Merka li nas Oko sokolovo?

      21 коментар на Merka li nas Oko sokolovo?

Govoreći o unapredjenju poslovanja JKP Vidrak odbornik Dragan Popović Pop predložio uvodjenje sistema Oko sokolovo .

Da Vidraku treba dati više novca predložilo je nekoliko odbornika na poslednjoj sednici Skupštine . Odbornik Dragan Popović je za govornicom rekao : „Očekujem da u rebalansu opredelimo 50 000 evra i da Vidraku omogućimo Oko sokolovo jer u Valjevu samo što se po drveću ne parkiraju“.

Protivnika ovoj ideji bar na pomenutij sednici nije bilo odnosno niko se nije izjašnjavao na dalje ni za ni protiv .

Za one koji ne znaju , Oko sokolovo je jedinstveni sistem specijalizovanih vozila koji obavlja efektivniju kontrolu saobraćaja i kontroliše propisno i nepropisno parkiranje . Ovaj sistem automatski dostavlja podatke pa se automatski vrši i provera da li je vozilo platilo parking kartu ili se pak nepropisno parkiralo.

Sam sistem ima još nebrojeno mogućnosti u pogledu nadogradnje  kao što je detekcija nepravilnosti na kolovozu, udarne rupe, regularnost horizontalne i vertikalne signalizacije , a potom i pravilnost postavljenih bašti i drugih objekata koji mogu predstavljati prepreku u kretanju pešaka.  Ipak u većini gradova gde je ovaj sistem uveden on se najviše koristi za kontrolu parkiranja .

Kako se moglo čuti na sednici Skupštine pauk trenutno nije aktivan jer najpre njegove postojeće performanse ne omogućavaju podizanje svih tipova vozila , a potom saobraćajna policija trenutno na raspolaganju nema dovoljan broj ekipa koje bi opsluživale u pratnji ovo vozilo.

Ono što je činjenica jeste da se niko od gradskih funkcionera nije izjašnjavao po ovom pitanju na pomenutoj sednici , ali podjednaka činjenica bi bila i da je ovaj sistem u mnogim zemljama sveta prepoznat kao rešenje . Ipak, da bi ovakav sistem bio uveden neophodno je da u potpunosti bude rešen problem parkiranja , odnosno da postoji dovoljan broj parking mesta za realnu frekvenciju saobraćaja, što u Valjevu nije slučaj.

S druge strane nisu u Valjevu retke ni situacije i slike na kojima se može videti da na parkingu u blizini ima mesta , a da vozači ne želeći da plate parking kartu vozila ostavljaju na zelenim površinama , trotoarima. Ovakve navike u gradovima gde postoji pomenuti sistem nadzora lako su rešene.

Za sada kontrolu parkiranja vrši parking služba Vidraka, često i komunalna policija , ali i redovna saobraćajna policija koja fotografiše vozila parkirana suprotno postojećim znakovima i ta kazna je za sada najskuplja i iznosi 5000 dinara odnosno 2500 dinara ukoliko je plaćena u roku od 8 dana.

 

 

21 comments on “Merka li nas Oko sokolovo?

  1. Milenko

    Gde je bila ova pojava od odbornika onda kad se radila ulica Vuka Karadzica i kad su istu sveli na 5 parking mesta?!

    Reply
    1. Dragan

      tad je bio u drugoj stranci pa je morao da zastupa njihovu pogresnu politiku. a sad je presao kod nas i sad zastupa ispravnu politiku presednika vucica

      Reply
      1. Milenko

        Ma opasna vam je politika. Klimate glavom kao konji na prazne jasle,a ovaj mali najgori gradonacelnik u istoriji grada,od kojeg ste uspesno napravili kasabu !

        Reply
  2. Valjevka

    Krenute ka Brdjanima uz Knez Milosevu ,trotoari zauzeti,pesaci obilaze,provlace se,majke sa kolicima izlaze na kolovoz da bi obisle nepravilno parkirane automobile…prw uzbrduce u ravnom delu leti prikolica sa bostanom i automibili okolo pa ti ako si pesak gledaj kud ces….i tako po celom gradu i nista se ne preduzima…i zalud imamo komunalce i zalud pisem…

    Reply
  3. Milan

    Ne moze oko sokolovo da funkcionise u Valjevu,jer nema garaza,podzemnih i nadzemnih da bi se omogucilo parkiranje za vise vozila.

