Rasprava o devetomesečnom trošenju budžeta bila „poligon“ za uobičajena politička prepucavanja

Dva sata trajala je rasprava o izvršenju budžeta Grada Valjeva za prvih meseci ove godine, a o ciframa se, zapravo, najmanje pričalo već su odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sednici mnogo više vremena potrošili na uobičajeno političko prepucavanje između vlasti i opozicije.

Pre početka sednice, skupštinska većina je odbila predlog opozicionog odbornika Lokalnog fronta Željka Trifunovića da na dnevni red bude uvršten izveštaj gradonačelnika o trošenju budžetskog novca za plaćanje kazni i penala po rešenju sudova u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine.

Načelnik Odeljenja za finansije Gradske uprave Željko Tabašević podneo je izveštaj o izvršenju budžeta za period januar–septembar, rekavši da na dan 30. septembra 2023. godine, prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva budžeta iznose 3.556.601.784,12 dinara i ostvareni su sa 69,51 odstou odnosu na plan, dok su prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iz ostalih izvora realizovani u iznosu od 121.068.879,69 dinara, odnosno 79,81 odsto u odnosu na plan. Što se tiče rashodne strane, Tabašević je naveo da su izdaci iz sredstava budžeta realizovani u iznosu od 3.420.932.131,51 dinara i realizovani su sa 66,86 odsto u odnosu na plan, dok su rashodi koji se finansiraju iz ostalih izvora realizovani u iznosu od 75.358.117,89 dinara, odnosno sa 49,68 odsto u odnosu na plan. Stanje sredstava na računu izvršenja budžeta na dan 30. septembra tekuće godine, naveo je, iznosilo je 124.748.037,54 dinara.

Raspravu o ovoj tački dnevnog reda otvorio je Željko Trifunović (LF), navodeći da izveštaj o prihodnoj strani pokazuje da se budžet loše planira a još gore prodaje, ističuči primer da je prodaja zemljišta u vlasništvu grada bila 40 puta manja od planirane, a građani Valjeva su zaduženi za dodatnih 155 miliona dinara, jer nije bilo priliva novca od planiranih koncesija. „Rashodna strana, pak, pokazuje da je već potrošeno 80 odsto ukupnih sredstava za prijateljske nevladine organizacije. Ostvarenje budćeta u programu zaštite životne sredine je vrlo loše, utrošeno je svega 35.000 od planiranih 32 miliona dinara. Šta se čekalo, valjda početak grejne sezone da bi se započeli radovi na priključenju kasarne Živojin Mišić na toplovod? U isto vreme, ostvaren je „istorijski“ rezultat sa brojem prekoračenja dana sa zagađenim vazduhom, pa umesto samo 35 dana, koliko je dozvoljeno, prekoračenje zagađenja PM česticama u Valjevu je 178 dana“, istakao je Trifunović.

Usledile su replike iz redova vladajuće stranke, pa je šef odborničke grupe SNS Radojica Rstić konstatovao da je Trifunović „ne trepnuvši“ izrekao jednu veliku neistinu.

„Kako pokušavate da govorite takve neistine i obmanjujete građane? Pogledajte koliko je urađeno u ovom gradu u poslednjih osam godina, pogotovo ove godine. Pogledajte brzu saobraćajnicu, pogledajte otvorene fabrike, gasovod koji je stigao do privredne zone, vrtiće, gerontološki centar… Pogledajte na kraju da je budžet dva puta veći nego 2012. godine“, rekao je Rstić i opozicionog kolegu pozvao da „više ne govori neistine“.

U razmeni replika Trifunović je insistirao da je govorio o trošenju budžeta u delu za zaštitu životne sredine i da je podatke o aerozagađenju dokumentovao zvaničnim izveštajem državne Agencije za zaštitu životne sredine, tražeči javno izvinjenje od gradonačelnika i šefa odborničke grupe SNS, s obzirom na to da mu je rečeno da obmanjuje građane.

