„Srbija ne sme da stane“ pobedila na svim nivoima, ali „Srbija protiv nasilja“ ne priznaje rezultate u Beogradu

U Srbiji su se juče održali vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, uključujući i grad Beograd. Građani su birali poslanike u Skupštini Srbije, parlamentu AP Vojvodine i odbornike u 65 gradova i opština.

Prema poslednjim projekcijama IPSOS/CeSID-a, na osnovu 88,4 odsto obrađenog uzorka, lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila je na parlamentarnim izborima 46,4 odsto glasova, što znači da će imati 128 mandata u Narodnoj skupštini, lista „Srbija protiv nasilja“ 23,6 odsto, što je 65 mandata, a lista oko SPS-a je 6,6 odsto, odnosno 18 mandata. Koalicija Nada je ostala na 4,9 odsto, odnosno 13 mandata, dok je „Mi – Glas iz naroda“ ostao na 4,8 odsto, sa istim brojem mandata. Savez Vojvođanskih Mađara je na parlamentarnim izborima po poslednjim projekcijama osvojio 1,7 odsto glasova i kao manjinska stranka će imati 6 mandata. Ostale liste su osvojile manje od 1 odsto glasova, ali će lista „Ujedinjeni za pravdu“ imati kao manjinska stranka tri mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Šaip Kamberi i Ruska stranka po jedan mandat.

Prema podacima CESID-a, na ovogodišnjim izborima ukupno je u Srbiji glasalo 59,3 odsto građana.

Nakon što su IPSOS/CeSID objavili preliminarne rezultate, na osnovu 71,8 odsto obrađenog uzorka, prema kojima je lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila na parlamentarnim izborima 46,7 odsto glasova, javnosti se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Poštovani građani Srbije, da vas ne bi gnjavio drugim stvarima, onda bi o pravcu Srbije. Nesumnjivo je u Beogradu lista Srbija ne sme da stane osvojila najviše glasova iako su govorili da tako neće biti. Postoje izbori koji su veoma važni a to je za skupštinu Vojvodine. Ubedljiva većina tamo je liste Srbija ne sme da stane“, rekao je Vučić između ostalog.

Pored parlamentarnih, najviše pažnje izazvali su izbori za Skupštinu Beograda, a na osnovu 77 posto obrađenog uzorka CESID-a, SNS je u Beogradu osvojila 48 mandata, Srbija protiv nasilja 43, koalicija NADA 7, dok si „Mi, glas iz naroda“ i SPS osvojili po 6 mandata.

„Još se ne zna ko će formirati vlast u Beogradu, ali mislim da će gradonačelnik biti Aleksandar Šapić, ali očigledno je da to zavisi od dva faktora. Prvo moramo videti sa kime će Branimir Nestorović formirati većinu, jer trenutno ima šest mandata, i ako bude išao sa nama imaće 59 mandata, dok ako bude išao sa drugima imaće 57 mandata, dakle od njega zavisi“, rekao je Aleksandar Vučić.

Opozicija, međutim, rezultate ne priznaje, nakon što je noćas koalicija „Srbija protiv nasilja“ saopštila da na osnovu 81 procenta prebrojanih glasova u Beogradu, lista SNS ima 21.000 glasova više od liste „Srbija protiv nasilja“. Kako su naveli u saopštenju, „s obzirom na to da je više od 40.000 ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizovano dovedeno radi podrške SNS listi, čime je drastično promenjena izborna volja Beograđana, kako dodaju, zahtevaju poništavanje izbora u Beogradu i ponavljanje glasanja za Skupštinu grada“, uz poziv građanima na protest u 18 časova.

Od ostalih poruka učesnika jučerašnjih izbora, izdvajamo sledeće.

„Ostvarili smo istovetan rezultata kao pre godinu i pod dana.S obzirom na kontekst to je zaista izvanredan rezultata. Kontekst je takav da sam ja bio na meti najprizemnijih kampanja. Četiri televizije sa nacionalnim frenkvencijama nisu mi uputili nijedan poziv. To je velika sramota, odsustvo profesionalizma“, rekao je Miloš Jovanović, lider koalicije „NADA“.

Nema saradnje sa koalicijom „Srbija protiv nasilja“, ali ni sa Srpskom naprednom strankom, rekao je nosilac liste „Mi – Glas iz naroda“ dr Branimir Nestorović.

Ivica Dačić, lider SPS-a, rekao je da je nezadovoljan rezultatom socijalista i da misli da treba naći novog lidera SPS-a. „Ono što sam rekao kakvi god da budu rezultati mi smo spremni na saradnju sa SNS-om na svim nivoima“, poručio je Dačić.

O pobedi SNS prenosimo i izjavu gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića.

„Srpska napredna stranka još jednom je pokazala da je stranka koja ima samo jedan cilj , a to je bolji život svih gradjana Srbije. Ovi izbori nam pokazuju da gradjani prepoznaju rad SNS-a i predsednika Aleksandra Vučića u njihovom interesu, što je velika obaveza našoj partiji  i u narednom periodu.  Hvala svim gradjanima koji su svojim glasovima podržali listu „Srbija ne sme da stane“. Gradjani su jasno  poručili da neće stati! I Srbija neće stati“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

9 comments on “„Srbija ne sme da stane“ pobedila na svim nivoima, ali „Srbija protiv nasilja“ ne priznaje rezultate u Beogradu

  1. Dragan

    mogu da nepriznaju koliko hoce ali mi imamo vecinu u izbornim komisijama i odborima i to je zavrseno

    Reply
  2. Pjerili

    POBEDU I ZAVRŠENE IZBORE PROGLAŠAVA REPUBLIČKA IZBORNA KOMSIJA (RIK), A NASLOV VAŠEG PRILOGA JE SAMO VAŠA ŽELjA. LIČNO PRIHVATAM POBEDNIKA MA KO TO BIO-KADA RIK OZVANIČI POBEDNIKA. VAŠE PRILOGE REDOVNO PRATIM, OVAJ PRILOG JE NEOBIČAN I NIJE VERAN KODEKSU PROFESIONALNOG NOVINARA. VAŠOJ REDAKCIJI ŽELIM SVAKO DOBRO I USPEHA…

    Reply
    1. Moler

      Svako ko nije retardiran, a da se razume malo u politiku zna da stranke dobijaju zapisnike odmah i imaju uvid u rezultate i da vec uvece svi znaju rezultate, sve ostalo je foliranje da se odrzi neka bitnost gubitnika.

      Reply
  3. Шпанац

    Све је добро док паризани не прођу кроз Дивце.

    Reply
  4. Za Premijera

    Dali Djordje Milićević zadovoljan rezultatima !,Samo nastavite ovako,sledi vam sudbina Radikala.Ovo se dešava kad se okrene ledja svojim glasačima i članstvu.Udjite ponova u vlast sa SNS zbog svojih ličnih interesa,sledeći put ispod cenzusa.

    Reply
  5. Strahinja

    Konačno socijalisti ugasili,jedino što je dobro u ovim izborima a neki će Boga mi i u zatvor

    Reply
  6. Milan

    Propast opozicije. Priznajte poraz. Dosta je više nasilja. Muka je više građanima od tih dvoje advokata, i svih ostalih iz opozicije. Jadni ste.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.