Filipović: Imali smo ulaganja , ali nedostaje kadar

Vodovodna mreža u selima , rekonstrukcija gradske vodovodne mreže, ulaganje u mehanizaciju , investicije su u 2023. godini JKP Vodovod. “Najveći problem je nedostatak stručnog kadra, inženjera I majstora”, kaže direktor Vodovoda Ivan Filipović.

JKP Vodovod je u ovoj godini velike  investicije uglavnom  realizovao iz gradskog budžeta dok su iz sopstvenih sredstava izvodjeni redovno održavanje I popravke kvarova na mreži. Fokus ulaganja u ovoj godini bio je na seoskim vodovodima.

“Najpre, 4 miliona dinara uloženo je u održavanje seoskih vodovoda koji su nam povereni na upravljanje a nalaze se u selu Žabari, Valjevska Kamenica, Gornja Grabovica, Kukalj. U samim Žabarima smo izgradili vodovodnu mrežu za 10 miliona dinara, dugu 8 kilometara. Takođe ono novo što smo izgradili je vodovodna mreža na potezu Belmužević – Pričevič koja je duga 2,5 km I spušta se sve do lozničkog puta”, objašnjava Filipović.

Kada je reč o rekonstrukciji samih vodovodnih mreža, radovi koji su izvedeni u Kalemegdanskoj ulici koštali su 3,5 miliona dinara. “Uradili smo I Vukovarsku ulicu gde je postojao problem sa pritiskom I promerom cevi što je otežavalo snabdevanje gradjana vodom”, kaže Filipović.

Po njegovim rečima, iz budžeta  grada Valjeva izdvojeno je  11,5 miliona dinara za zamenu 500 vodomera u selu Popučke, gde je zbog veličine teritorije I nedovoljnog broja  osoblja bilo poteškoća sa očitavanjem vode. “Zamenom vodomera praktično smo nadomestili ljudstvo jer se očitavanje sada radi daljinski. U ovoj godini uloženo je  11,5 miliona u kupovinu novog kiper kamiona I kombi vozila. Potrebno je da kupimo novu usisno-potisnu cisternu koja bi znatno olakšala izvođenje radova”, navodi Filipović ulaganja .

S ciljem povećanja energetske efikasnosti I smanjenja potrošnje električne energije crpna stanica Gradac stavljena je u automatski režim rada, a nastavak radova se očekuje u narednoj godini.

“U planu za narednu godinu imamo rekonstrukcije vodovodnih mreža u ulicama Laze Lazarevića I Zlatiborskoj, ali I rešavanje pitanja zagađenja bunara u mestu Popučke koje je prouzrokovano postupcima kompanije Euro Lithium. Očekujemo da od sledeće godine u funkciji bude I vodovod na Divčibarama , trenutno povezujemo bunare čime ćemo dobiti veći kapacitet vode I obezbediti stabilno snabdevanje”, najavljuje direktor Vodovoda.

JKP Vodovod će aplicirati prema ministarstvu rudarstva I energetike sa namerom da u svom radu obezbede solarne panele I time budu prvi vodovod u Srbiji koji će funkcionisati I na solarni pogon.

“Učinićemo sve da smanjimo troškove . Znam da se kada se pomene cena vode uvek javljaju negodovanja I negtivni komentari , ali nijedan Vodovod u Srbiji nije isti. Svaki grad je drugačiji . Mi imamo 64 crpne stanice, neki gradovi imaju mnogo manje , tada su I troškovi manji”, kaže Filipović.

Značajno veći problem u samom Vodovodu , kako objašnjava Filipović, jeste nedostatak stručnog kadra.

“Nedostaje veliki broj stručnjaka. Mi smo čak slali ljude na doškolovavanje  u srednje tehničke škole kako bi se što pre osposobili za rad. Za one poslove koje mi izvodimo nema kadrova u samom gradu. To nije samo u ovom preduzeću, tako je I u ostalim Vodovodima u Srbiji. U razgovorima sa kolegama sam shvatio da nismo mi izuzeti. Nadam se da će sto promeniti I da će se takvi kadrovi školovati I izlaziti iz škola obučeni za ove poslove “, zaključuje Filipović.

Marija Kuzmanović

10 comments on “Filipović: Imali smo ulaganja , ali nedostaje kadar

  1. veljaborac

    Al zato imate punu upravnu zgradu lelemuda koji nemaju nikakva zaduzenja i primaju platu vecu od onih mucenika na salteru koji izgibose od posla

    Reply
  2. Вега

    Па у данашње време има диплома и доктората колоико хоћеш и где хоћеш, бар то није пробелем, а да ли ко зна да ради, па ни то није битно у данашње време.

    Reply
  3. Dragan

    ja nemogu da verujem da direktor vodovoda kaze da je euro litijum zagadio bunareve u popuckama. jel moguce da nije dobio instrukcije i da sad ispadamo smesni jer jedan direktor prica kako euro litijum zagadjuje a mi ostali u stranci hvalimo tu istu firmu i ugovaramo da budu sponzori nasim klubovima. on vec ima zuti karton jer su mu zena i tasta na listi opozicije kod borisa tadica i radulovica i stvarno neznam sta mu ovo treba

    Reply
  4. Milena

    Jedan kopa, 10 nadgleda i ceka sta ce ostati od delova koje ne vracaju u magacin, da bi posle 15h otisli privatno da rade.

    Reply
  5. Анонимни

    Да, тачно је, партија која је поставила овакво руководство Водовода нема стручан ни образован кадар и зато су јавна предузећа затрпана разним страначким паразитима.

    Reply
  6. Branci

    Ja odgovorno tvrdim da Vi gosp. Filipovicu ne govoritr istinu za nedostatak inženjera jer kod Vas je na razgovotu za posao bio gradjevinski inženjer, rodjen i zivi u Valjevu, clan moje pofrodice sa radnim iskustvom bas na specificnim poslovima jako potrebnim u vasem resoru a po preporuci vasih saradnka koji su se na terenu uverili u njegove kvalitete. Rekli ste mu da ćete ga pozvati na razgovor što nikad niste ucinili. Primili ste dan pte toga 5 ljudi sa srednjom skolom, koje nemaju ama bas nikakve veze sa tom strukom, partijdkih kadrova od koji neki nisu bili ni iz Valjeva. Hvala Vam sto ga niste primili u radni odnos jer je odnah zasnovao stalni radni odnos u stranoj korporaciji koja zna da ceni znanje rad i iskustvo kao i da to materijalno nagradi. Ovo samo istine radi.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.