Dopunska imunizacija MMR

U više okruga Republike Srbije u toku je sprovođenje Projekta SZO sa IJZ Srbije „Unapređenje rutinske imunizacije – dopunska imunizacija propuštenih godišta MMR vakcinom“, u vremenskom periodu od oktobra 2023. godine do februara 2024. Projekat se sprovodi u odabranim lokalnim samoupravama gde je obuhvat MMR-a prethodnih godina bio ispod 85%.

IZJZ Srbije je na osnovu postignutih rezultata obuhvata u prethodnoj 2022. godini, za ovu odabrao i dve teritorijalne jedinice Kolubarskog okruga, Mionicu i Valjevo.

Pripremna faza Projekta na području Grada Valjeva, revizija vakcinalne kartoteke i pravljenja spiskova nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece je već završena. U toku  je imunizacija dece. Roditelji/staratelji se pozivaju telefonom, ali je odziv slab. Jedan od uočenih razloga je da su telefoni koji su dati za kontakt sa zdravstvenom službom nedostupni ili promenjeni, te se pozivanje praktično i ne može realizovati – navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Valjevo i podsećaju  sve još jednom na izvođenje akcije dopunske vakcinarije MMR.

ZC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.