    Reply
  4. Slobodan

    lako je tebi da kažeš za oko sokolovo…ti i kad parkiras to bude na parkingu gradske uprave. bolje daj predlog gde bi mogle neke garaže da se naprave

    Reply
  5. Dragan

    dobra ideja. kad bi grad nabavio dva ovakva auta moglo bi i da se zaposli bar 8 ljudi koji bi se vozili po ceo dan i slikali gradjane plus neko ko bi im bio sef i sekretarica i to je najmanje 10 novih radnih mesta za ljude koji su zasluzili jer su bili aktivni u stranci a budzet to nebi ni osetio jer bi naplacivali od gradjana kazne pa sto vise gradjana bude kaznjeno budzet bi bio puniji

    Reply
  6. Vlada

    Vidrak ima i vozilo pauk,ali se ne koristi… Neka nadležni objasne u čemu je problem nekorišćenja pauka za odnošenje bahato parkiranih vozila…

    Reply
  7. servis gradjana

    Mozak vaspitan u duhu staljinizma, i ne moze nista pametnije da smisli od kaznjavanja i uhodjenja.
    Napravite ljudima parkinge.

    Reply
  8. Vlada

    A šta se dešava sa komunalnom milicijom? Jel oni rade samo treću smenu pred zatvaranje kafića ili šta? Neka prođu malo kroz Sinđelićev blok, neka vide kako se parkiraju vozila, takođe kod prvog solitera, iza limenke… Nepropisno parkiranih vozila koliko hoćete, nikada nisu prošli i napisali nekome kaznu… Tu komunalnu treba ukinuti!

    Reply
  9. Realna_slika

    Jasno je da u gradu parkinga nema dovoljno. Za sve godine upravljanja automobilom iskljucivo sam gledao da ostavim vozilo na obeleženom mestu. Uredno placam mesecni parking i mirna mi glava. Ali zapamtite jedno dragi sugradjani: vozaci bmw-a i ostalih seljomobila ne bi koristili parkiralista cak i da imate na svakom uglu po parking garazu. To je jednostavno mentalitet oblovine koja svakodnevno ucestvuje u saobraćaju. Ne postoji navika pesacenja, odmah se nadjete u problemu jer, zamislite sad da vas neko vidi bez automobila, pa vi ste odmah niza klasa. Lakse je blokirati prolaze, ulaze, trotoare nego parkirati vozilo na parkingu. Nama su ulice svakodnevno u problemu jer pored nepropisnog zaustavljanja i parkiranja imate ogroman procenat agresije na ulici,. A probajte da prigovorite nekom, verujte da se necete provesti lepo.

    Reply
    1. Istina

      Od mene pice za pravi izraz mentalna oblovina, mada dobra oblovina služi nečemu…

      Reply
  10. Miculence

    Ovo će sve da poboljša! I da se podaci šalju u nas kol centar! I da taj kol centar bude pokretni. Da ne mogu tamo neke novinarke da uđu. I da kad dobijemo podatke možemo našim glasačima da oprostimo kaznu (ne mora da plati ni pola) i to dve takve, ako glasa za srbiju! I svima lepo! Bravo Dragani! I ovom u skupštini i ovom što naše predloge podržava!

    Reply
  11. Istina

    Piše se sve i svašta. To je normalno. Ali nije normalno kako nam grad, država, društvo propada, nestaje…
    Ucili smo u prvom razredu da je higijena pola zdravlja, a nama higijena u Srbiji je na zadnjem mestu. Zašto?
    Pa jednostavno nema trenutno intelektualnog kapaciteta u vladajucoj strukturi da to reši. Dovedite seljaka sa Povlena i resice vam problem čistoće i čišćenja grada.
    Gospodo posao koji je težak, opasan mora i da se plati. Od tog posla zavisi zdravlje gradjana, dužina i života… Uredno čišćenje, pranje, odvozenje smeca, održavanje zelenih površina, cveća…mora da se plati u rangu lekara opšte prakse pa da vidite rezultate rada. Zaposliti dovoljan broj radnika, kupiti sredstva za rad i da vidite kako grad sija. Novac, pa ako ga nemate, uzmite ga od onih sto ga imaju. Promenite poreske zakone kao u normalnim zemljama pa oni sto imaju više neka plaćaju i više poreze…
    Šta znaci nekoliko porodica u gradu da ima 90% kapitala? Pa ništa gospodo takav grad, država i društvo su osudjeni na nestanak i izumiranje.
    Ako niste u stanju da rešite higijenu u gradu koja zahteva najprostiju radnu snagu, onda nema dalje…
    A sto se tiče tog sokola, pa isterajte policajce, inspektore neka malo progledaju na njihove oči i ne bacajte pare na oko sokolovi. Nepropisno parkiranje može da se resi za 10 dana…
    Omladino bežite iz pakla i ne dozvolite da umirete mladi zbog prljavštine i zagadjenja…

    Reply
  12. sin anarhije

    Los predlog od jos goreg,, a takvi su u opstini svi, zato je grad postao najvece selo u Evropi …

    Reply
  13. Baxuz

    Dali su velike pare na senzore za slobidna parking mesta koja nikada nisu instalirali. Sad imaju nove ideje.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.