Usledilo je još nekoliko klasičnih političkih prebacivanja na relaciji vladajućih i opozicionih odbornika, pa se rasprava odužila, ali ne o onome što je bila tačka dnevnog reda, izvršenje budžeta za prvih devet mesecu, nego praktično o svemu drugom – od toga da je krivično delo to što je rečeno da je neko u skupštinu ušao voljom SNS i Aaleksandra Vučića, preko toga da o nerealizovanim planovima pričaju „oni koji 20 godina obećavaju da će doći na vlast“, preko nemanja profesionalnog pozorišta u Valjevu i nepodizanja spomenika za „žrtve komunističkog terora“, do toga da je budžet burazerski i klijentelistički, što je rekao odbornik Đorđe Pavlović.

„Primer za to je zanimljiva i specifička stavka, a to je novac za sport. Opredeljen je 101 milion, a za prvih devet meseci realizovano je 80 miliona dinara. Novac za sport raspoređuje čuvena komisija za sport, a ta raspodela najbolje govori kakve su burazerske, prijateljske, kumovske i porodične veze tu uključene, a primer je koloritan – Ženski odbojkaški klub „Srbijanka“, koji odlukom komisije dobija 3,2 miliona dinara, slučajno, namerno ili sticajem okolnosti vodi muž predsednice Skupštine. Klub dobija novac iz budžeta, ne plaća nijedan termin u sali „Student“, a od roditelja dece naplaćuje sve, od samih treninga do opreme i putovanja“, ispričao je opozicioni odbornik Pavlović.

Odgovorila mu je predsednica Skupštine Snežana Rakić, ističući da su „Srbijanki“ smanjena sredstva i da njegove tvrdnje u vezi plaćanja treninga dece nisu tačne, dodajući da, s druge strane, „svi znamo kako ste vi vodili javno preduzeće i koliko je novca nenamenski potrošeno tada“.

Raspravu je zaključio gradonačelnik Lazar Gojković obraćajući se Željku Trifunoviću i, za razliku od šefa odbornika SNS, upućujući mu izvinjenje što je na prošloj sednici rekao da je obmanuo javnost, uz napomenu da su u kasnijem razgovoru odbornik i on rešili dileme vezane za realizaciju projekta „Čista Srbija“ u Valjevu.

„Teško je rešiti problem aerozagađenja, evo nas u još jednoj grejnoj sezoni i sigurno će ti parametri biti povišeni. Ali, zaista mislim da morate da kažete koliko je stvari urađeno po pitanju ulaganja u zaštitu živtne sredine. Ne postoji grad u Srbiji koji je u prethodne tri godine uložio pola milijarde u ekologiju, po više osnova. Između ostalog, od uklanjanja divljih deponija, pošumljavanja, izgradnje devet eko-parkića, prelaska u toplani sa mazuta na komprimovani gas, proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih objekata, a pripremili smo projekat i da kasarnu priključimo. U Srbiji smo grad koji je ubedljivo najviše novca izdvojio za zamenu kotlova na čvrsto gorivo i skoro 600 kotlova je zamenjeno. Naravno da nije dovoljno, ali je to urađeno. I najvažnija stvar, izgurali smo da Valjevo bude prioritet za dovođenje gasa do „Krušika“ i Toplane, a kasnije i gasifikacija grada“, rekao je Gojković još jednom upućujući Trifunoviću izvinjenje uz konstataciju da bi voleo da i on nekada pohvali nešto, jer sve što je naveo jesu činjenice koje ne mogu da se ospore.

Skupštinska većina potom je usvojila izveštaj o realizaciji izvršenja budžeta za prvih devet meseci ove godine.

2 comments on “Rasprava o devetomesečnom trošenju budžeta bila „poligon“ za uobičajena politička prepucavanja

  1. Dragan

    nerazumem lazara gradonacelnika sto se izvinjava ovima iz opozicije. mislim da mu taj potez nije trebao i da se u stranci na takva soliranja negleda blagonaklono jer se tako pokazuje slabost i sad ispada da je opozicija u pravu i da mi lazemo. radojica je mnogo bolje reagovao i ipak se vidi da poseduje iskustvo koje lazaru fali

    Reply
  2. Pjerili

    Poštovni g-din Dragane sa g-din Radojicom pod ruku pa da odete na kurs da naučite o kulturi i komunikaciji javnih ličnosti. Skromnost pripada osobama koje znaju da cene rad drugih i koje znaju kad pogreše da se izvinu…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.