POKS: Kultura na niskom nivou

Informaciju o formiranju novog GrO i potrebi grada za profesionalnim pozorištem na konferenciji za novinare izneli su čelni ljudi POKS-a.

Koordinator Kolubarskog okruga i Predsednik Gradskog odbora Marija Ilić je istakla da iako je u POKS-u došlo do kadrovskih promena ,ova partija  nastavlja do sada zadatm kursom. „Kada se pomene POKS jasno je da je reč o monarhistima, a kada se pomemenu monarhisti odmah je asocijacija parola „S verom u Boga za Kralja i otadžbinu“, tom parolom smo svi prišli POKS-u i ta parola, deo „S verom u Boga“ nalaže jedno gospodstvo, te obećavamo da nećemo voditi prljavu kampanju, te da ćemo nastajati da nastavimo sa konstruktivnim predlozima. Mi se nećemo baviti samo i isključivo problemima ovog grada, već ćemo se u saradnji sa stručnim timovima boriti da iznesemo najbolja moguća rešenja tih problema.Još je neizvesno sa kime će od opozicionih stranaka POKS ići u koaliciju, ali o tome ćemo blagovremeno obaveštavati medije, još je rano pričati o koaliciji, „rekla je Ilić .

Snežana Ranković potpredsednica POKS-a u Valjevu osvrnula se na zgradu Doma vojske koja je neiskorišćena. „Reč je o velikom prostoru, koji je van funkcije i ostavljen da trune i propada, možda je čak i najlepša građevina koju imamo u Valjevu, kako ima veliko dvorište pogodno bi bilo iskoristi u više oblika. Savet sa kulturu Gradskog odbora, na čelu sa Bojanom Ivanovićem, izneo je nekoliko mogućih rešenja:vratiti prvobitnu namenu, Kulturni centar, Otvoriti muzej savremene umetnosti, napraviti pozorište, jer podsećamo da je Valjevo među prvim gradovima u Srbiji koje je imalo pozorište, a sada ga nema. Sledeća mogućnost Svratište za decu, mlade i njihove pratioce.Svedoci smo da srećemo decu najčešće na mostu kod stare  pijace ili Opštine u pratnji odraslih ili same da prose. U svratištu bi imali topli obrok, odeću a mogli bi da volintiraju valjevski studenti.Centar za edukaciju i stimulisati mlade da se okrenu pravim vrednostima i da svoje vreme iskoriste na pravi način i da se time odvrate od loših pojava droge i alkohola“, rekla je Ranković navodeći mogućnosti.

Ona je iznela stav i da je kultura na najslabijem nivou. Gradski odbor POKS uz konsultacije sa Savetom za očuvanje i negu tradicije i Savetom za kulturu Gradskog odbora predlaže da grad Valjevo i vlast grada počne nužno uticati na sve preduzetnike, da natpisi na prodavnicama, buticima i ostalim radnjama budu pisani na ćiriličnom pismu.

Bojan Ivanović posebno je govorio o mogućnosti formiranja Pozorišta.

„Gradski odbor POKS Valjevo traži obnovu Gradskog pozorišta, koje je nekad postojalo, a ukinuto je 1956 godine. Valjevo je iznedrilo pozorišne i filmske glumačke veličine poput: Voje Brajovića, Nenada Jezdića, Nele Mihailović i mnogih drugih. Stoga Valjevo zaslužuje da ima profesionalno gradsko pozorište. POKS pokreće ideju da Valjevo ponovo zasija u punom sjaju na pozorišnoj sceni Srbije i da da ponosom kažemo da Valjevo ponovo ima pozorište koje smo imali i pre 170 godina, kada je u Valjevu bilo 3500 stanovnika, čak pre biblioteke ili srednje škole. Prva predstava igrana je po delu Jovana Sterije Popovića „Svetislav i Milena“.Tako bitno pozorište političkim dektetom je 1956. godine ukinuto.U vremenu monarhističkog uređenja u Srbiji počeo je pozorišni život u Valjevu, a u vreme Republike ukinuto je pozorište. Nije slučajno što najbolje ideje dolaze od onih koji se zalažu ta obnovu parlamentarne, moderne demokratske monarhije, jer sve što imamo dobili smo za vreme Kneževine i Kraljevine“, rekao je Ivanović dodajući da Valjevu nedostaje i Klub umetnika kao kultno mesto okupljanja nadahnutih pesnika, pisaca, slikara, glumaca, muzičara.“ Klub umetnika je itekako potreban našem gradu, ne kao udruženje umetnika već kao mesto svakodnevnog okupljanja svih umetnika iz svih sfera“, stakao je predsednik Saveta za kulturu GrO POKS Bojan Ivanović.

 

4 comments on “POKS: Kultura na niskom nivou

  1. sa verom u gibanicu i cvarke

    Da, a poksovci bas deluju ko neko ko posecuje pozorista, gledaju balet i operu, uzimaju knjige iz biblioteke…

    Reply
  2. Grondza

    Bravo! Tako i treba! Samo napred omladino i otarasite se Mirka Jovica i sugavog Marka Nikolica

    Reply
  3. d

    Ovi svi zajedno nisu bili dva puta u pozorištu u celom svom životu i sad pričaju o kulturi.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.