Gorski spasioci u Valjevu predstojeće zimske rizike čekaju obučeni i opremljeni

U saradnji sa Ministarstvom odbrane, koje je finansiralo projekat pod nazivom „Podizanje kapaciteta Gorske službe spasavanja u 2023. godini“, valjevska stanica GSS nabavila je formacijsko nosilo za gorske uslove, odnosno, za spasavanje sa nepristupačnih terena.

Reč je o nosilu koje se prilikom izvlačenja povređenih može da se koristi i na snegu, u poplavnim uslovima, kao i u helihopterskom transportu povređenog.

„U sklopu ovog projekta, spasioci u Valjevu su takođe obučeni za spasavanje na nepristupačnom terenu. Jednog vikenda ta obuka je realizovana na Jastrepcu, a obuka za napredno tehničko spasavanje obavljena je sledećeg vikenda na Kopaoniku“, kaže Aleksa Dragojlović, načelnik stanice GSS u Valjevu.

GSS, kao organizacija ima oko 300 aktivnih licenciranih spasilaca, a stanica u Valjevu okuplja njih dvadesetak. Ovog leta imali su učestale pozive, najčešće u slučajevima povređenih planirna ili osobe koje su se izgubile i za kojima se tragalo.

„Jedna od akcija koju mogu da izdvojim jeste spasavanje iz kanjona Crne reke na Divčibarama, kada smo u saradnji sa vatrogasno-spasilačkom jedinicom preko 10 sati spasavali osobu iz kanjona. Tu je upravo dokazano koliko je obuka bila važna i koliko su značajna nosila s kojima smo spasavali ženu na tako strmom terenu“, ističe Stefan Drakulić, spasilac valjevske stanice GSS, i navodi da je važno da i u narednom periodu budu pripravni.

Jer, dolazi zima i rizici rastu, pre svega na skijaškim terenima na kojima spasioci GSS dežuraju. A ljudi pogotovo na sve popularniji kanjoning idu bez potrebnog znanja i obuke.

„Osnovni savet je priprema. Postoje zlatna pravila u planinarstvu – da se ne ide sam, da ide najmanje troje u grupi. Uopšte, što se tiče svih aktivnosti u prirodi važno je da se gleda vremenska prognoza i da se obezbedi odgovarajuća oprema, pre svega dobre cipele. Uz to, paket prve pomoći, da se raspitaju o terenu i iskustvima drugih i da se zna broj GSS. Za kanjone savet je da se bez prethodne obuke nikako ne ide“, objašnjava Drakulić.

U valjevskom kraju, ističu u GSS, imamo kanjone, pećine i jame, a jedan od zimi posebno rizičnih jeste kanjon Crne reke na Divčibarama, te strmiji usponi na Velikom Povlenu.

„Do sada ove godine smo imali 15 poziva u pomoć na lokacijama kao što su klisura Gradca i planina Maljen gde smo letos imali najviše posla“, kaže Dragojlović i ističe odličnu saradnju sa Službom hitne pomoći, Policijskom upravomi vatrogasnom jedinicom u Valjevu.

4 comments on “Gorski spasioci u Valjevu predstojeće zimske rizike čekaju obučeni i opremljeni

  1. Лазар

    велика срамота за Ваљево,толико су неписмени па су написали хрватску реч spasavanje уместо српску Горска служба спаШавања.

    Reply
    1. Đorđe

      To uopšte nije vezano za hrvatski ili srpski već za pravopisna pravila koja važe.
      Od glagola spasiti je spasavanje…

      Svako dobro!

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.