Preko konkursa Ministarstva za brigu o selu dodeljene dve kuće u mioničkoj opštini

Na Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom a koje sprovodi Ministarstvo za brigu o selu Jeleni Jovanović iz Nanomira i Vasi Blagojeviću koji se doselio iz Sombora u mionički kraj, dodeljena su sredstva u iznosu od po 1,2 miliona dinara za kupovinu kuće u Virovcu i Mratišiću.

– Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije i Ministarstvu za brigu o selu na izuzetnoj saradnji i odličnom progaramu koji sprovode, a za koji u našoj opštini svake godine vlada velika zainteresovanost. Takođe, čestitam i Jeleni i Vasi i siguran sam da će im ova pomoć biti od velikog značaja. Srećni smo kada vidimo da mladi ljudi žele da urade nešto za svoju budućnost, a mi smo tu da budemo podrška. Zanimljivo je da se preko ovog programa građani doseljavaju u našu opštinu i ostaju na selu što je svakako i bio cilj. Imali smo slučaj bračnog para iz Beograda, a ove godine i Vasu koji se doselio iz Sombora. Nastavićemo da pružamo podršku i da utičemo na razvoj sela. Zahvaljujući projektu Ključkih vrela rešavamo pitanje vodosnabdevanja u deset sela, a uskoro počinjemo i sa rekonstrukcijom izvorišta Orlovac – rekao je Boban  Janković, predsednik opštine Mionica.

– Zahvaljujem se i Ministarstvu za brigu o selu i opštini Mionica na odobrenim sredstvima i velikoj podršci pri konkurisanju – rekla je Jelena Jovanović koja će postati vlasnica seoskog imanja u Virovcu.

A mladi Vasa Blagojević iz Somobora uskoro će postati novi stanovnik opštine Mionica.

-Zahvaljujem se na dodeljenom domaćinstvu koje mi mnogo znači. Uspeo sam i da se zaposlim, u lokalnoj firmi, tako da za sada imam obezbeđeno i stambeno pitanje – rekao je Blagojević.

Preko ovog Konkursa zaključno sa ovom godinom, u mioničkoj opštini ovo pravo je ostvarilo petoro mladih, a već ima zainteresovanih i za sledeću godinu.

Cilj Konkursa jeste smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima Srbije, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja.

2 comments on “Preko konkursa Ministarstva za brigu o selu dodeljene dve kuće u mioničkoj opštini

  1. Istina

    Јадна ти си Србијо…
    Па зар у стварно мислите да зауставите миграцију становника из села са блатњавим путевима, без школа, без продавница, без Домова здравља, културних садржаја… и то са износом новца од цене једног квадрата стана на „Београд на води“? Па да ли иманеко нормалан?
    Поледајте села у Словенији и видећете како се то ради. Видећете услове њихових грађана на селу, помоћ државе у зависности од надморске висине, без обзира на количину производње. Њима се једноставно помаже да остану и да живе на тим имањима како се земља не би парложила, како би била насељена и сређена…
    Шта ви хоћете у Србији? Да вам неко обрађује земљу, живи са блатњавим путевима како би се тајкуни шепурили у вилама и скупим квадратима… Па нема више, то што наводите су спорадични случајеви. Млади одлазе све нас је мање и то по 50.000 годишње. Значи за сто година нас нема. То је политика Србије???
    Ко ће више да живи у овом најсуровијем феудализму у Србији…?
    Брука, омладино пакујте се и идите да проживите живот који вам је додељен, онако како то доликује…

    Reply
  2. Dragan

    jedna Kuca JE dodeljena u guci romskoj porodici u mom komsiluku Eno JE u korovu nece ni ROMI u selo.sad JE nude za 2000 eura a oni su otisli dalje. e taka se ova akcija rusi. ima onih Koji to iskreno zele a ima i prevaranata

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.