Zdrava Srbija: Beograd sme, a zašto Valjevo ne sme?!

Gradski odbor Zdrave Srbije u Valjevu nakon otvaranja spomen sobe Draži Mihailoviću u Beogradu u saopštenju za javnost pita kako to da Beograd sme da oda počast , a Valjevo ne sme? Saopštenje prenosimo u celosti:

“ Uz prisustvo preko dve hiljade građana otvorena je spomen soba đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića. U okviru spomen sobe, koja se nalazi na mestu gde je nekada bila porodična kuća Srpskog Čiče, otkriven je i osveštan spomenik ministru vojnom iz vremena Drugog svetskog rata. Spomen sobu i spomenik đeneralu Draži je isfinansirao poslanik SPS Igor Braunović koji je ne samo deo vladajuće koalicije već i direktor Srbija šuma jednog od najbitnijih državnih javnih preduzeća.

Prisustvovao je i predsednik beogradske opštine Zvezdara koji je takođe iz redova vladajuće koalicije ( SNS). Prisustvovali su i mnogi sveštenici, aktivni i rezervni oficiri, ratni veterani i ratni vojni invalidi, pripadnici ravnogorskih i četničkih organizacija i pokreta. Prisustvovala je i delegacija Zdrave Srbije u kojoj je bio i Nebojša Tadić Predsednik Gradsko odbora Zdrave Srbije Valjevo.

Naša je procena da je polovina okupljenih bila iz Kolubarskog okruga i Valjeva. Kako onih koji žive u našem okrugu i gradu tako i onih koji su poreklom iz naših krajeva a žive u Beogradu. Glavni govornik je bio akademik Matija Bećković koji je takođe naš Valjevac. Šta se to dešava sa Valjevom? Kako je moguće da u Valjevu njen Gradonačelnik i vladajuća većina u Skupštini grada ne poštuju žrtve posleratnog komunističkog terora? Kako je moguće da pričaju da im je cilj Evropska unija a u svom gradu imaju najmanje devet masovnih grobnica koje i dalje zovu “ pasja groblja“? Kako to da Beograd sme da pomene đenerala Mihailovića i oda mu zaslužene počasti a Valjevo ne sme ni šapatom da pomene Dražine komandante Aleksandra Mišića, Nikolu Kalabića i Neška Nedića?

Ako znamo, da sadašnja gradska uprava Valjeva ništa nije uradila u toku svog dugog mandata da se na pravi način obeleži Brankovina, obnove svi spomenici i simboli Prvog svetskog rata, iluzorno je očekivati da Skupština u ovom sazivu sme i da pomisli da otkrije istorijsku istinu o Drugom svetskom ratu. Valjevo osam decenija čeka Skupštinu i Gradonačelnika koji će otvoriti vrata nacionalnom pomirenju. Naši preci, junaci iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, vape za obnovom Valjeva na temeljima u koje su ugradili svoje kosti i svoju biblijsku žrtvu kojoj se divio ceo svet. Junaci Drugog svetskog rata zatočenici slobode koji su bili deo viteškog kola đenerala Mihailovića kao i mučenici-civili žrtve posleratnog terora jugoslovenske komunističke vlasti vape za istinom, za ispunjenjem božije i narodne pravde, za opelima i obeleženim grobnim mestima.

Verujemo da će Valjevo sledeće godine, posle redovnih gradskih izbora, dobiti Gradonačelnika i Skupštinu koji će smeti da otkriju istinu! Jer, jedino istinom možemo doći do pomirenja.

Info služba Gradskog odbora Zdrave Srbije Valjevo“

 

7 comments on “Zdrava Srbija: Beograd sme, a zašto Valjevo ne sme?!

  1. Neško.Nedić

    Prvo da se rehabilituje najpoznatiji Valjevac geometar Nikola Kalabić koji nikada nije osuđen za ratne zločine niti za saradnju sa Nemcima onda mu se obeleže kuću,oa u sklopu sa tim i dade napravi spomen soba generalu Mihsjloviću i ostalima kao što su Marko Kotarac ,Japanac i ostali iz JVuO

    Reply
  2. Istina

    Драга господо, сад су нам најпотребнији споменици историјских личности?
    Народ једва преживљава док се ви такмичите ко је за Тита, а ко за Дражу.
    Колапс у саобраћају, ваздух најзагађенији у Европи, најскупља храна, одећа, обућа, дечија гардероба, најјефтинија радна снага и ви пишете о споменику Дражи… Па то није нормално шта све разне опције пишу и покушавају да се домогну власти и привилегија…
    Наравно да би боље било да је победио Дража, али није нам потребно да улазимо у још један братоубилачки рат. Исто тако, наравно да би било боље да је на власт деведесетих година дошло крило Ивана Стамболића, наравно да би било боље да је Ђинђић водио Србију до Европске Уније…, али Демократија је легално изабрана мањина да влада већином, али то је само у Србији. Јер власт треба да управља државом, а не да влада народом као код нас.
    Ми смо постали колонија од сопствене власти. Нестајемо као нација и држава.
    Омладино пакујте се док је још време.

    Reply
  3. braca buldog

    „Spomen sobu i spomenik đeneralu Draži je isfinansirao poslanik SPS Igor Braunović“

    Poslanik SPS-a pravi Draznin spomenik? Socijalista cetnik. Taj bi vam sutra pravio spomenik i Staljinu i Milosevicu i Putinu. Samo jos jedna potvrda, da mi danas imamo ovde samo udbo-cetnike, i koliko je cetnicki pokret bio bitan za memorandumske stetocine. Do duse od tih novokomponovanih cetnika, nema glupljih. Nisam siguran da se to zdravlje kod Zdrave Srbije, odnosi i na mentalno zdravlje.

    Reply
  4. Dragan

    Vidim nekima smeta sto su socijalisti za cetnike. sta fali. netreba biti iskljuciv. ima i kod nas u stranci rajko sto je za komuniste i subnor a imamo i ljude koji su za cetnicki pokret kao sto je ljubinko a do skoro je bio i nesa. i svi se lepo slazu i nedozvoljavaju da nas takve stvari dele jer imamo isti zadatak

    Reply
  5. Kabi

    Dragi moji Valjevci, vrlo je lako da i Valjevo dobije svoj spomenik Draži. Samo neko treba da stavi ruku u svoj džep i da ga isfinansira……..a to je u Valjevu malo teže. Svi bi pare samo od opštine……..
    Ovaj Braunović se otvorio, iskeširao i mogao je da napravi za svoje pare, na svojoj imovini spomenik i Paji Patku ako mu je to bio heroj iz detinjstva….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.