Ginekologija Doma zdravlja dobila savremeni aparat za citoskrining

Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo opremljena je aparatom za automatsko bojenje, sušenje i preklapanje pločica za Papanikolau test, koji je odobren na konkursu Ministarstva pravde za dodelu sredstava po osnovu oportuniteta.

– Uz angažovanje naše pravnice Ane Ranković i moje napisali smo projekat kojim smo konkurisali kod Ministarstva pravde za sredstva oportuniteta i dobili jako vredan aparat. Mislim da nijedna služba primarne zdravstvene zaštite ne raspolaže ovakvim aparatom, ali mi smo izrodili tu ideju i uspeli da stigne kod nas. Znatno nam olakšava posao: velikom brzinom automatski priprema „papa“  pločice (150 na sat), koje ručno moraju da rade jedna ili dve sestre. Dakle, u citološkoj laboratoriji zamenjuje dva tehničara,  uz veliku brzinu i kvalitetnu pripremu pločica, koje posle toga čitaju naši citoskrineri – izjavio je dr Milan Mirković, načelnik službe.

Najveću korist imaće naše sugrađanke jer, zahvaljujući nabavci ovog aparata i obuci medicinskih tehničara za očitavanje pločica, ubrzaće se dobijanje rezultata Papanikolau testa.

– Raspolažemo izuzetno ozbiljnom citološkom laboratorijom, uključujući ovaj aparat i odlične mikroskope. Na osnovu toga imamo pravo na edukaciju šest medicinskih tehničara za citoskrinere. To trenutno finansiramo iz sredstava Doma zdravlja, tako da ih na šestomesečnu obuku šaljemo prema mogućnostima. Jedan je završio, u pripremi je drugi. To znači da ćemo moći pročitati više pločica za kraće vreme: ono što se čekalo mesec ili dva, na šta su i žalile neke naše sugrađanke, potrudićemo se da podvedemo pod vreme kraće od tri nedelje. Imamo sada aparat koji menja dva tehničara, imamo tri lekara edukovana za citoskrining i imaćemo šest citoskrinera medicinskih tehničara. Za ginekološku službu primarnog zdravstvenog nivoa to je stvarno korak ispred svih – ne krije zadovoljstvo dr Mirković.

U okviru Nacionalnog skrininga raka grlića materice, po završetku pandemije kovida,  Služba za zdravstvenu zaštitu žena nastavila je da šalje pozive za Papanikolau test, ali je odziv i dalje oko 20 posto. Međutim, to je kontinuirani skrining, tako da će žene koje se nisu odazvale ponovo doći na red, odnosno dobiti pozivno pismo za pregled.

 

6 comments on “Ginekologija Doma zdravlja dobila savremeni aparat za citoskrining

 1. Dragan

  cim je smenjeno staro rukovostvo bolnice i postavljen nas vlada mi smo poceli da dobijamo pomoc sa svih strana. ubedjen sam da ce vlada resiti sve brljotine koje su mu ostavili ovi pre njega

  Reply
 2. dexy

  Sve super, pohvala za čin. Ali, ne zezajte, a dečijeg specijalistu ne možeš da zakažeš dok ne odeš u bolnicu da vučeš za rukav. U ambulantama doktori dolaze kada mogu a ne kada treba. Stvarno ne bih da zalazim u detalje jer bi bilo previše, ali se primarna i sekundarna zdravstvena zaštita srozala kao nikada do sada, kao i ugled doktora, bar u mojim očima. Većina osnovnu zaštitu koju svi plaćamo koriste kao odskočnu dasku za privatnu praksu i odlazak negde tamo. Sve najbolje izuzecima koji su tako retki….

  Reply
 3. Dusan

  i samo još ovo da dodam, i ne mrzi me na telefonu da kuckam štaviše. Večeras nam se dvomesečna beba rasplakala previše i nismo znali šta nije u redu. Otišli smo u urgentni gde smo upućeni dalje na pedijatriju. Samo što nismo dobili batine i na jednom i na drugom mestu što smo dete doveli na pregled. Katastrofa. Neprofesionalno i preko klinca. Dva zabrinuta roditelja su samo mogli da pokupe prnje i odu odatle sa porukom da nam je dete sve reklo. Stvarno katastrofa. Žali Bože osiguranja koje plaćamo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.