Vukova nagrada za Matičnu biblioteku “Ljubomir Nenadović”

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” dobitnik je izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu. Vukovu nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

Direktorki Matične biblioteke Violeti Milošević nagrada je uručena na tradicionalnoj svečanosti u Predsedništvu Srbije.
U obrazloženju žirija se navodi da je Matična biblioteka u Valjevu nagrađena Izuzetnom Vukovom nagradom kao jedna od ustanova sa najdužim trajanjem u Srbiji, osnovanoj pre 155 godina i da je po svom programu postala uzor drugim bibliotekama u Srbiji.

”Stavljajući knjigu i čitanje u prvi plan, ona je svakom korisniku omogućila da biblioteku doživljava kao svoj dom i mesto gde može potražiti odgovor za svaku svoju upitanost. Postala je tako oslonac za svakog Valjevca. Knjižni fond biblioteke se redovno obnavlja, a broj čitalaca se stalno uvećava“, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Na tradicionalnoj svečanosti povodom uručenja 60. Vukove nagrade državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović istakao je da ta nagrada, jedna od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti.

Prema njegovim rečima, okosnica čitavog života Vuka Karadžića bila je prosvetiteljski rad na širenju pismenosti, kulture i obrazovanja i stoga nagrada koja nosi njegovo ime ima posebnu težinu i značaj, ne samo za kulturnu zajednicu, već i društvo u celini.

„Čuvajući sećanje na reformatora srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na jedinstvenu ličnost koja je zapisivanjem usmenog stvaralaštva sačuvala narodnu književnost i predstavila je Evropi, Vukova nagrada je za njene dobitnike u isto vreme velika čast i još veći motiv da slede put velikana naše istorije. Taj put nije bio omeđen i prekriven isključivo šarolikim poljima nauke i kulture, već i delima istinskog patriote koji je svoju zemlju i svoj narod predstavljao na način koji i danas zavređuje duboko poštovanje“, ukazao je Ivanović.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Živorad Ajdačić, Zoran Gutović, dr Uroš Dojčinović, dr Predrag Marković, Bora Dugić, Selimir Radulović, dr Elizabeta Ristanović i slikar Radovan Trnavac Mića. Žirijem je predsedavao dr Darko Tanasković.

Grad Valjevo

 

 

3 comments on “Vukova nagrada za Matičnu biblioteku “Ljubomir Nenadović”

  1. Драган Д. Поповић

    Све честитке и дивљење колективу Матичне библиотеке, јер су све те успехе остварили у веома скромним просторним условима.

    Reply
  2. Pera

    Kakve knjige i biblioteka, pa to samo zauzima prostor i pravi prašinu…
    Danas imate sve u telefonu da čitate, pogotovo na društvenim mrežama…

    Reply
  3. Бранко

    Честитам колективу Библиотеке одавно заслужену Вукову награду.
    Сада је Ваљево у обавези да изгради потпуно нову зграду за библиотеку XXI века, на локацији затворене НИС-ове пумпе код Тешњара.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.