Za Pavlovića rebalans kao pravljenje palačinki, Gojković odgovara – “nećemo kao vi da nešto započnemo a onda ostavimo”

Glasovima vladajuće većine Skupština grada je na jučerašnjoj sednici usvojila treći rebalans budžeta Grada za ovu godinu. Za razliku od devetomesečnog izvršenja, rasprave o rebalansu budžeta gotovo da nije ni bilo.

Treći rebalans obrazložio je načelnik Odeljenja za finansije Gradske uprave Željko Tabašević, rekavši da su rebalansom planirana sredstva budžeta povećana za 149.135.914,01 dinara, odnosno za 2,91 odsto, dok su sredstva iz ostalih izvora smanjena za 7.191.999,80 dinara, odnosno za 4,74 odsto. “Ovim rebalansom je obuhvaćena korekcija planiranih prihoda u skladu sa članom 5. Zakona o budžetskom sistemu kojim je regulisano da, u slučaju da viši organ vlasti opredeli nižem nivou vlasti namenska sredstva, lokalni organ uprave nadležan za finansije na osnovu tog akta otvara odgovarajuće aproprijacije za izvršavanje izdataka i po ovom osnovu, budžet grada Valjeva je uvećan za ukupno 71.345.085,99 dinara”, naveo je Tabašević.

Odbornik opozicionog Lokalnog fronta Željko Trifunović kritikovao je predlog, posebno ukazujući da je rebalansom planirano da iznos sredstava za zaštitu životne sredine bude uvećan za svega 3 promila, što je apsolutno nedovoljno novca da se rešava gorući problem po zdravlje građana, a to je zagađenje vazduha.

“Sve to govori da do nas gas neće stići ni do 2025. godine, znači neće stići u Krušik da se zameni kotao iz 1928. godine, a zamenom tog kotla zagađenost vazduha bi odmah pala 20-25 odsto, kako pokazuju zvanični dokumenti koje je ova Skupština usvojila”, rekao je Trifunović i upozorio da podaci gradskog Zavoda za javno zdravlje pokazuju das mo već do septembra imali 76 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom.

Samostalni odbornik Đorđe Pavlović rekao je da gradska vlast rebalansom pokušava da zapuši rupe koje su se otvorile jer se bliže izbori.

“Ovo podseća na spremanje palačinaka i svako ko je pravio palačinke suočava se sa glavnim problemom – da uskladi odnos mleka i brašna i na kraju dobije ogromnu šerpu sa kojom ne zna šta će ili pola baci. Tako izgleda vaše pravljenje budžeta, nikako uskladiti želje i prohteve sa onim što je realnost i mogućnost. Najviše se insistira na rekonstrukciji stare Šeste škole za novo obdanište. Prvo se govorilo da to projektom ne može, pa je napravljen salto mortale da ipak može, pa hajde sad radimo, žurimo, završavamo 1. septembra 2023. godine, pa su rokovi opet pomereni i opet sve promašeno za 40 miliona dinara! Gospodo Tabaševiću i Gojkoviću, pošto sam vam dao recept za palačinke, idite pravite ih, nemojte budžet, jer to ne umete”, poručio je Pavlović.

Pošto se u raspravu potom nije uključio niko od odbornika vladajuće SNS, zaključio ju je svojim obraćanjem gradonačelnik Valjeva.

“Što se tiče vrtića u Šestoj školi, iskreno mi je drago kada bi gospodine Pavloviću dođete na vlast, bićete u situaciji u kojoj mi na žalost nismo bili. Imate privrednu zonu, a nas je sačekala livada. Pomenuo sam i Gerontološki centar koji je takođe mogao da bude završen u vreme kada ste vi donosili odluke. Projekat izgradnje vrtića u Šestoj školi je imao neke nedostatke koje otklanjamo i najbitnije je da ćemo sve uraditi. Nije jednostavno otvoriti dva vrtića u istom trenutku u jednom gradu. Morate znati da smo tražili saglasnost i dobili je za zapošljavanje 84 ljudi u ta dva vrtića. Ne pričam o fabrici, pričam o novim radnim mestima u predškolskoj ustanovi. U kojem gradu se bilo koja predškolska ustanova pojavila na Sajmu zapošljavanja da traži nove radnike? Sve ono što smo planirali uradićemo, da li sa mesec ili dva zakašnjenja, ali nikada nećemo doći u situaciju kao što ste vi radili, da nešto započnemo i ostavimo”, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

