Skupština : Povećane naknade za nezaposlene porodilje, ukinuto plaćanje priključka na Toplanu

Skupština grada donela je odluku o  povećanju naknade za nezaposlene porodilje , ali I odluku o ukidanju takse za priključak na toplovodnu mrežu. Opozicioni odbornici u ovim odlukama videli su predizbornu promociju vladajuće stranke.

Shodno novoj skupštinskoj odluci naknada za nezaposlene porodilje sada je sa ranijih 10 000 dinara uvećana na 30 000 dinara.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović za govornicom je rekao da je najpre  mislio da podrži takvu odluku pa I da je pohvali , ali da mu izlaganje odbornika vladajuće  partije ukazuje da se odluka donosi samo zarad predizborne promocije.

“Ja sam zaista hteo d aglasam za ovu odluku , ali neću moći jer mi sve ovo zvuči kao predizborni marketing I promocija vladajuće stranke . Na to zaista ne mogu da pristanem jer je očito ovde u pitanju korupcija, a mi korupciju ne podržavamo”, rekao je Trifunović.

Šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić za govornicom je izneo podatak da je prvi put jedna ovakva odluka doneta nakon smene prethodne vlasti . “Tačnije kada je SNS došla na vlast sa svojim koalicionim partnerima. Da li smo tada to uradili pre  izbora ili posle izbora? Pa posle izbora , a iz razloga jer je nezaposlenost u tom trenutku iznosila u Valjevu 25%. Tada je bilo 400 porodilja koje primaju tu naknadu , sada ih je mnogo manje, oko 200”, rekao je Rstić.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković obraćajući se odbornicima posebno je istakao da se radi o samo jednoj od brojnih mera koje grad realizuje kao oblik pomoći deci I porodici.

„Zaista mislim da je ovo sjajna odluka. Već sada je želja bila da ova sredstva budu veća, nismo bili u mogućnosti u ovom trenutku, ali se iskreno nadam da ćemo vrlo brzo biti u mogućnosti da povećamo ovaj iznos u narednom periodu. Pored svih mera populacione politike koje grad Valjevo sprovodi, od ove odluke pa do prava na novčanu pomoć za prvorođeno dete, svih mera koje sprovodimo kroz Lokalni akcioni plan za decu, besplatnih udžbenika, preko besplatnog bazena, besplatnih letovanja za decu sa seoskog područja, besplatnih zimovanja za najbolje učenike, auto-sedišta za decu, besplatne školice plivanja, od ove godine imamo i besplatne hranilice za svaku rođenu bebu na teritoriji grada Valjeva. Ima mnogo lepih odluka kao što je i ova i moram da vam kažem da već sada planiramo nove mere i odluke koje će biti donete kroz Lokalni akcioni plan za decu u narednom periodu“, zaključio je gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

Ništa manje važna odluka koju je usvojila Skupština odnosi se na oslobadjanje gradjana  plaćanja priključka na gradsku Toplanu. Ova odluka biće na snazi do kraja naredne godine .

Odbornici opozicije nisu se protivili ovakvoj odluci , ali je odbornik Lokalnog fronta ukazao da se ponovo radi o korupciji I propagandi pred izbore. “Ako sam dobro čuo imaćemo dobre efekte I mislim da je ovakvu odluku odavno trebalo doneti. Mi imamo izgradjene desetine hiljada kvadrata , a da te zgrade nisu priključene na grejanje . Skoro osam godina vršite vlast I niste uslišili moje molbe da investitori budu uslovljeni korišćenjem obnovljivih izvora energije . Nadam se da ćete to u budućnosti uraditi”, rekao je Trifunović.

“Znate i sami kakav problem imamo sa aerozagađenjem, blizu smo realizacije projekta da gas dođe do Valjeva i znate koliko je važno što imamo zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do „Krušika“. To je velika šansa da sutra pričamo i o smanjenju cene grejanja, što je retkost svuda, a mi dolazimo u tu situaciju. Veoma je važno da pričamo o tome, da što više građana bude upoznato sam tim da ćemo dati besplatne priključke i podstanice i da se što više građana prijavi. Ovo su mali koraci, ali veliki pomak u rešavanju ogromnog problema aerozagađenja”, rekao je gradonačelnik Gojković pozvavši odbornike da glasaju za ovu odluku.

 

1 comment on “Skupština : Povećane naknade za nezaposlene porodilje, ukinuto plaćanje priključka na Toplanu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.