POKS: Bolji odnos prema nacionalnim manjinama

GrO POKS-a predložio je bolji odnos prema nacionalnim manjinama , ali i potrebu da se Valjevo pokrene po pitanju zagadjenja vazduha.

Elita Dori, predsednik Saveta za nacionalne manjine GrO POKS Valjevo istakla je da je cilj pomirenje sa nacionalnim manjinama u Valjevu i pokušaj da prestane diskriminacija istih.

„Na prošloj konferenciji Predsednik GrO Marija Ilić podsetila nas na parolu „S verom u Boga, za Kralja i otadžbinu“. Akcenat je stavljen na deo „S verom u Boga“, mi smo Hrišćani, Pravoslavci, a ja bih vas podsetila da je u biti svakog Pravoslavca ljubav, ali ljubav bezuslovna i ljubav prema svima, tako i prema nacionalnim manjinama. Nažalost, Komunizam je uradio svoje i posledice se itekako osećaju na koži ljudi u pogledu vere, zaboravili smo osnovne postulate vere koji nam pričaju o ljubavi. Tim povodom pozivamo nadležne da se organizuju radionice na kojima će se deca, ali i odrasli, upoznavati sa kulturom, tradicijom i običajima nacionalnih manjina, u sprečavanju vršnjačkog nasilja, što je čest slučaj beležen u školama, kad su nacionalne manjine u pitanju.Takođe, dajemo predlog da se formira klub nacionalnih manjina u Valjevu, u kome će biti omogućeno međusobno upoznavanje, kao i prezentacije tradicije, prepoznatljivih jela, običaja i svega što čini jednog čoveka koji se smatra nacionalnom manjinom“, istakla je Dori.

Marija Ilić predsednica GrO POKS-a situaciju vezanu za aerozagadjenje okarakterisala je pitanjem ::“Da li se to Valjevo sigurnim korakom pretvara u koncetracioni logor?“.

„Možemo li išta da uradimo? Pitanje je koje smo jedni drugima više puta postavili na sednici Gradskog odbora. Vođeni tim pitanjem došli smo i do nekih rešenja. Potrebno je smanjiti nivo vode u hidroakumulaciji Stubo- Rovni, jer je, svakako, do tog nivoa bespotrebno napunjena. Time bismo dobili, nemnogo, na kvalitetu vazduha, ali bi time doprineli da se ponovo na površinu učini vidljivom Valjevska Gračanica. U periodu dok je Gračanica van vode, spram mogućnosti, mogli bi se napraviti projekti kako da se zaštiti manastir od ponovnog potapanja, a način postoji. Recimo, da se ponovi primer Pivskog manastira u Crnoj Gori, koji je zbog izgradnje hidroakumulacije premešten na drugu lokaciju, od kamena do kamena, sa sve prvobitnim freskama. Da ne bi zagađenje postalo još obimnije tražimo ukidanje projekta za industrijsku građevinu, koja se planira na starom Divinom stovarištu“, rekla je Ilić i dodala da POKS podržava  otvaranje novih fabrika, novih industrijskih centara, ali ne u uskom gradskom jezgru i njegovoj blizini, gde je koncentracija štetnog vazduha već sada najviša .

 

6 comments on “POKS: Bolji odnos prema nacionalnim manjinama

 1. ajnstajn monarhista

  „Potrebno je smanjiti nivo vode u hidroakumulaciji Stubo- Rovni … Time bismo DOBILI, NEMNOGO, NA KVALITETU VAZDUHA, ali bi time doprineli da se ponovo na površinu učini vidljivom Valjevska Gračanica.“

  Mislim da nema gluplje ekipe od ove.

  Reply
 2. Grondza

  Браво, људи! Грачаница ма видело да нам боље буде

  Reply
 3. Јелена

  Koje manjine više? U Srbiji najmanje prava ima Srbin! A što se tiče vazduha, iskrene čestitke gradonačelniku Lazaru Gojkoviću što je postigao da za vreme njegovog mandata ceo svet čujr za Valjevo, jer je najzagadjeniji grad na svetu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.