Izgoreli objekat nekadašnje Valjevske banke postao nova Gradska galerija

Objekat nekadašnje Valjevske banke kod Hotela Grand na Trgu Vojvode Mišića je obnovljen i od sada je Gradska galerija kojom upravlja Narodni muzej.

Gradonačenik Lazar Gojković objasnio je da je objekat bio u vlasništvu Ministarstsva finansija od 83 i Grada Valjeva od 17 posto i odlukom Vlade prebačen je u stopostotno vlasništvo Grada, uz obavezu da se koristi za potrebe izložbi i drugih sadržaja kulture. Muzej će se starati o objektu, ali ga svakako, dodao je, mogu ga koristiti i ostale ustanove kulture.

„I ovo je samo jedan u nizu objekata koji ćemo staviti u funkciju naših sugrađana. Podsećam da je u toku rekonstrukcija velike sale Centra za kulturu, a uskoro ćemo raspisati javni poziv za rekonstrukciju zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva, s obzirom da je projektno-tehnička dokumentacija gotova. Ono što planiramo u narednom periodu jeste da u saradnji sa Ministarstvom kulture dogovorimo kako će izgledati i za šta će biti namenjen objekat Doma vojske“, najavio je gradonačelnik Gojković.

Član Gradskog veća Vladimir Mišković naveo je da ovaj objekat, koji nikada nije bio ozakonjen, sada je konačno i u tom statusu. To je bio prvi korak da budu sprovedeni radovi na obnovi s obzirom da je objekat, u kojem je poslednji funkcionisao kafić nakon čega je izgoreo u požaru, bio statistički nebezbedan i ugrožen.

„Relativno mali objekat od 140 kvadrata, ali na takvom mestu i sa dosta problema, uspeli smo da obnovimo. Svi radovi su koštali 21 milion dinara sa PDV. Zaista su se svi potrudili da posao urade na najbolji način, pa objekat sada ima i termo i hidroizolaciju, novi krov i da bude potpuno funkcionalan. Sve je urađeno po projektu i po atestima“, rekao je Mišković.

Sledi, kako je najavila direktorka Narodnog muzeja Jelena Nikolić Lekić, tehničko opremanje Gradske galerije.

„Višedecenijski san valjevskih pre svega likovnih umetnika biće ostvaren otvaranjem ovog objekta. Trenutno uređujemo enterijer, a kada stigne sva potrebna oprema, krajem marta ili početkom aprila, galerija će zvanično biti otvorena jednom sjajnom izložbom koja će biti prijatno iznenađenje za naše sugrađane. Ovo je zaista sjajan prostor da valjevski likovni umetnici dobiju svoj prostor za prezentaciju svoji radova pred širom publikom, a otvaranjem Gradske galerije zaokružujemo taj umetnički sadržaj grada“, istakla je ona.

Po njenim rečima, u Gradskoj galeriji radiće zaposleni u Muzeju, a tokom leta će, zbog većeg broja turista i građana, radno vreme Gradske galerije biti prilagođeno svim potencijalnim posetiocima.

 

 

10 comments on “Izgoreli objekat nekadašnje Valjevske banke postao nova Gradska galerija

  1. Dragan

    za male pare valjevo je dobilo jos jedan objekat kulture i sada gradjani mogu da vide koliko mi ulazemo u kulturu

    Reply
  2. Mestanin

    Jelena sto nivoa iznad bivseg direktora Muzeja. Pokazala mu kako se radi posao i od mene samo pohvale. Drhtalo se da se bez njega ne moze, posto je „veciti“ direktor, sto kaze narod, ali ona se pokazala 300 puta bolja opcija od njega i to svi parametri i ove stvari pokazuju.

    Reply
    1. Шпанац

      Нек мало смањи бригу о музеју . Део ћошка и крова према Гранду почео је да се урушава.

      Reply
  3. Zoran

    Da li će obnovljeni objekat svečano otvoriti onaj anxiozni expert, zvani 17.000.000,? Ipak se on najjebolje razume u te stvari, a može i malo dopuniti odštetni zahtev…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.