U sklopu predloga trećeg rebalansa budžeta odbornik Željko Trifunović je podneo amandaman da se izdvoji 500.000 dinara, kako bi se napravio katastar zagađivača reke Gradac, smatrajući da je to jedini ispravan put da novac namenjen za zaštitu reke ne bude “bačen”, jer se njeno zagađenje nastavlja i pored toga. Taj amandman, iako dobar što je konstatovala i vladajuća većina, ipak nije prihvaćen. Zašto, obrazložio je šef odborničke grupe SNS Radojica Rstić.

“Vi kao da ste imali uvid u nacrt našeg budžeta za 2024. godinu. Sve što ste rekli, mi smo već planirali, uvek smo malo ispred vas. Dobar je amandman, ali ne može da se stigne da se reaizuje ove godine jer ne bi bilo dobro planirano ali biće u budžetu za sledeću godinu”, odgovorio je Rstić Trifunoviću.

8 comments on “Za Pavlovića rebalans kao pravljenje palačinki, Gojković odgovara – “nećemo kao vi da nešto započnemo a onda ostavimo”

  1. Dragan

    pavlovic nek otkine deo glasova opoziciji i bice dobro. lako ce se on posle vratiti u vlast. primili smo i kenu i onog bulatovica i stamatovica sa zlatibora i seselja i mnoge druge koji su nas napadali pa sto nebi primili i pavlovica kad nam zatreba

    Reply
  2. Miki

    Pavlović nikome neće otkinuti deo glasova jer ti glasači koji bi glasali Bastu ne postoje u Valjevu a ni u Srbiji. Takođe ni od socijalista neće jer socijalisti ne podržavaju ulazak u EU i uvođenje sankcija Rusiji. Socijalisti više vole Sibir nego Beč

    Reply
  3. Maša

    Pavloviću je očigledno krivo sto se sve ovo radi za vređe vlasti Lazara Gojkovića, čoveka koji je Valjevo digao na noge. U Valjevu se radi kao nikad do sada, završavaju se decenijski problemi vrtica, gerontoloskog centra, otvaranje fabrika, unapređenje infrastrukture i dovođenje novih investitora u Valjevo.

    Reply
  4. Zoran

    Pustite sada g. Pavlovića, on sa još nekoliko odbornika pravi planove sa Šormazom, nego šta da radi onaj smešni kafedžija? Pobeže iz SKJ, pa iz SPS, brže bolje iskoči iz Žutog preduzeća i DSS, ostade malo kod Šapića i u SNS, pa na velika vrata uđe kod Čajetinca, pa će ponovo morati u SNS… Totalno se pogubio, a taman mu gradsko rukovodstvo prihvatilo ideje oko Apoteke, Pozorišta, Divčibara i gradske rasvete… Cccc… Malerozan tip. I da ne zaboravim, da vrati uzurpirano gradsko zemljište i već jednom plati račune za vodu i smeće.

    Reply
  5. SIMA

    PAVLOVICU TVOJE VREME PROSLO,IMAO SI PRILIKU DA RADIS I OD GRADA NESTO NAPRAVIS, AL NISI NISTA URADIO TO VIDIMO…PUSTI LAZARA NEK RADI SVOJ POSAO ,JER KOLIKO VIDIMO RADI GA DO SADA DOBRO!

    Reply
  6. Micko

    Pavlovicu pregledaj malo načelnika opštine ostavi Lazara on se čovek nepita nista. Pogledaj malo dalje i kreni xaxaxaxa

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.