Industrijski sindikat Srbije pozvao sindikate u Gorenju na saradnju

Industrijski sindikat Srbije pozvao je sindikate  u Gorenju na zajednički rad u cilju postizanja boljih uslova za zaposlene prilikom potpisivanja novog kolektivnog ugovora. U saopštenju ovaj Sindikat traži i veću transparentnost i prisustvo predstavnika ovog Sindikata prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora , ali i neutralnih posmatrača.

„Događaji od 16.01. i opšte nezadovoljstvo zaposlenih radom i zastupanjem od strane sindikata doveli su do nedostatka komunikacije i poverenja. Solidarnost, poverenje i zajedništvo neophodni su u ostvarivanju uslova rada i prava zaposlenih. Pozivamo reprezentativne sindikate da u cilju formiranja zahteva u skladu sa željama i potrebama zaposlenih obave međusobne razgovore i konsultacije, čuju mišljenja i predloge manjinskih sindikata i zaposlenih. Objektivno i istinito predstaviti predlog zahteva zaposlenih i ponude poslodavca.

Po zakonskom osnovu, odrediti parametre na osnovu kojih se prati i određuje vrednost zarade inflacija, potrošačka korpa i drugi troškovi neophodni za dostojanstven život zaposlenih. Odrediti na osnovu zakona i rezultata rada iznose i predstaviti zaposlenima

1) Vrednost boda, tj osnovne zarade

2) Vrednost nagrade za redovnost na poslu

3) Vrednost bonusa za ispunjenje plana proizvodnje

4) Vrednost smenskog rada

5) Vrednost toplog obroka i način isplate

6) Iznos regresa, božićnice i ostalih naknada.

Obustava od 16.01. pokazuje da uslovi koji su ponuđeni od poslodavca nisu prihvatljivi. Povećanje od 15.000 – 20. 000 neto za zaposlene sa osnovnom zaradom . Tražimo transparentnost pregovora i da njima prisustvuju kao posmatrači predstavnici manjinskih sindikata i predstavnik zaposlenih koji nisu članovi nijednog sindikata. Zato pozivamo sve sindikate da učestvuju u pregovorima kako bismo postigli zajednički dogovor koji će štititi interese svih radnika. Očekujemo da razmotrite, razumete i realizujete aktivnosti u cilju postizanju fer uslova za sve radnike. Zajedno možemo uspeti da ostvarimo pozitivne promene.

S poštovanjem, Industrijski sindikat Srbije Da Živimo Kao Ljudi Plata za dostojanstven život“

3 comments on “Industrijski sindikat Srbije pozvao sindikate u Gorenju na saradnju

  1. Radnik

    Sidikati se bore da njima bude bolje, ne za radniku.Svi su oni u dogovoru sa poslodavcem i za njihove interese rade.

    Reply
  2. Dragan

    radnici su dobili povecanje od 15 hiljada i sta sad hoce. i to im je mnogo. kome se nesvidja nek da otkaz pa da vidim gde ce

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.