Godišnjica smrti vojvode Mišića, Janković položio venac

Povodom obeležavanja godišnjice smrti jednog od najslavnijih srpskih vojskovođa Živojina Mišića, predsednik opštine Mionica Boban Janković položio je venac na Novom groblju u Beogradu.

– Naš vojvoda Mišić je simbol ljubavi prema slobodi i otadžbini. Zadužio je Srbiju za sva vremena.  I zato ćemo u Mionici gde je naš slavni vojskovođa preuzeo komandu nad izmučenom, umornom, neuhranjenom, golom, desetkovanom Prvom armijom, sagradićemo večni spomenik srpskim vojnicima, srpskim seljacima koji su u opancima nosili puške i doneli slobodu. Sagradićemo Kuću Kolubarske bitke i sačuvati od zaborava viteške zasluge naših predaka. Prve dve faze smo završili i uskoro nastavljamo treću- rekao je Janković.

U Mionici je u toku izgradnja Kuće Kolubarske bitke, multifunkcionalnog projekta koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Radovi se finansiraju uz podršku Ministarstva kulture .

Opština Mionica već 27 godina u čast vojvodi Mišiću organizuje manifestaciju Mišićevi dani gde se dodeljuju najviša opštinska priznanja – Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, kao i zlatne plakete sa grbom opštine Mionica, a dan opštine obeležava se na dan rođenja vojvode Mišića.

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u mioničkom selu Struganik, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja. Glavna ulica u Mionici nosi njegovo ime, kao i glavni Trg vojvode Mišića gde je, njemu u čast, podignut velelepni spomenik.

Mišić je preminuo je 20. januara 1921. godine u Beogradu.

5 comments on “Godišnjica smrti vojvode Mišića, Janković položio venac

  1. Vojvoda

    joj, Bobane, sagradi vise kucu kolubarske bitke molim te. Ne brini, sletacemo helikopterom u Mionicu pa cemo u kolubarsku kucu bitke peske jer puteva nemate zahvaljujući biznismenima sa kamenjem

    Reply
  2. Dragan

    cestitke bobanu sto se setio zivojina koji nas je zaduzio. i presednik vucic nas zaduzuje i njega ce se secati nove generacije

    Reply
  3. Milinko

    Samo u Valjevu na spomenik vojvodi niko,da li u Valjevu znaju ko je vojvoda Mišić?

    Reply
  4. Ivan Valjevski

    Ovaj Janković je obličan učenik AV. Iz kancelarije nigde ne ide bez novinara. Ako je iskreno želeo da oda poštu vojvodi Živojinu Mišiću, što je morao da sa sobom vodi novinare.

    Reply
  5. BRAVO Bobane

    A koga da povede popa,u Valjevu na spomenik velikom vojvodi niko nije izašao iz Valjeva od gradskih otaca, čak ni popovi jer neće da održe parastos jer nema ko da plati a neće za džabe. SRAMOTA za Valjevo i za vojsku i za Crkvu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.