Valjevo – grad domaćin prvog SME HUB KARAVANA “Tvoja firma, svetski dobavljač”

Prvi SME HUB karavan održan je u Valjevu, gde je okupljeno više od 20 malih i srednjih preduzeća iz kolubarskog okruga. Tema prvog karavana bila je kako da lokalne firme postanu svetski dobavljači. U fokusu su bile potencijalne saradnje između malih i srednjih preduzeća i multinacionalnih odnosno domaćih velikih kompanija. Direktor SME HUB, Aleksandar Goračinov, upoznao je prisutne o uslovima ulaska u projekat, kao i načinima finansiranja i unapređenja MSP sektora u Srbiji.

”Ono što SME HUB izdvaja od drugih mera podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji nisu samo značajna finansijska sredstva za biznis transformaciju koja su bespovratna. Pokrivajući širok spektar proizvodnih industrija, uz finansijsku pomoć, mi direktno povezujemo lokalne firme sa multinacionalnim kompanijama i pronalazimo adekvatne konsultante koji će implementirati transformacije preduzeća u različitim oblastima poslovanja. Biznis transformacija preduzeća zasnovana je na detaljnoj dijagnostici firme, a uz to, radimo na povezivanju svih ključnih aktera koji na tom putu mogu biti od pomoći: predstavnika privatnog sektora, javnog sektora, kao i donatorske zajednice”, istakao je Goračinov.

Govoreći o SME HUB, Aleksandar Goračinov je naglasio da je u pitanju projekat koji otvara prilike da se srpsko preduzeće poveže sa velikim kompanijama, te dodatno razvija i unapređuje. ”SME HUB je nastao iz potrebe da podržimo one koji teže da postanu dobavljači multinacionalnim i velikim domaćim kompanijama, kao i onima koji to već jesu, a žele da osvajaju nove proizvode”, rekao je Goračinov.

Sa budžetom od preko 7 miliona švajcarskih franaka, koliko vredi ovaj projekat , poseban akcenat stavljen je na finansiranje i unapređenje veština, organizacionih kapaciteta i konkurentske prednosti koje predstavljaju neke od bitnih uslova koje velike kompanije postavljaju za ulazak u lanac dobavljača.

Među panelistima našili su se Nevenka Jovanović, direktorka MPK Trejd iz Valjeva, i Ivan Stojiljković, direktor Urban-Technics Valjevo, koji su govorili o izazovima sa kojima se susreću mala i srednja preduzeća u Srbiji.  ”Multinacionalne kompanije bi trebalo da imaju više razumevanja za lokalne firme i da pruže mogućnost da zajedničkim snagama prolaze kroz veoma ozbiljne i dugotrajne procese za dostizanje svih neophodnih kriterijuma”, istakla je Nevenka Jovanović, čija firma broji 160 zaposlenih.

Ivan Stojiljković je tokom svog izlaganja naglasio da je finansijska podrška veoma značajna za širenje poslovanja i da u tome upravo biznis transformacija igra veliku ulogu. ”Važno je da male firme koje postanu dobavljači velikim multinacionalnim kompanijama ujedno postanu i njihovi partneri. Na taj način bi se dodatno unapredilo poslovanje i stvorili uslovi za nova radna mesta”, istakao je direktor firme u kojoj radi 250 zaposlenih.

Danijelo Nedić, ispred ZF Srbija, rekao je da ova multinacionalna kompanija samo u jednoj svojoj fabrici broji oko 2 hiljade radnika, kao i da su u Srbiji prepoznali veliki potencijal, te zato i nastavljaju da šire svoje pogone. ”Proces da se uđe u bazu dobavljača je veoma dug, ali i veoma isplativ, budući da onog momenta kada uđete u bazu vi postajete globalni igrač. To znači da nećete biti dobavljač samo ogranku kompanije u Srbiji, već i u drugim delovima sveta. Zato je važno da postavite cilj, jer on definiše put”, rekao je Nedić i dodao da ova kompanija od svojih dobavljača pravi partnere za dugogodišnju kooperaciju, na obostrano zadovoljstvo.

Prvi, od četiri karavana koji će se održati u Srbiji, podržali su OTP banka kao partner projekta, kao i gradska uprava Valjeva, Razvojna agencija Srbije i Automobilski klaster Srbije.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.