda pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda  zdravstvenog osiguranja. Fokus je bio na ultrazvučnom pregledu dojke za žene starije od 40 godina i mamografiji po potrebi, kao i na PSA testovima – markerima za otkrivanje tumora prostate za muškarce starije od 49 godina.

U Domu zdravlja i Opštoj bolnici, gde su radila po dva lekara, ultrazvučni pregled dojke sproveden je za 186 žena, od čega je 49 istog dana obavilo i mamografiju. U laboratoriji u Doma zdravlja, nakon uputa lekara opšte medicine, urađene su 103 PSA analize. Podaci govore da su građani još jednom pokazali izuzetno interesovanje za preventivne preglede.

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

1 comment on “Blizu 300 građana iskoristilo mogućnost preventivnih pregleda

  1. Dragan

    bravo. potrebno je sto vise pregleda sad pred izbore kako bi gradjani shvatili da mislimo na njih i da moraju nas da glasaju dabi im bilo bolje

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.