43 dana sa aerozagadjenjem

Lokalni odgovor objavljuje petnaesti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Tokom pet dana prošle nedelje stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom “loš”. U petak i subotu je lepo vreme doprinelo da vazduh bude ocenjen indeksom “dobar” i “srednji”.

Posmatrajući od početka godine, na dan 26.2.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 43 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Već u drugom mesecu 2024. godine je dostignut i nadmašen godišnji limit od 35 sa prekoračenjem granične vrednosti za suspendovne PM10 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Grad Valjevo nema usvojen Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove čija primena bi doprinela smanjenju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu prema propisanim graničnim vrednostima.

2 comments on “43 dana sa aerozagadjenjem

 1. Maja

  Zato dragi sugrađani pamet u glavu na sledećim lokalnim izborima.
  Izađite masovno bar na izbore kad ne izlazite na proteste.
  Svakako ćete imati za koga da glaste, moj izbor će biti profesor Ljuba Radović dokazani borac za zdravu životnu sredinu i čist vazduh.

  Reply
  1. Pitam za druga

   Ja ne znam cime ce se LF baviti sad kad stigne gas ove godine? Hoce li to za njih biti dobra ili losa vest?

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.