Vladimir Pantić: Predstava sa tužnim krajem?

Ne zna se tačno koliko je primedbi stiglo, zvanično je rečeno nešto više od 100, a ostale se ponavljaju, pomenuo je predsedavajući na javnoj sednici Komisije za planove dr Igor Marić, koja je održana juče u podne. Sala na I spratu Gradske uprave je bila gotovo puna do poslednjeg mesta od ljudi zainteresovanih da dobiju objašnjenje predloga iznetih u Nacrtu Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke.

Pored meštana, tu su bili novinari, narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, dr Branimir Nestorović, te odbornik Željko Trifunović. Nekoliko opštinskih zvaničnika nije ulazilo u salu, kao i narodni poslanik iz Valjeva, Nikola Pantelić, na vratima, iz prikrajka, su posmatrali kako se odvijaju stvari.

Sednica je trajala nešto više od 4 časa, na trenutke napeta, sa dosta negodovanja, upadanja u reč. Primedbe građana koji nisu prisustvovali sednici nisu čitane. Meštani su se uglavnom žalili na promenu namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, izražavajući zabrinutost. Odgovori komisije su bili da to ne menja ni ekonomski ni imovinski položaj, te da će se namena zemljišta menjati samo po zahtevu vlasnika parcele.

Raspoloženje Komisije je bilo, odnosno predstavnika izrađivača nacrta plana i izveštaja o strateškoj proceni uticaja plana na životnu srredinu, da primedbe uglavnom nisu prihvatljive. Advokat Sreten Đorđević i nekoliko učesnika je tražilo izuzeće predsednika Komisije zbog raznih propusta u vođenju, kako javne sednice, tako i javnog uvida.

U jednom trenutku došlo je i do žučne rasprave između predsednika komisije Marića i advokata Đorđevića. Advokat Đorđević je govorio o mogućoj pristrasnosti predsednika komisije zbog sumnje u povezanost članova njegove porodice sa urbanističkim poslovima u Valjevu. Vidno uznemiren predsedavajući je povisio ton, naređujući Đorđeviću da sedne. Reagovali su učesnici uzvicima. Lokalni odbornik je prišao dr Mariću i oteo mu mikrofon. Nakon kraće prepirke, situacija se primirila.

Komisija i predstavnici izrađivača su uglavnom upućivali učesnike na donosioce odluka da potraže odgovor na pitanje zašto ovakav plan, zašto promena namene zemljišta, zašto smanjenje poljoprivrednog zemljišta.

„Pogaču smo zamesili, ali nož nije kod nas“, slikovito se izrazio predsedavajući Marić aludirajući na odgovornost lokalnih vlasti za donošenje konačne odluke o planu.

Kada je reč o primedbama koje su Komisiji uputili udruženja RERI iz Beogradа i Lokalni odgovor iz Valjeva, glavni urbanista, Dragana Biga iz preduzeća Arhiplan je rekla da će izrađivač predložiti Komisiji da se u nacrtu plana smanji najveći dozvoljeni indeks zauzetosti parcele u zoni industrije na 70%. Na pitanje aktivistkinje Slavice Pantić, da li je obezbeđena saglasnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva za predlog za smanjenje površine pod šumom, Biga je rekla da ministarstvo nije nosilac javnih ovlašćenja, stoga nije potrebna saglasnost. Na sednici je rečeno da su primedbe na plan podneli i preduzeća Bosis i Publik, da su primedbe prihvaćene, ali nije detaljnije objašnjena sadržina primedbi.

„Vi jeste zamesili pogaču. I nož jeste kod nekog drugog. Al kod nas su i žito i brašno. Pogača se ne mesi samo sa vodom i kvascem“- “-rekla je na skupu Milica Kitić, nastavnica iz Medicinske škole, obraćajući se predsedniku Mariću i članovima Komisije za planove.

Sednica Komisije je okončana nešto posle 16 časova. Predsedavajući je najavio da sledi sednica zatvorena za javnost na kojoj će se odlučivati o tome koje će primedbe biti prihvaćene.

Vladimir Pantić, Gorić

Popučke

 

5 comments on “Vladimir Pantić: Predstava sa tužnim krajem?

 1. vlasti omiljeni opozicionar

  A Branimir Nestorovic je bio na strani gradjana ili na strani vlasti?

  Reply
 2. Podržati komisiju

  Ovi advokati treba odmah da podnesu tužbu protiv komisije za genocid nad Srbim, posle pada ovo vlasti biće osuđeni na doživotnu jer ovakvi zločini ne zastarevaju pa neka se češu

  Reply
 3. Slobodan Vasiljevic

  Zašto sa meštanima razgovaraju oni koji ne odlučuju? Meštani imaju pravo da adekvatno budu informisani. Na način da to zaista budu. Očigledno je da nisu. Da ne citiram odredbe Ustava koje im to pravo daju. Naravno pod uslovom da se Ustav primenjuje. Takođe Zakon o poljoprivrednom zemljištu takvom zemljištu daje prioritet i jasno propisane izuzetke kada prestaje da bude poljoprivredno. Mnoge odredbe tog Zakona nisu poštovane. Niti obaveze Ministarstva, niti lokalne samouprave.Ne mogu detaljnije da o tome pišem u komentaru. I na kraju svi oni koji su za ,,napredak“ mogu to jasno da pokažu i nedvosmisleno. Tako što će svoju imovinu u Va ili Bg menjati za imovinu u Popuckama gde je predviđena promena namene zemljišta. Planiranje putnih pravaca jasno ukazuje na otvaranje rudnika u našem kraju. Da li je to bolje za taj kraj o tome građani treba da se izjasne, a ne da im se potura navodno gotova situacija skuvane žabe za multinacionalne kompanije. Meni kao nestrucnom ali zainteresovanim građaninu niko nije dao uverljivo objašnjenje da smo mi Bogom dana zemlja za takvo rudarenje i da bogatijih nalazišta od nase zemlje nema. Kad su vršena ta istraživanja od kada su ta otkrića? Medjutim, kao koliko toliko stručnom na drugu temu moram da kažem da je odsustvo dijaloga, prikrivanje činjenica i najgora diskvalifikacija protivnika mišljenja, jedan od uslova za veće tenzije, u najboljem slučaju. Zato otvoreno u dijalog bez noževa i pogača. Oni koji odlučuju, a ne oni koji sprovode, jer im je to samo posao. Niko nema posao na koji mora da pristane. To su izlizani izgovori. Koji vređaju razum.

  Reply
 4. Profesor

  a zasto je iz hodnika virio narodni poslanik cenjeni gospodin Pantelic? na cijoj je on strani? gradjana Koji su ga izabrali i koje treba da predstavlja Ili pptedstavlja neke licne ciljeve??

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.