Prezentacija projekta „Virtuelni sajber muzej Ratničko groblje na Vidraku“

U amfiteatru Valjevskog odseka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, održana je javna prezentacija realizovanog projekta Virtuelni sajber muzej  Ratničko groblje na Vidraku.

Pred prepunim amfitetrom publike se prvi obratio rukovodilac Valjevskog odseka dr Mlađen Vićentić. On je prisutne upoznao sa tim da Valjevski odsek Akademije redovno dobija sredstva za realizaciju projekata od nadležnog  Ministarstva prosvete Republike Srbije, da je ove godine po prvi put konkurisala i kod Ministarstva kulture, po konkursu za digitalizaciju nasleđa, i da planirani projekat Virtuelni sajber muzej  Ratničko groblje na Vidraku prihvaćen sa visokom ocenom i da su sredstva odobrena.

Potom je prof. dr Vladimir Кrivošejev publiku upoznao sa konceptom projekta, ukazujući da je njegov cilj da se nekultura zaborava zameni kulturom sećanja. Naglasio je da je centralni objekt projekta Staro valjevsko  groblje na Vidraku. Ono je formirano sredinom 19. veka, devastirano je jedan vek kasnije. Na njegovom mestu je formirana parkovska površina u čijem centru je podignut Spomenik borcima revolucije, nastao na starijoj ideji da se u Valjevu podigne  Spomenik borcima palim u svim borbama za oslobođenje i ujedinjenje od 1804 do 1918. godine.

Potom je dr Кrivošejev upoznao prisutne o tome da se zapadno i južno od Gradskog groblja nalazilo i staro ratničko groblje iz Prvog svetskog rata. Ono se sastojalo od četiri parcele na početku i kraju su bila dva ratnička groblja za pojedinačno sahranjivanje: Vidračko i poparsko – glavno. Između njih bila je velika parcela sa masovnim grobnicama  umrlih od tifusa tokom prve polovine 1915. godine. Četvrtu parcelu predstavljale su austrougarske kosturnice, kamene građevine sa betonskim krstovima.

Od ostataka Gradskog i Ratničkog groblja danas se mogu videti samo 4 spomenika, od kojih dva pripadaju dvojci lekara umrlih od tifusa: dr Selimiru Đorđeviću i amerikancu dr Samuelu Кuku. Pored toga prepoznaju se i ostaci austrougarskih kosturnica, a sačuvan je i jedan od betonskih krstova sa njih, samo što je prenet na drugo mesto – na početak prve pomenute parcele.

Potom je dr Кrivošejev predstavio sadržaj sajta sa virtuelnim muzejem, koji posetioce upoznaje sa predistorijatom, istorijatom i postistorijatom pomenutih grobalja, i njihovih elemenata.  Naracija je načinjena upotrebom tekstova, starih i novih fotografija, arhivske građe i snimaka načinjenih uz pomoć drona, koji je nabavljen u skladu sa ovim projektom. Istakao je i da se nada da će ovo virtuelno spomen obeležje inicirati da se i na licu mesta, fizički, obeleže svi elementi pomenutih grobalja i tako nekultura zaborava zameni kulturom sećanja.

Potom su se publici obratili i predavači Akademije dr Ivan Pantelić i Dejan Beljić MA, i upoznali prisutne sa najvažnijim tehničkim detaljima oko izrade sajta sa virtuelnim sajber muzejem.

Pored dr Кrivošejeva, dr Pantelića i MA Beljića u realizaciji projekta su učestvovale i dve profesorke Akademije dr Кosana Vićentijević i Ivana Marković Ma.

https://ratnickogroblje.rs/

1 comment on “Prezentacija projekta „Virtuelni sajber muzej Ratničko groblje na Vidraku“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.