Završna provera održavanja akreditacionih standarda u Domu zdravlja

U Domu zdravlja Valjevo je sprovedena šesta i ujedno završna provera održavanja akreditacionih standarda. Imajući u vidu da u maju 2024. ističe sedmogodišnja akreditacija, Dom zdravlja Valjevo planira da sledeće godine uđe u proces reakreditacije zbog kontuiniranog praćenja kvaliteta rada. Današnjoj poseti prisustvovao je i v.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo dr Vladimir Pantelić.

Redovna godišnja poseta se sprovodi zbog utvrđivanja načina na koji Dom zdravlja održava utvrđeni nivo kvaliteta rada na osnovu kojeg je stekao sertifikat o akreditaciji. Eksterni tim Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije činili su prim. dr Gordana Stanković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Niš i Tanja Velisavljević, glavna sestra Doma zdravlja Čačak. Proveri je prisustvovala Svetlana Drča, viši stručni saradnik Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije. Na sastanku su šefovi timova Doma zdravlja izneli promene u periodu od prethodne provere do danas, uz dokumentaciju koja potvrđuje kontinuitet usaglašenosti sa standardima akreditacije.

Utisak spoljašnjih ocenjivača je da rukovodstvo i zaposleni imaju pozitivan i aktivan pristup procesu akreditacije. U ustanovi se radi po standardima, postoji kontinuitet u unapređenju kvaliteta rada, kao i bezbednosti pacijenata i zaposlenih, što su sve preduslovi za nastavak uspešnog rada u okviru Zdravstvenog centra Valjevo. Primenjuju se procedure, protokoli, nacionalni vodiči. U radu je stavljen akcenat na preventivu, što je evidentno iz ostvarenja skrininga (grlić materice, dojka, kukovi kod dece), preventivnih pregleda, rada Preventivnog centra i savetovališta, javnih edukativnih nastupa itd.

Domu zdravlja Valjevo je sertifikat o akreditaciji na maksimalnih sedam godina dodeljen sredinom 2017. godine. Akreditacija predstavlja zvaničnu potvrdu kvaliteta rada zdravstvene ustanove na osnovu utvrđenih standarda u devet oblasti: zdravstvena zaštita žena, zdravstvena zaštita dece, zdravstvena zaštita odraslog stanovništva, polivalentna patronaža, upravljanje informacijama, životna sredina, standardi rukovođenja, standardi upravljanja i ljudski resursi. Ciljevi akreditacije su: podizanje nivoa kvaliteta i bezbednosti pružanja usluga zdravstvene zaštite i standardizovanje procedura.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.