Na javnoj raspravi standardna pitanja infrastrukture i koncepta budžetiranja

Budžet grada za narednu godinu iznosiće 5,3 miljarde dinara. Na održanoj javnoj raspravi gradjani su na prvom mestu tražili veća ulaganja u zaštitu životne sredine, potom su se zahtevi odnosili na standardne komunalne teme. Na raspravi ukazano da je budžet nerazumljiv gradjanima.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković u uvodnom izlaganju na javnoj raspravi o budžetu za 2024. godinu posebno se osvrnuo na kapitalne projekte u narednoj godini za šta će biti izdvojeno 438 miliona dinara.

„Na samom početku moram reći da ćemo u narednoj godini završiti izgradnju ulice u privrednoj zoni , rekonstrukciju Šeste škole, zgrada socijalnog stanovanja koju realizujemo zajedno sa UNOPS-om. Od novih kapitalnih investicija izdvojio bih: rekonstrukciju Suvoborske ulice u dužini od 1,8 km . rekonstrukciju parkinga kod Hrama, projekat i rekonstrukciju zgrade Radio Valjeva na Desankinom trgu, izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju bolnice I faza, kanalizaciona mreža , vodovodna mreža u Lukavcu. Povećali smo sredstva za poljoprivredu i to za direktne subvencije , a takodje i program 13, socijalna i dečija zaštita“, rekao je izmedju ostalog Gojković.

Odbornik Dragomir Vitorović na javnoj raspravi ukazao je da još uvek nije izgradjena nadstrešnica u Pričeviću za potrebe održavanja ovčarske izložbe , ali i upitao šta je sa vodovodom u Dupljaju za koji su gradjani još 2004. godine izdvojili po 750 evra .

Odbornik Željko Trifunović je za govornicom rekao da je budžet primer kako ne treba trošiti novac. „Mi ovde iz godine u godinu vidimo obećanja, a sada kada pogledamo dokumentaciju i ovo što se nalazi u tabelama u budžetu , konkretno evo industrijska zona nemoguće je utvrditi kolika su zaista ulaganja u tu zonu, da li su uradjene te ulice o kojima se stalno govori i ono što je ključno koja je vrednost tih ulaganja ? Nerazumljivo i nejasno“, konstatovao je Trifunović.

Gradonačelnik Gojković je pojasnio da je za 2024. godinu predvidjena izgradnja trafoa te i da je njegova vrednost navedena 21,8 miliona. „Da li ste bili u industrijskoj zoni? Jeste li videli šta je sve uradjeno?“, upitao je Gojković.

U toku rasprave na ovu temu konstatovano je da se iz napisanog u tabelama budžeta ne vidi jasno za šta će taj novac biti utrošen te i da se trafo nigde ne pominje.

Milisav Rakić iz Sedlara izneo je svoj problem sa klizištem za koje tvrdi da nije sanirano po projektu te za govornicom izneo i stav da je neko očito uzeo više od dva miliona dinara . „Oni su naplatili dva miliona , ali nisu uradili ništa. Šta je sa mostom kojim mi dolazimo kući? Mi smo kod stubova u Sedlarima i nemamo vode, kad padne kiša nemamo struje , a samo smo na 4 km od Valjeva“, rekao je Rakić.

Na njegovo pitanje Branko Vuković načelnik odeljenja za infrastrukturu je objasnio da je eksterni nadzor utvrdio da je klizište sanirano te i da je po tom nadzoru i plaćeno. „Ukoliko smatrate da postoje propusti i da smo kao grad platili nešto što nije uradjeno podnesite krivične prijave. Kada je u pitanju most koji pominjete on je u nadležnosti Srbija voda , a ne grada Valjeva“, rekao je Vuković i pojasnio da je po tužbi Rakića istom presudom naložena isplata po 3000 dinara za svaki dan  u trajanju dve godine i da je gradu naložena sancija klizišta što je i učinjeno.

Predrag Savić i Djordje Petković su zatražili  na javnoj raspravi značajno veća ulaganja u zaštitu životne sredine naročito u pogledu mera za smanjenje aerozagadjenja. Petković je izneo predlog da bi u tom pravcu mogla biti ukinuta taksa za priključke na Toplanu.

Gradonačelnik Gojković se saglasio sa ovim predlogom dodavši da grad upravo o tome i razmišlja. „Tu ste zaista u pravu i moram reći da već razgovaramo o tome i ne samo priključci već i podstanice jer zaista imamo situaciju da nam prolazi toplovod ,a  da se niko ne priključuje. Verujem da će sa dolaskom gasa kada će nam i sama cena grejanja biti niža uz ove mere koje ste predložili i efekat svega što činimo na tom polju biti značajno veći. Verujte da se odazivamo na sve pozive , konkurišemo gde god se može kako bismo rešili taj problem . Plan kvaliteta vazduha je završen i predat ministarstvu. Grad je sve uradio što je do nas , sada se čeka ministarstvo. D li je to sve moglo brže? Slažem se da se nije na vreme krenulo, ali otvoreni smo za sve ideje i predloge“, rekao je Gojković.

Radojica Radovanović je za MZ Krušik zatražio dodatne znakove kako bi se unapredila bezbednost dece u saobraćaju, ulične svetiljke u Ulici Jakova Nenadovića  dok je Milan Ivanović iz Novog naselja imao predlog da se uradi, tačnije otvori jedna od ulica koja može brže da poveže Novo naselje sa naseljem Peti puk. Ivanović je podsetio i da je još sedamdesetih godina obećana biciklistička staza od Naselja do Biroa. Miodrag Branković iz Miličinice takodje je imao zahtev za putnu infrastrukturu s obzirom kako je rekao kamioni su  iz obližnjeg rudnika u potpunosti uništili puteve.

