Skupština usvojila budžet na 5,3 milijarde za 2024.godinu

Skupština grada usvojila je odluku o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu u iznosu od 5,3 milijarde dinara. Gradonačelnik Gojković posebno istakao rekonstrukciju Suvoborske ulice , parking kod Hrama , mere energetske efikasnosti.

Budžet grada Valjeva za 2024. godinu iznosiće 5,3 milijarde dinara. Usvajanju budžeta prethodila je rasprava čemu je prethodio zahtev odbornika Lokalnog fronta Željka Trifunovića da rasprava izostane jer nije objavljen Izveštaj sa javne rasprave o budžetu. Iz istog razloga Trifunović je napustio skupštinsko zasedanje.

Odbornica SNS-a Radmila Nastić za govornicom se posebno osvrnula na kapitalne investicije za koje će grad u 2024. godini izvdojiti 976, 5 miliona. „Vodovod u Popučkama, parking kod Hrama, rekonstrukcija Suvoborske ulice , ulica i parking u industrijskoj zoni samo su neki od projekata koji će biti realizovani. Posebno bih još izvdojila nešto što je za svaku pohvalu, a to je 147 miliona za poljoprivredu“, rekla je Nastić.

Odbornik Nebojša Tadić preneo je Skupštini zahtev Rvačkog kluba da se Dom sporta Svetomir Djukić proširi na levu stranu kako bi se dobila još jedna sala . „Moram da prenesem i zahtev meštana Joševe koji kažu da u tom selu još od 1945. godine nije uradjen ni metar asfalta“, rekao je Tadić.

Odbornik SPS-a Zoran Živković izneo je stav da je neophodno opredeliti više novca za ekologiju iznevši podatak da Valjevo ima više od 100 dana aerozagadjenja.

„Ne treba zaboraviti podatke koji govore da je usled posledica aerozagadjenja zabeleženo 12 700 prevremnih smrti. Imali smo 4000 slučajeva bronhitisa kod dece, 1000 kod odraslih itd. Još uvek nismo usvojili Plan kvaliteta vazduha , za pohvalu je i odluka o besplatnim priključcima na Toplanu, ali i dolazak gasovoda“, rekao je Živković .

Odbornik Djordje Pavlović oštro je kritikovao izdvajanja za Toplanu i JP Kolubara. „Pogledajte koliko novca mi izdvajamo za Toplanu. Toplana je podigla kredit, a podigla je i cene i mi svake godine izdvajamo sredstva za likvidnost. Ja razumem avansnu kupovinu , ali ovde nešto nije u redu . Preduzeće Kolubara je tek posebna priča . Više od 70 miliona za šta? Za to što neko tamo meri vodostaj i pomera dugmiće?“, rekao je Pavlović.

Skupština grada nije prihvatila nijedan od devet amandmana na budžet koje podneo odbornik Pavlović koji je na sednici postavio pitanje i izdvajanje u visini od 30 miliona za projekat bolnice: „Koliko godina mi izdvajamo novac za projekat? Tamo se promenila 4 direktora i još se radi projekat. Ja lično mislim da vi u stvari to i ne želite da završite“.

Odbornica Branka Antić se za skupštinskom govornicom pohvalila da je za šest meseci na mestu direktora u bolnici uradila projekat. „Nakon što sam uspešno završila rekonstrukciju Doma zdravlja postavljena sam na mesto direktora Bolnice. Ja sam za šest meseci taj projekat uradila. Bili smo u ministarstvima i sve je gotovo.  Projektni zadatak gotov. To je trebalo da bude gotovo u martu , a da već u aprilu ide tender za izvodjača. Ali nova direktorka posle mene imala je neke druge planove , sada već imamo ponovo novog direktora. Šta se ovo radi? Gde idu te pare ? Ja sam projektni zadatak uradila.“, rekla je Antić.

Šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić rekao je  da je budžet za 2024. godinu pre svega odgovoran budžet. „Rast budžeta, a krenuli smo sa malo više od 3 milijarde, već oslikava sav rad i napore koje ova gradska vlast ulaže. Sada smo na 5,3 milijarde. Ovaj budžet je odgovoran prema gradjanima i njihovim potrebama“, rekao je Rstić.

Završnu reč o budžetu imao je gradonačelnik Lazar Gojković:

„Najveće izdvajanje u 2024. godini je planirano za projekat koji je izuzetno važan, a to je rekonstrukcija Suvoborske ulice. Valjevo je prvi grad u Srbiji koji je potpisao ugovor sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru „LIID“ projekta, koji se odnosi na unapređenje lokalne infrastrukture i institucionalno razvijanje lokalnih samouprava. Očekujem da već početkom godine, uz ova sredstva koja smo mi opredelili u budžetu krene rekonstrukcija Suvoborske ulice, koja je izuzetno prometna i značajna iz više aspekata. Planirana je rekonstrukcija parkinga kod Hrama, konačno završavamo projekto-tehničku dokumentaciju. Takođe, završavamo tehničku dokumentaciju za bivšu zgradu Radio Valjeva. Izuzetno značajan projekat koji se sprovodi u SRC Petnica, mi smo ponovo prvi grad u Srbiji koji će zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike uraditi sve tri mere energetske efikasnosti: postavljanje solarnih panela, toplotnih pumpi i termički omotač oko objekata i bazena, kako bismo imali velike uštede i bolji kvalitet usluga u SRC Petnica. Ponosan sam na izdvajanja što se tiče poljoprivrede, jer to je jedno od obećanja koje smo ispunili i mislim da tu nikako ne treba da se zaustavimo. Naravno, tu je i završetak izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, možda i najbitniji projekat za nas. Izgradnja gasovoda visokog pritiska, rekonstrukcija Opšte bolnice u Valjevu, nova sportska dvorana na temeljima stare, koja je započeta još devedesetih godina i izgradnja južne obilaznice, baj-pas saobraćajnica koja će vezati Privrednu zonu i brzu saobraćajnicu. Trenutno radimo na rešavanju parkinga u gradu, na lokaciji na kojoj se nalazi NIS-ova pumpa u Tešnjaru, koja će biti gradska lokacija kada se završe radovi, mislim da je to idealan prostor da se uradi podzemna garaža i da se time reši problem parkiranja i to je jedan od prioriteta u 2024. godini. U toku je projektovanje pešačko-biciklističke staze u forlandu Kolubare, to je fenomenalna stvar, kao što ćemo u Suvoborskoj ulici imati prvu biciklističku stazu i s obzirom na to da imamo projekat za biciklističku stazu u Rajkovačkoj ulici, imaćemo mogućnost da povežemo SRC Petnica i Istraživačku stanicu „Petnica“ sa kružnim tokom na Gradcu“,

 

 

2 comments on “Skupština usvojila budžet na 5,3 milijarde za 2024.godinu

  1. Dragan

    nikad vise milijardi nije bilo u budzetu jos od hiper inflacije. cestitke gradonacelniku i tabasevicu koji su sa svojim autoritetom doprineli da grad ima nikad vise para

    Reply
  2. сељак са планине

    Да ли овај Град зна колико има имовине на привредна друштва која су у систему самопорезивања и да ли исте пријаве валидне или лажне?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.