Crta: Završnica kampanje u znaku pojačanih pritisaka na građane

Sistematska zloupotreba institucija, javnih funkcija i najuticajnijih medija, kojom su izborni akteri stavljani u neravnopravan položaj, obeležila je kampanju za vanredne parlamentarne i beogradske izbore – jedan je od najvažnijih zaključaka „Drugog preseka dugoročnog posmatranja“ koji je Posmatračka misija Crte predstavila  u Medija centru u Beogradu.

Uznemirujuća svedočenja građana o pritiscima kojima su izloženi, osnovane sumnje u falsifikovanja potpisa podrške za kandidaturu, manipulacije biračkim spiskom i zloupotrebe privatnih podataka građana dovode u pitanje integritet institucija države Srbije. „Kampanja je tekla i završava se u magli pitanja bez odgovora – zašto su raspisani vanredni izbori samo u delu lokalnih samouprava, ko jeste a ko nije kandidat, koja stranka legitimno učestvuje, a koje na temelju falsifikovanih potpisa, ko je u kampanji javni funkcioner, a ko stranački aktivista, da li su institucije aktivne jedino kao sluge stranaka u kampanji i, na koncu, koliko možemo imati u poverenja u birački spisak, posebno u odnosu na beogradske izbore”, rekao je Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije.

Javni prostor obeležen je zapaljivom retorikom i podsticanjem netrpeljivosti, a evidentirano je više slučajeva nasilja, napada na pojedince i drugih incidenata u poslednjim nedeljama pred izbore. „Kao i u prvom delu kampanje, i u njenom nastavku javnim prostorom je dominirao predsednik Srbije iako nije kandidat na izborima“, rekla je Tamara Branković, zamenica šefa Crtine misije, iznoseći podatak da je u programima televizija s nacionalnim pokrivanjem Aleksandar Vučić imao 14.500 sekundi više nego svi predstavnici opozicije zajedno.

U informativnim programima pomenutih emitera vladajuća većina zauzela je više od 90 odsto vremena opredeljenog za domaće političke aktere. Nadležnim telima Crta je podnela 67 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje, od toga 40 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Narodne skupštine.

Crti se obratio veliki broj građana zabrinutih zbog činjenice da su stigli pozivi za glasanje osobama koje, kako tvrde, ne žive na njihovim adresama; Crta poziva građane da nastave da joj se obraćaju u vezi s ovim i svim drugim problemima koje uoče pre ili tokom izbornog dana pošto je glavni cilj Posmatračke misije da u interesu građana i njihovih biračkih prava brani integritet izbora, koji je u velikoj meri ugrožen inertnošću državnih institucija i neodgovornim postupcima učesnika u izborima.

Crta

1 comment on “Crta: Završnica kampanje u znaku pojačanih pritisaka na građane

  1. macak

    Nisu se ni opozicioni mediji nesto proslavili demokraticnoscu. I tu se vidi da postoje zabranjene teme, zabranjeni ljudi, zabranjene politicke opcije, i dozvoljeni diskurs. Da nije X drustvene mreze (bivsi Twitter), ne bi ni znali da neke opcije uopste postoje. Medije u Srbiji drze dve suprotstavljene politicke opcije koje imaju dosta toga zajednickog. Sukob je samo oko toga ko ce da vlada. Al CRTA to ne vidi?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.