„Sunce mamino“ za vikend u bioskopu

Sunce mamino je novi, treći igrani film srpskog reditelja i scenariste Koste Đorđevića, koji je svoju svetsku premijeru imao u novembru na filmskom festivalu „Crne noći“ u Talinu, a u valjevski bioskop dolazi Film je u Valjevu u bioskopu 24.02.2024.god.

Novi film Đorđevića, reditelja ostvarenja “S/Kidanje” i “Reži” je topla, melanholična, tinejdžerska i porodična crna komedija, koja govori o odrastanju, o emotivnim odnosima, složenim porodičnim vezama i ljubavi kao univerzalnoj sili koja razboleva, ali i leči, pokreće sve nas.

Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg Relju (Pavle Čemerikić) koji svoje usamljeno leto provodi tumarajući dvorištima i krovovima Beograda i jedino što ga stvarno vozi, gotovo do opsednutosti, je želja da smuva Anu (Alisa Radaković). U trenucima kada mu umire baka, njegova anksiozna i distancirana mama Olga (Branka Katić) odbija da joj, zbog njihovog međusobno lošeg odnosa organizuje sahranu. Krijući od Olge, Relja se sam upušta u organizaciju babine sahrane, verujući da će tako konačno osvojiti Anu. Dok manevriše između ljubavi i smrti, pokrenuće čitav niz događaja, nerazjašnjenih odnosa i emocija.

Čudesno putovanje koje u gledaocu gotovo neizbežno budi sećanja na odrastanje, ljubav i tugovanje u sasvim ličnom, intimnom univerzumu.

Uloge: U filmu pored Pavla Čemerikića i Branke Katić , igra u glumica Dubravka Kovjanić, dok važne uloge nosi i jedna nova generacija mladih, ali već vrlo uspešnih i nagrađivanih glumaca, među kojima su Denis Murić (poznat po ulogama u filmovima Ničije dete, Zlatni dečko, Indigo kristal, Munje Opet!) i Alisa Radaković (Čuvari formule, Zlatni dečko),  Pavle Mensur (Indigo kristal, Usekovanje, Vreme zla, Švindleri)…

Denis, Alisa i Mensur su i kolege sa iste klase.

Direktor fotografije je Bojana Andrić, a montažer Vladimir Gojun.

Za potrebe filma hrvatski elektropop sastav Nipplepeople je u saradnji sa uspešnim srpsko-američkim kompozitorom i producentom Filipom Mitrovićem iz Los Anđelesa, koji je i radio muziku za Sunce mamino, snimio 2 numere:  Ti i ja  i pesmu U mrak.

Film je snimljen u srpsko-hrvatskoj koprodukciji  – produkcijske kuće Kinematografska kuća (SRB), i Marinis Media (HR), uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizulenog centra i Creative Europe MEDIA.

Kosta Đorđević o filmu:

“Sunce mamino”  je tinejdžerska i porodična priča o romantičnom sedamnaestogodišnjaku Relji koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada njegova majka odbija to da uradi, ali i kada shvati da je to način da osvoji devojku u koju je zaljubljen. Kako to obično biva u životu i na filmu, njegovi postupci dovešće do neočekivanog razvoja situacije, pa će na kraju filma umesto da osvoji devojku, konačno uspostaviti emotivan odnos sa svojom mamom.

Tako naša tema nadilazi tinejdžersku priču i ulazi u duboke sukobe među generacijama, nedostatku ljubavi i potrazi za istom. U svemu tome ima mnogo humora, pomalo specifičnog i drugačijeg u odnosu na klasičan žanr komedije, ali mislim da dobro komunicira sa publikom, bez obzira na godine.Iskreno se nadam da će gledaoci, ipak, pre svega prepoznati plemenitost filma. Glumački ansambl je bio pefektan, svi su bili fantastični i čini mi se da su kliknuli od prvih proba.

Branka Katić o svojoj ulozi i samom filmu:

Olga je žena na rubu nervnog sloma. Bodljikavo prase uplašeno da će, ako opet pokaže svoje slabosti, biti izigrana i napuštena. Olga je od onih što uvek krive  druge, ’nema vremena’ da se bavi sobom, ne ume da procesuira svoje boli, pa sav taj bes i nemoć kuljaju iz nje i na najmanji nadražaj. Razvedena je, besna na bivšeg muža, ljuta na rođenu majku, samohrana majka dva dečaka, koja bije bitke sa svima, u društvu u kome su skoro svi jednako nervozni kao i ona. Mojoj Olgi nije lako.

Kada niste sposobni da osetite ljubav, prvom vama nije dobro. Uz Reljinu pomoć Olga ce naučiti mnogo, njen stariji sin ce joj pomoći da otvori svoje srce i vrati se i deci i sebi. Jedna od mojih omiljenih tema ovog filma je pokretačka snaga ljubavi kao i umeće dece da nauče svoje roditelje kako da postanu bolji ljudi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.