Slavica Pantić je postavila pitanje za šta se izdvaja po dva miliona kada je Plan kvaliteta vazduha u pitanju na šta je načelnik odeljenja za budžet Željko Tabašević objasnio da se radi o preuzetim obavezama iz ranijih godina ,a  ne za novi Plan koji je upućen ministarstvu.

Vladimir Pantić je izneo primedbu da nema izveštaja sa prethodne javne rasprave te i da odgovori na tada postavljena pitanja nisu objavljeni . „Godinu dana mi nemamo te odgovore? Ko je za to odgovoran?“ upitao je Pantić .

Dragan Jovanović je u ime meštana MZ Jablanica zatražio da se konačno postave cevi u dužini od 4 km i pet sela koja okružuju branu Rovni konačno dobiju vodu .

Jasminka Nedeljković iznela je podatke vezane za predstojeći ugovor o javno privatnom partnerstvu vezanom za zamenu sijalica u Valjevu i iznela stav da je ugovor ukoliko bude potpisan moguće škodljiv za grad te i da to treba da provere nadležni pre samog potpisivanja. „Po ovome što se može pročitati iz predloga Ugovora jasno je da će Valjevo za 15 godina morati da izdvoji 24 miliona evra pri čemu struju i dalje plaća grad ,a da ne govorimo o intervetnim zamenama gde se navodi da grad plaća sijalicu 389 evra , a ako se interventno sanira merno mesto grad mora da izdvoji 1460 evra i to u garantnom roku. Nejasno je kako kad je nešto u garantnom roku mi plaćamo. Ako izračunamo koliko mi godišnje dajemo za struju i uličnu rasvetu , a ovde piše da je to 884,5 hiljada evra i to pomnožimo sa ovim brojem godina koliko ćemo plaćati partnera dolazimo do toga da tu nema uštede nego smo u nepovoljnom položaju jer ćemo dati više para . Vrlo je moguće da je ovaj ugovor nepovoljan po nas , naročito ako pogledamo ko su izabrane kompanije koje imaju, jedna dva zaposlena ,a  druga sedam i pogledamo koliki im je kapital , evo Smart energy 7000 evra je kapital. Zato predlažem da se angažuje revizor i stručno lice koje će zaista razmotriti da li se postiže efekat uštede zbog koga se kako je navedeno ugovor i zaključuje. Ako ga niste potpisali proverite još jednom“, rekla je Nedeljković.

Gradonačelnik Gojković je rekao da je ugovor najpre proverila  Komisija Vlade Srbije,a potom Skupština grada dala saglasnost . „ Ovakve ugovore već imaju neki gradovi u Srbiji , mi nismo prvi u tome i tvrdi se da efekat postoji da postoje uštede , ali, ako treba,  proverićemo sve još jednom. Cilj nam je da zamenimo sijalice i ostvarimo uštedu “, rekao je Gojković.

Slobodan Ilić je izneo niz primedbi na samu koncepciju budžeta rekavši da je bužet u većini linijski umesto programski. „Ovde je sve problem, počev od prezentacije budžeta, ne vide se šta su problemi, šta su ciljevi, indikatori, koji novac? Ovde nema ni jasnih učinaka koji se žele postići, nema izveštavanja o izvršenim ciljevima i ostvarenju . Pogledajte ovaj primer o indikatorima , čišćenje ulica piše 24 ulice se čiste svakodnevno, 15 ulica se čisti jednom sedmično, a onda piše parametar 99%. Pa koliko ima ulica u Valjevu? 45? 50? Zna li neko koliko ima ukupno ulica? Nije jasno ni kako se odredjuju prioriteti. Šta je sa ovim zapošljavanjem piše ovde u oktobru ove godine u javnom sektoru dakle ima 811 zaposlenih to je Uprava i ostali , a u 2024 godini piše 956. Znači li to da će uslediti zapošljavanje 150 ljudi?Zašto? Sa kojim ciljem?“

Ilić je još jednom na kraju postavio pitanje iz kog razloga nisu razdvijene javne rasprave vezane za komunalne probleme i sam budžet. „Ovde ljudi imaju komunalne probleme i njih ne zanima rasprava o koncepciji budžeta kao što nas koji nemamo takve zahteve to ne zanima. To su različite stvari , a ovde smo zajedno“, rekao je Ilić.

1 comment on “Na javnoj raspravi standardna pitanja infrastrukture i koncepta budžetiranja

  1. Zoran

    Fin neki dasa ovaj Puhalica… On je zaista mnogo doprineo i Srbiji ali i Valjevu dok je bio Državni sekretar u Ministarstvu finansija pa je i u redu da po nešto i pita, jer mu nije jasno.
    A što se tiče budžeta i njegovog izvršenja tokom 2024. mislim da bi trebalo još nekoga obučiti u Gradskoj upravi, vezano za likvidaturu i tako te poslove, a ne da prevoz budžetskim korisnicima, dnevnice odbornicima i naknade Skupštinskim komisijama kasne 15 dana zbog bolesti nekog radnika koji je na bolovanju. Smejaće nam se ostali gradovi i opštine. Stade nam Valjevo, a vi svi znate moto predstojećih izbora?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.